Globálne otepľovanie, ktoré zažívame, nemá vplyv iba na planétu a ekosystémy, ale aj na systémy ľudských spoločenstiev. Keď nie je zima, navádza nás to k aktivite a nevieme si dopriať čas na odpočinok. Tak len vedzte, že ešte zima je 🙂 Zalezte si pod perinu a poďte s nami snívať! Čo chcete aby bolo tento rok vo Vašom svete živé? Čomu stojí za to venovať pozornosť a starostlivosť? Dá sa to naplánovať? V súčasnosti sme svedkami rýchlych zmien v prírode i ľudskej spoločnosti. Ocitáme sa v časoch, kde staré spôsoby vedenia a riadenia zlyhávajú, nedokážu už pružne reagovať na zmeny. Cítime potrebu nových spôsobov vedenia, kde o všetkom nerozhoduje jedna autorita či vláda, ale samotní ľudia. Tí môžu rozhodovať a prevziať zodpovednosť za veci, ktoré sa ich priamo dotýkajú a majú vplyv na ich životy.

Takisto ako ľudské spoločenstvo potrebujeme rozvíjať nové kvality komunikácie, kde na seba zbytočne neútočíme, vieme sa počúvať navzájom a vieme počúvať aj samých seba. A niekde medzi tým môžeme započuť aj to, čo nám hovorí a od nás chce „svet“. Podobne ako v permakultúre aj metóda Dragon Dreaming je postavená na troch pilieroch - starostlivosť o Zem, budovanie komunít a osobný rozvoj. Je to participatívny prístup k tvorbe a realizácii projektov a vízií.

Ako ochutnávku metódy pripravujeme zážitkový seminár 10. - 12. marca 2023 v Prenčove pri Banskej Štiavnici a v lete na Brdárke. Prejdeme si štyrmi fázami projektového cyklu a zvedomíme si, ako sú tieto fázy prepojené s prirodzenými cyklami v prírode. Budeme sa učiť a prakticky rozvíjať nové nástroje komunikácie. Súčasťou budú zdieľacie kruhy v duchu community building podľa Scotta Pecka. Seminár je vhodný pre začiatočníkov aj skúsenejších. Najviac sa učíme navzájom, zdieľaním svojich skúseností. Ak máte chuť sa zúčastniť, vyplňte prihlášku.

 

Autor textu: Martin Gavalier. Martin je lektorom zážitkovej metódy participatívneho plánovania - Dragon Dreaming a riaditeľom kultúrneho a vzdelávacieho centra ArtKruh v Prenčove.