V našich newslettroch prinášame od začiatku roka 2023 vždy po jednej recenzii na zaujímavú detskú knižku, ktorá okrem ľúbivých obrázkov a zaujímavého príbehu, predstavuje aj prírodný svet, ktorého sme súčasťou. Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí sme prvých 5 recenzí zhrnuli do jedného textu. Nech sa páči, vyberajte!

 

#1 Mimi a Líza – Záhrada

Kniha je krásnym rodinným čítaním. Priateľstvo neposednej a všetečnej Lízy s nevidiacou Mimi je nosnou témou všetkých troch častí tejto série kníh. V tejto knihe však pristupuje ďalšia postava Zázračníka záhradného, čo z nej robí príležitosť priblížiť deťom aj život v záhrade. Zázračník prevedie dievčatá nielen ročnými obdobiami, ale aj životným cyklom stromov. A nielen to! Z vyhodených vecí počas jesenného upratovania sa zrodí Opacha, ktorá zamieša všetky karty. Ako dokážu obyvatelia paneláku vdýchnuť druhý život vyhodeným veciam a ako si dokážu navzájom pomáhať? To sa tiež dozviete, keď sa rozhodnete prečítať si práve túto knihu.

K. Moláková, K. Kerekesová, I. Šebestová, A. Vášová; Slovart, 2021

#2 Majina záhrada 

Veľký formát tejto milej detskej knihy dáva vyniknúť krásnym ilustráciam, ich kompozícii a textu, ktorého nie je v knihe veľa, tak sa hodia aj pre trošku mladšie detičky ako uvádza vydavateľ (3 roky). Hlavná postava - dievčatko Maja sa s rodinou presťahuje z vidieka do mesta. Zo zelenej oázy, kde kvitli kvety, lietali motýle a v záhrade rástli jablone, prišli do betónovej džungle. Majina láska ku kvetinkám bola veľká -nahrádzala si ju kreslením kriedami všade, kde sa dalo, ale nebolo to ono. Až raz našla v meste pred záhradníctvom zelený výhonok rastlinky, ktorý sa cez škárku predral popod jeho múr. Vzala ho, a zasadila ten kúsoček prírody vo svojom vnútrobloku. Postupne so svojimi novými kamarátmi ozelenili susedstvo, kde sa vrátili motýle, lienky a vtáčiky, a tak ukázali, že aj z betónového mesta sa dá urobiť zelenejšie miesto pre život.

Anna Walkerová, Fortuna Libri, 2022

#3 Tajná záhrada

Klasický anglický príbeh, ktorý má už viac ako sto rokov, opisuje ako stará panská záhrada a jej atmosféra mení vzťah malej Mary k okoliu, ale aj k sebe samej. Mary ako nedobrovoľná obyvateľka panstva Misselthwaite si musí zvykať na tamojšie pomery aj obyvateľov hovoriacich zvláštnym yorkshirským dialektom. Čím sa však hlbšie ponára do života v záhrade a na panstve, tým viac sa jej pobyt začína páčiť. Keď objaví tajné dvere do uzatvorenej časti záhrady, prepadne jej čaru úplne. Príbeh plynie s ľahkosťou a nechýba mu aj zaujímavá zápletka. Táto kniha je síce pre deti od 9 rokov, ale užije si ju aj dospelý, pretože má silný príbeh, nádych nostalgie a nádhery anglického vidieka. Ilustrácie od Ingy Moore sú neprekonateľné a skvelo dopĺňajú atmosféru príbehu.

Frances Hodgson Burnett, IKAR, 2019

#4 Nenásytná húsenička

Máme tip na čítanie (prezeranie) aj pre najmenších permakultúrnych drobcov. Milý príbeh večne hladnej húsenice, ktorý zaujme krásnymi ilustráciami, troškou základných počtov ale najmä svojimi naozajstnými vyhrýznutými dierkami do ovocia a jedla, na ktorých si taký malkáč rád vyskúša svoju jemnú motoriku. Príbeh zrodenia sa motýľa od vajíčka až po krídla.

Eric Carle, Zelený kocúr, 2012

#5 Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediu

Ak má aj Vaše dieťa “prečo?” obdobie, skúste zobrať do ruky knižku Prečo nie je tučniakom zima alebo ako sa zvieratá prispôsobujú prostrediuNazrite spolu do sveta púšte, hôr, pralesa, polárnej oblasti, lesa… a spoznajte spolu, aké zázračné vlastnosti príroda nadelila ich obyvateľom, aby tam mohli v pokoji a bezpečí žiť.Verte, že sa sami dozviete mnoho nových a prekvapujúcich informácií vrátane tej, prečo sa púštny chrobák stavia na hlavu, aké finty používajú podvodníci (nie, nie tí dospelácki, ale tí naozajstní, pod vodou žijúci). Prajeme krásne spoločné objavovanie.

Pavla Hanáčková, Albatros 2018

Autorky recenzí: Marianna Piršelová, Sylvia Koreňová, Jana Šimončičová