Jedna z partnerských organizácií Školy permakultúry, občianske združenie Guľôčka, sa v roku 2021 stala partnerom zaujímavého medzinárodného projektu podporeného v rámci grantového programu Erazmus+. Účastníci zo Slovenska, Českej republiky a Poľska sa na niekoľko dní stali kolegami hľadajúcimi riešenia a cesty potravinovej zodpovednosti.

Mladí ľudia z Málaša, Levíc a okolia spolu s partnermi z poľskej Wieliczky a českých Štepánkovíc realizovali v priebehu roka 2021 zaujímavý projekt, ktorý im priniesol veľa praktických zručností pri realizácii aktivít. Boli to workshopy a diskusie na dôležité environmentálne témy, v ktorých sa predstavili účastníkom možné riešenia problémov so vzájomnou konzultáciou. Spracovali sa témy: Pocit a rôznorodosť, Inakosti medzi nami, Jedlo – odkiaľ prichádza, Plytvanie jedlom a Znovu využitie veci. Každá téma mala teoretickú a praktickú časť a účastníci vyhodnotili aktivitu formou dotazníka.

Aktívne sa venovali duševnému a fyzickému zdraviu, pretože iba keď sú ľudia v pohode, si vedia plniť sny a viesť kvalitný život. Či už v škole, alebo v práci. V rámci projektu sa vytvorili miesta pre aktívny relax a oddych, ktorý môže využívať široká verejnosť a mládež. Sú to: pocitový chodník v areály SOŠ PaSV v Leviciach, miesta s relax zónou v parku na Málaši, aromatické lavičky v Štepánkoviciach a vertikálne prvky s výsadbami vo Wieliczke.

Účastníci zistili, že osveta v podobe rovesníckeho vzdelávania, je veľmi dôležitá pre správne pochopenie súvislostí a následnú interpretáciu informácií. Veľa sa vysvetľovalo, aby bola téma správne pochopená a mala svojich nasledovateľov aj v praktických aplikáciách. Nehovoríme o aplikáciách v mobiloch a smart zariadeniach, ale naopak o reálnych príkladoch a práci s ľuďmi a pre ľudí. Vzor a ukážky ako sa veci dajú robiť sú aj pre mladú generáciu veľmi dôležité a preto v daných témach budú organizácie ďalej pokračovať a stále viac ich rozvíjať. Všetky aktivity sa súbežne diali aj v partnerských organizáciách projektu. Tam všetky workshopy uskutočnili mladí lídri medzi mladými ľuďmi a dospelými v regióne, aby tak šírili myšlienky pre zlepšenie života a aktivitu v ňom.

Vytvorené miesta prinášajú okoloidúcim miesto na zamyslenie sa, spomalenie a úvahy. Áno, aj takto sa veci môžu robiť a sú zaujímavé. Táto myšlienka bola inšpiráciou projektu, snahou bolo aktivizovanie mladých ľudí a ich zapojenie sa do praktických realizácií a uvažovania nad obyčajnými vecami, ktoré v živote robia. Aby sa nad nimi zamysleli a hľadali riešenie, zlepšenia a zmeny.

Vyvrcholením projektového snaženia v každej organizácii – ProRok, SMART a OZ Guľôčka bol Harmonický deň, ktorý sme zrealizovali na Slovensku – v Leviciach a Kalnej nad Hronom. Bol to deň plný športu, cvičenia, relaxácie na pocitovom chodníku a ochutnávania špecialít na Gazdovskom trhu v Kalnej nad Hronom. Stretnutie trvalo 4 dni a zaujímavým programom priblížilo účastníkom región a farmárov v ňom. Bolo to vyvrcholenie spoločného snaženia ukázať a naučiť svojich rovesníkov a aj dospelých a seniorov aké je dôležité poznať odkiaľ prichádzajú naše potraviny, ako sa s nimi pracuje pokiaľ sa dostanú na náš stôl a čo všetko vieme urobiť inak, aby sme boli zodpovedným spotrebiteľom a aj obyvateľom našej planéty. Rešpektovali tak princípy, ktoré sú potrebné pre starostlivosť o Zem.

Autorka textu: Hedviga Gulová. V Škole permakultúry pracuje ako lektorka kurzov zameraných na pestovanie zeleniny a ovocia, spracovania potravín a predaja z dvora. Vypočuť naživo si ju môžete počas pestovateľského kurzu Záhradník.
Zdroj fotografií: Hedviga Gulová