Veľmi veľa hovoríme o potrebe prikrytia pôdy rôznym prírodným materiálom tzv. mulčovaní. Potreba chrániť pôdu pred prehrievaním, nadbytočným výparom je stále dôležitejšia. Nástielka / mulč zároveň bráni aj rýchlejšiemu klíčeniu burín / sprievodných rastlín na pozemku a hriadkach. Naša lektorka kurzu Záhradník, Hedviga Gulová, vyskúšala na svojej záhradke zamulčovať ovčími peletami. Za ich výrobou stojí slovenská Vlnárska manufaktúra. Z čoho teda sú a ako sa jej s tým pracovalo?

Vždy pri spracovávaní vlny vzniká čiastočný odpad - vlna, ktorá nie je vhodná na česanie alebo iné spracovanie pre jej zašpinenie pri pasení zvierat a/alebo je z častí tela ovce, kde sa ušpiní oveľa skôr a dlhodobo. Ovčia vlna sa dá využiť na mulčovanie. Na záhone plní úlohu mulču, zároveň aj pri rose, daždi alebo polievaní sa z nej vyplavujú živiny zo zvyškov trusu zvierat. Pôda sa neprehrieva, aj v najväčších horúčavách je pod ňou príjemnej teploty. Pôdny život sa rozvíja pozitívne. Bylinky a trvalky sa rozrastajú aj napriek vysokým teplotám v posledných týždňoch (písané v júli 2023).

Z takejto "špinavej" vlny je možné podrvením vyrobiť peletky, ktoré tiež môžeme použiť ako nástielku, ale môžeme ich umiestniť napríklad aj do výsadbovej jamky k priesadám. Nasiaknutie vodou pri výsadbe, alebo následnej zálievke, alebo daždi, umožňuje rastline zásobu vody na dlhšie obdobie. Peletky sa okamžite po zaliatí „rozpustia“ a vytvoria vodnú posteľ, z ktorej korienky odčerpávajú vodu postupne. Tiež je toto miesto obohatené o živiny, pretože obsahujú dostatok zvyškov trusu oviec. Pri výrobe prešli peletky tepelným spracovaním, takže aj klíčivosť semien burín je redukovaná.

Hedvige sa už vynárajú v hlave rôzne otázky a hľadanie odpovedí na ne bude predmetom jej ďalších pozorovaní a skúmaní v záhrade na Málaši. Zostaňte s nami, budeme vás informovať 🙂

 

Autorka textu: Hedviga Gulová. Hedviga je agronómka, pestovateľka zeleniny a lektorka kurzu Záhradník.