Počas Vianoc vytvoríme dvojnásobné množstvo odpadu oproti zvyšku roka, vyhodíme tony vianočných stromčekov aj veľké množstvá jedla. Tento text je určený pre tých z nás, ktorí si želajú zmenu. Tou zmenou sme my a svojou pomyselnou malou kvapkou prispejeme k budúcemu oceánu. Tu je pár návrhov, ako na to.

Vianočný stromček šetrný k prírode

Viacerí z nás každý rok riešime dilemu, či kúpiť živý alebo umelý stromček. Dajme nabok nostalgiu za voňavou jedličkou a vytvorme novú tradíciu.

Bezodpadový vianočný stromček si môžeme vyrobiť z toho, čo máme naokolo alebo doma – z konárov, drevených latiek, dokonca aj z vešiakov – jednoducho z hocičoho, čo sa nám ponúka ako náhrada živého stromčeka. Takýto stromček môžeme využívať ešte veľa rokov.

 ? Zvoľme dobrovoľnú skromnosť

Asi každý raz zažil pocit, že nevedel odpovedať na otázku, čo si želá pod stromček. Žijeme dobu kedy to, čo potrebujeme, si vieme kúpiť a to, čo sme chceli, už dávno máme. Je načase povedať si, že už máme dosť a uskromniť sa. Toto rozhodnutie je oslobodzujúce, vie uľaviť duši a určite uľaví planéte.

 ? Hojnosť neznamená obrovské množstvá jedla

Už dávno neplatí, že počas roka strádame a hojnosť si doprajeme aspoň na sviatky. Prístup ku kvalitným surovinám máme po celý rok, čoho dôkazom je, že v priemere vyhodíme okolo 100 kíl jedla za rok. Preto nie je dôvod robiť si na Vianoce zásoby. S najväčšou pravdepodobnosťou budeme opäť vyhadzovať. Nestresujme sa prípravou 6-chodového štedrovečerného menu, pečením desiatich druhov koláčov. Urobme si večeru jednoducho, napečme 2-3 druhy pečiva alebo kúpou podporme lokálne pekárky a pekárov. Teplo domova a dobrý pocit sa dostaví aj bez preplnenej chladničky.

 ? Darujme si zážitky, nie veci

Aj keď si hojnosť pod stromčekom vieme len ťažko predstaviť v podobe virtuálnych poukážok, vyskúšajme, či nám takáto forma daru urobí rovnakú radosť ako hmotná vec. Je to len o zvyku, aj poukážka na pedikúru môže byť zabalená lákavo. Môžeme si darovať vyhliadkový let balónom, či kurz angličtiny. Tento dar bude mať jednu veľkú výhodu – budeme naň spomínať ešte dlho a nezostane po ňom žiaden odpad.

 ? Kúpme si knihu, ktorú požičajme ďalej

Vianoce je obdobie kníh. Využime veľký výber a potešme seba aj blízkych knihou. Knihy majú jednu neodškriepiteľnú výhodu – vedia urobiť radosť viackrát. Keď ich prečítame, môžeme ich posunúť ďalej. Kniha je dar, ktorý môže kolovať donekonečna.

 ? Baľme darčeky ekologicky

Vianočné papiere sú väčšinou zmiešaným kompozitom, ktorý sa nedá zrecyklovať – sú v nich trblietavé prímesi, či sú potiahnuté plastovou vrstvou. Aj tu sa vieme vynájsť minimálne dvomi spôsobmi. Za prvé, môžeme znovu použiť papier z minulého roka. Stačí rozbaľovať darčeky šetrne. V druhom prípade si vieme vyrobiť papier aj sami. Zakúpením obyčajného baliaceho papiera a zapojením vlastnej kreativity si vyrobíme vlastný a originálny.

Autorka textu: Marianna Piršelová
Zdroj fotografií: Marianna Piršelová, Unsplash.com a Pixabay.com