Čo budeme jesť? Hlavne maminy poznajú túto otázku veľmi dobre. Buď od svojich stravníkov alebo ju sami kladú svojim blízkym, aby vedeli, čo by im bolo po chuti.

Aj ja som si ju minule položila. A ako som si odpovedala?

Vyšla som ráno do záhrady – iba pre ozrejmenie, bolo 12.2.2023. Na časti záhrady bol ešte srieň. (Tie nočné mrazy nevedia odísť a vyťahujú z pôdy časť drahocennej zimnej vlahy. Ale iné som chcela....) Takže v týchto miestach nebudem zbierať mangold. Na ďalšej časti je však už opäť rozmrznutý a opäť krásny. Nepotrebujem ho veľa, lebo v teplej kuchyni veľmi rýchlo zvädne.

O kúsok ďalej je hviezdica, dokonca vykvitli už aj púpavy. Mangold máme na viacerých miestach, takže si vyberiem tie najkrajšie listy. Na hriadke je ešte mrkva. No, ale ešte je zem primrznutá, nevadí, prídem o hodinu a zoberiem si aj rýľovacie vidly.  A neďaleko vňaťový petržlen. Super, pod prístreškom je cibuľa a v špajzi cesnak.

Takže už budem potrebovať iba vajce (od susedky) a trocha celozrnnej múky (od slovenského pestovateľa).

A čo si to teda dnes uvaríme?

Halušky s mangoldom v ceste – zelené halušky – a na vrch si dáme trochu smotany a slaninku.

Ale môžeme si urobiť aj cestoviny a mangold si podusíme na cibuľke s cesnakom. Mňam, mám rada také ľahké jedlo – zoberiem si ho do práce.

Tí, ktorí tam chcú aj niečo mäsité – môžu si doplniť mäsové rezančeky alebo trochu vhodnej šunky.

A na čo použijeme hviezdicu, púpavu, cibuľku a aj trochu mrkvy a pár čerstvých mangoldových listov a petržlenovej vňate? Bude to ľahký šalát. Prelejeme nakrájané všetko spomínané zmesou vody, jablčného octu, lyžice medu, podľa chuti soľ a olej. Vyberte taký, aký máte radi. Šalát je hotový.

Dobrú chuť.

 

 

 

 

Autorka textu: Hedviga Gulová. Hedvigine znalosti zeleninovej záhradky a jedlých divých bylín môžete získať v kurze Záhradník.
Fotografie: archív Hedvigy Gulovej