OVOCINÁRSTVO BLÍZKE PRÍRODE

Doplňujúce informácie

Miesto konania
Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Harmonogram kurzu
4 on-line webináre počas utorkov 2023
(31.1., 7.2., 14.2., 21.2. od 17:00 do 19:30. Prístup k záznamom dostávate automaticky, počas celého priebehu kurzu.)  
a
praktická časť 2.-5. marec 2023

Trvanie
35 vyučovacích hodín

Cena kurzu
350 €

V cene kurzu je zahrnuté:
* lektorská práca počas 4 webinárov a praktickej 3-dňovej časti
* konzultácie počas celého diania kurzu
* študijné materiály
* ubytovanie, strava a občerstvenie počas praktickej časti
* exkurzia v ovocnom sade lesníckej školy v Banskej Štiavnici

Hlavný lektor

V kurze Ovocinárstvo blízke prírode prevedieme účastníkov všetkými základnými témami, ktorými sa ovocinárstvo a ovocinári pri svoje práci zaoberajú. Zameriavame sa pri tom predovšetkým na tradičné a súčasné ekologické prístupy.

Kurz je pomerne komplexný obsahuje sériu viacerých on-line stretnutí a prezenčnú časť vyhradenú na nácvik praktických zručností. Je vhodný pre začiatočníkov, no tiež pre tých, ktorí už s ovocinárstvom majú základné skúsenosti. Pre tých, ktorí pestujú pár stromov v záhrade, aj pre pestovateľov, ktorý to s ovocinárstvom myslia vážnejšie a plánujú väčšie výsadby s komerčným zameraním. Skrátka pre všetkých, ktorí majú k ovocným stromom, krom a lianám vzťah a chcú sa o nich dozvedieť viac.

Našim cieľom je, aby účastníci po skončení kurzu lepšie rozumeli životu ovocných drevín a mali zručnosti i odvahu nadobudnuté poznatky použiť pri návrhoch a realizáciách výsadieb, rutinnej starostlivosti a ochrane, záchrane kultúrneho dedičstva starých a krajových odrôd, či obnove hospodárskych a ekologických funkcií kultúrnej krajiny prostredníctvom ovocných stromov a krov.

Súčasťou kurzu je vypracovanie vlastného Návrhu ovocného sadu v duchu permakultúry. Návrh bude realizovaný formou samostatnej práce a postupne zadávaný počas úvodných on-line stretnutí. V priebehu kurz budú prebiehať individuálne aj skupinové konzultácie.

Podmienky pre absolvovanie kurzu
Pre prihlásenie sa do kurzu Ovocinárstvo blízke prírode nie sú potrebné skúsenosti s permakultúrou, ovocinárstvom, ani predchádzajúce špecializované vzdelanie. Povedomie o permakultúre, jej základných princípoch a etike sú však vítané. Preto odporúčame mať za sebou aspoň úvodný kurz permakultúry, alebo prečítanú niektorú zo základných kníh o permakultúre (napr. Úvod do permakultúry, B. Mollison). Nie je to však podmienkou.

Certifikát o absolvovaní
Na základe odovzdania Návrhu ovocného sadu a prezencie počas stretnutí bude možné vystaviť účastníkom certifikát o absolvovaní kurzu.

Lektor
Kurz Ovocinárstvo blízke prírode vedie garant kurzu Mgr. Bruno Jakubec, PhD.

Materiálne a technické zabezpečenie

1. Teoretická časť kurzu pozostáva z on-line prednášok spojených s diskusiou. Pre ich absolvovanie je potrebné mať počítač s prístupom na internet a je potrebné vedieť požívať ZOOM aplikáciu. Aplikáciu si môžete nainštalovať, odporúčame však nenechať si inštaláciu na poslednú chvíľu. V prípade, že si nechcete aplikáciu inštalovať, odporúčame pozrieť si krátke inštruktážne video.

2. Praktická časť kurzu prebieha v marci, prevažne vonku, je preto vhodné zabezpečiť si dobré pracovné oblečenie, obuv a pracovné rukavice. Ovocinárske náradie, ako záhradné nožnice, arboristické píly, potreby na množenie drevín a podobne budú
zabezpečené zo strany organizátora. Podrobnejšie informácie (čo si priniesť, ako sa obliecť, podmienky ubytovania a stravy, doprava a pod.) zašleme účastníkom po registrácii.

Všetky prednášky vo forme prezentácií, ktoré na kurze odznejú, budú absolventom kurzu k dispozícii vo forme záznamov, spolu s tým pomerne veľké množstvo ovocinárskej, často aj ťažšie dostupnej literatúry.

Prihlásenie sa na kurz, cena

Pre účasť na kurze je potrebné vyplniť prihlasovací formulár. Na základe neho vám pošleme konkrétne informácie a platobné údaje. Až uhradením zálohy (prípadne celej sumy) máte na kurze zaistené miesto.

Základná cena kurzu  je 350 €

V cene kurzu je zahrnuté:
* lektorská práca počas 4 webinárov a praktickej 3-dňovej časti. Automaticky tiež účastník/ účastníčka dostáva prístup k záznamom všetkých webinárov počas celého priebehu kurzu.
* konzultácie počas celého diania kurzu
* študijné materiály
* ubytovanie, strava a občerstvenie počas praktickej časti
* exkurzia v ovocnom sade lesníckej školy v Banskej Štiavnici

Pokiaľ má byť iba cena prekážkou v prihlásení sa, pomôžeme Vám nájsť vhodné riešenie prostredníctvom ZVÝHODNENEJ CENY. Dajte nám vedieť v prihlasovacom formulári.

Pre prihlásenie sa na kurz prosím vyplňte:

Pre viac informácií nám NAPÍŠTE alebo

kontaktujte organizátora: Martin Gavalier +421 905 723 958gavalier@artkruh.org

Pre ďalšie aktivity sledujte našu webstránku, FB stránku, IG profil alebo sa staňte odberateľom našich newslettrovRaz mesačne vám dáme vedieť o novinkách zo sveta permakultúry.

PODARUJTE PERMAKULTÚRU.
Stačí vyplniť prihlášku.

Sylaby

OBSAH ONLINE PREDNÁŠOK:

1.      Úvod do Permakultúry a ovocinárstva
2.      Sortiment ovocných drevín - druhy a odrody
3.      Postup založenia ovocného sadu
4.      Metódy množenia ovocných drevín, význam a možnosti záchrany starých a krajových odrôd
5.      Ovocinárstvo blízke prírode so zameraním na ochranu drevín

NÁCVIK PRAKTICKÝCH ZRUČNOSTÍ*:

1. Hodnotenie zdravotného stavu ovocných stromov, pre potreby následnej
starostlivosti.
2. Výber vhodného miesta na výsadbu ovocných drevín a vytýčenie výsadby.
3. Ukážka a nácvik výsadby, povýsadbová starostlivosť.
4. Ukážka a nácvik vegetatívneho množenia ovocných drevín (vrúbľovanie,
očkovanie, rezkovanie).
5. Ošetrenie drevín rezom - výchovný rez mladých stromov, udržiavací a zmladzovací
rez starších jedincov
* Nácviku praktických zručností predchádza aj teoretická príprava formou
prezentácií.

Benefičná cena kurzu

Umožnite iným absolvovať tento kurz vďaka Vám!
Zaplaťte viacej a podporte konkrétneho človeka, ktorý túži po tomto kurze ale nemá toľko finančných prostriedkov.

Zvýhodnená cena kurzu

Zvýhodnenie si uplatňujte, pokiaľ skutočne máte pocit, že pre Vás neexistuje spôsob ako uhradiť plnú sumu.
Individuálna zľava po vzájomnej dohode - ak je cena kurzu jediné, čo Vás od neho odrádza, tak nás kontaktujte a spoločne nájdeme riešenie.

Zvýhodnenie pre:
ZŤP, rodičov na materskej, dôchodcov, študentov, či ľudí v núdzi  -  20 €
Zvýhodnenie pokiaľ ste už u nás absolvovali nejaký kurz  -  15 €
Pre absolventov PDC - 30 €
Pre členov Permakultury SK - 10 €
Možnosť individuálnej zľavy po vzájomnej dohode
(napr. splátkový kalendár a pod.)
Možnosť bartrovej výmeny - Ponúknite službu na výmenu

_____________________________________________________________________________________________________

Čo o kurze Ovocinárstvo blízke prírode povedali jeho absolventi a absolventky

ALŽBETA PEŠKOVÁ, Dubová pri Modre (2022)

"Dúfala som, že moja investícia bude stáť za to, ale ani vo sne by mi nenapadlo, že tento kurz tak veľmi predčí moje očakávania. Úžasné bolo absolútne všetko, od skvelých a milých ľudí s podobným zmýšľaním a neoceniteľnými skúsenosťami, cez jedlo, starostlivosť a organizačné schopnosti až po obrovský balík vedomostí odovzdaných Brunom všetkým nám. Tak veľa inšpiratívnych ľudí pokope a k tomu mne podobných, som asi ešte nezažila. A teda dúfam a verím, že získané kontakty zostanú živé a že budem z tohto kurzu a od ľudí na ňom čerpať energiu ešte veľmi dlho. Ďakujem."

FRANTIŠEK CIMERMAN, Bratislava (2022)

"Informačne nadupaným kurzom vás prevedie odborne skúsený lektor. Zistíte, čo sa vám do sadu hodí a ako ho správne nadizajnovať, prečo niektoré veci v záhrade nefungujú tak ako by ste si priali a akým chybám sa viete vyvarovať pri množení a starostlivosti o dreviny. Praktická časť v teréne bude pre vás zážitok, pričom spoznáte mnoho ľudí na rovnakej vlne."

PETER ŠTOFKO, Nové Zámky (2022)

"Často sa stretávam s rôznymi názormi na orezávanie ovocných stromkov ale často som sa s nimi nestotožňoval. Prístup, ktorý má Bruno, má vo mne veľkú dôveru. Myslím si, že tomu veľmi dobre rozumie, má zmysel čo a ako to robí. Vie to veľmi dobre vysvetliť a veľmi mi sedí jeho štýl. Proste som s ním úplne stotožnený, čo je pre mňa veľmi dôležité."