Na jeseň 2019 sme sa spolu s ďalšími krajinami zúčastnili workshopu O vode v krajine - Water resilience 2019 podporeného Višegrádskym fondom.

Za Slovensko sme na seminár vyslali Petra Balca, ktorý v tom čase práve absolvoval kurz Permakultúrny dizajn a tak jeho výsledný dizajn nabral skutočné dimenzie ešte počas kurzu. Doma na svojom pozemku hneď vedomosti uplatnil do vytvorenia celého nového systému zberu a uskladnenia dažďovej povrchovej vody.
Na pozemku školy sme už v tom čase mali podobné terénne úpravy vytvorené - viete si u nás pozrieť swaly aj nádrže a plánujeme aj ďalšie prvky pre vytvorenie celého prepojeného vodného systému (zber ďažďovej vody do podzemných nádrží, jazerá a zavlažovací systém)

Seminár viedol Michal Kravčík, ktorý má dlhoročné skúsenosti s vodou v krajine a jej reguláciou hlavne formou vodozádržných opatrení. Po úvodnej teoretickej časti účastníci zažili v prax realizáciu nádrže a zavodňovacieho kanála (tzv. swale). Za 5 dní sa im podarilo úžasné dielo, ktoré si viete pozrieť na videu.

Všetky ďalšie zaujímavé informácie k workshopu nájdete na stránke:

http://deep-roots.life/water-resilience/

 

Water Resilance Workshop 2019