Štvrté zamyslenie k prierezovej téme PÔDA

22. apríla sa narodila moja mama. Žena, ktorá ma porodila, vychovala a vlastne (v pozadí a tajne) sa stará o mňa dodnes. Tak mamča moja milená, pamätám si, ako som na našom výlete vo Vysokých Tatrách (v rámci svojej puberty) stratila v hmle. Bolo to v Bystrom sedle, v úseku plnom reťazí, aby sa bolo čoho držať. „Stratila“ som sa jednoducho preto, že sa mi nechcelo ísť s vami. Hmla a skaly boli zaujímavejšie ako dajakí dospeláci a mladšia sestra k tomu. Počula som vás, tak nebol problém. To, že ste ma nevideli a nepočuli vy, bol váš problém. Nechytila si ma pod krk, keď som na vás (po dlhom ignorovaní vášho kriku) konečne počkala. Tak ti touto cestou oficiálne ďakujem.

22. apríla je Deň Zeme. Planéty, ktorá umožnila, aby sa ľudská rasa vyvinula až do dnešnej podoby. Tak Matka Zem moja milená, viem, že jedno z tvojich detí, to, čo si hovorí Homo sapiens sapiens (človek rozumný a najsamrozumnejší) ti v rámci svojej puberty robí všakovaké protivnosti. Neviem celkom posúdiť, ako planéty zvládajú tieto emocionálne vypäté chvíľky. Ale chcem ťa potešiť svojim pozorovaním toho puberťáka. Je to vlastne pohľad z vnútra – tiež som človek. Vieš, Matka Zem, u nás v ľudskej rase je to takto: Puberta začína, keď si človek všimne, že rodičia, ktorých považoval za bohov, sa zbláznili. Postupne pozoruje, ako sa stali nudnými, neschopnými... no hanba. Puberta u nás ľudí končí vtedy, keď si puberťák všimne, že rodičia zmúdreli. Zároveň s týmto objavom ide aj ochota bývalého puberťáka komunikovať s rodičmi. Naozaj si vymieňať informácie, nie iba vysvetľovať, o čom je život. V populácii Homo sapiens sapiens sa objavuje stále viac jedincov, ktorí by už radi s tebou komunikovali. Len celkom ešte nevedia ako, aby to nebolo blbé (to vieš, ešte doznievajúca puberta). A tak nesmelo dávame najavo dobrú vôľu. Dokonca už niektorí neprehadzujeme pôdu. Spoznávame, čo nám pôda na danom mieste umožní a na čo sa nehodí.

Tak ako mnoho ľudských puberťákov časom začne používať výživné krémy, masky, vodičky a nemajú už potrebu vytlačiť každý pupák na svojom tele, tak aj v záhradách na neoranú, nerýľovanú pôdu rozprestierame kompost, pridávame lesné mikroorganizmy, mykorhízne aj iné fajné huby, kamenné múčky. Robíme hnojivé zákvasy. Rýľujeme iba keď treba, ak sa dá, tak to necháme na prasatá a sliepky. Chováme dážďovky. Budujeme záhony plné života, humusu a živín. Tak ako sa ľudské puberťáčky učia používať make up, aby vyzerali (ne)prirodzene, v záhradách na tú vyživenú pôdou nastieľame mulč. Aby to bolo prirodzené ako opadané lístie v lese a doplnilo do pôdy, čo jej chýba. Ešte je tu jeden pedo-kozmetický preparát – biouhlie. Je doporučovaný na zvýšenie obsahu uhlíka a vytvorenie prostredia pre mikroorganizmy a... Tiež ešte nemáme celkom jasno, čo všetko dokáže, ale pôdy v južnej Amerike po jeho aplikácií vyzerajú naozaj ako modelky. Tých pár burín necháme žiť, aby pôdne mikroorganizmy mali čo papkať. Samozrejme v prípade akútneho akné, zakročíme a vyplejeme. Niektorí to dotiahli dokonca tak ďaleko, že cielene vysievajú medziplodiny, aby pôda nebola taká holá a zhutnená.
Meníme aj účes. Od anglického trávnika postupne prechádzame na kvitnúce lúky. Je až neuveriteľné koľko času a energie človeku ušetrí inteligentná kaderníčka. Pochopili sme, že pôda vznikla v určitých podmienkach a prebiehajú v nej konkrétne procesy. A toto všetko sa mení v čase. Objavili sme, že aj pôda má svoje dni. Dni, keď jej treba dať pokoj. Má miesta, kde chce pôda ostať sama sebou, zarastená lesom, zaliata vodou, plná skál a kamenia. Alebo aspoň lúkou a sadom, aj tak dobre.

Matka Zem, prajem Ti (aj nám, ľuďom) s nami veľa trpezlivosti. To vieš: malé deti – malé problémy, veľké deti – veľké problémy. Viem, že tie tvoje deti raz dospejú. Viem, že ľudstvo raz dospeje. Bude schopné správať sa ako partner pri tvorení sveta. Viem, že nájdeme spoločnú reč, že dary Zeme a dary Ľudstva vytvoria čosi spoločné a krásne.

 

Autorka textu: Katarína Trizuliaková. Katarína učiteľka, zanietená krajinárka a aj absolventka Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu. Naživo si ju môžete vypočuť ako lektorku v záznamoch dizajnérskych webinárov: Čítanie krajiny, Biotopy v záhrade alebo Predprojektová príprava.
Ilustračný obrázok: https://www.smallfootprintfamily.com/what-is-permaculture