Na 3-5 litrovú nádobu na vyzrievanie kimči budeme potrebovať:
→ 2 - 3 kg čínskej/pekingskej kapusty
→ 1 - 2 veľké mrkvy
→ 1 veľkú čiernu reďkev alebo bielu podlhovastú reďkev Daikon (Červenú reďkovku neodporúčame - veľmi rýchlo vyzreje, zmäkne a také kimči z 3 kg kapusty rodine vydrží aj pár týždňov.)
→ zväzok jarnej cibuľky, 5 -7 ks
→ 10 - 15 strúčikov cesnaku, podľa chuti
→ cca 5 cm koreň zázvoru
→ drvené chilli papričky a chilli v práškovej forme, podľa chuti
→ cca 100 g soli, najlepšie himalájskej ružovej
→ 0,5 litra vody
→ 1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
→ 1-2 polievkové lyžice lepkavej ryžovej múky
→ pár kvapiek rybacej omáčky (nemusí byť)

 

Postup

  1. Kapustu umyjeme, necháme odkvapkať a rozrežeme na štvrte. Tie vo veľkej nádobe nasolíme, každý jeden lístok štvrťky. Necháme odležať aspoň 2 hodiny s tým, že aspoň 4-krát ich poprekladáme a poposúvame v miske, aby sa soľ rozpustila a kapusty zmäkli.
  2. Medzitým očistíme mrkvu a reďkev a nastrúhame na hrubom strúhadle alebo narežeme na tenké pásiky (ak narežeme, bude kimči chrumkavejšie). Tie zmiešame s nakrájanou jarnou cibuľkou.
  3. Potom si pripravíme zmes na prelievanie zmäknutej kapusty. Necháme zovrieť asi 0,5 litra vody a do nej dáme ryžovú múku, stíšime oheň a neustále miešame. Pridáme cukor a odstavíme po 3 minútach varenia. Do vychladenej tekutej zmesi prelisujte cesnak, nastrúhajte zázvor, okoreníme to primeranou dávkou chilli (kto ako chce) a pár kvapkami rybacej omáčky pre autenticitu (nemusí byť).
  4. Odstáte kapustové listy dobre premyjeme vodou a necháme odkvapkať. Buď sa plnia osminky alebo sa kapusta nareže na väčšie kúsky. Potom kapustu prekladáme zeleninovou zmesou a tekutou riedkou kašou, spolu to premiešavame, aby sa zložky čo najlepšie spojili.
  5. Túto zmiešanú zmes, hotové kimči, necháme v plastovej alebo sklenenej nádobe prikrytú pri izbovej teplote aspoň 3 dni s tým, že každý deň jemne premiešame, kapusty ponoríme do šťavy. Po 3 dňoch (alebo keď sa začnú tvoriť bubliny) je potrebné kimči preložiť do chladničky. Prípadne preložiť do menších sklenených nádob a udržiavať v chladničke. Pomaly môžeme začať ochutnávať. Najradšej ju mám k raňajkám 🙂

 

Autorka receptu a fotografií: Renáta Pástorová