Novinky z dielne Školy permakultúry

September 2022

Ahoj reader !

---

Milé čitateľky, milí čitatelia, 

leto je za nami a s nimi pomaly aj návštevy permakultúrnych záhrad. Ak máte chuť ešte niečo vidieť, stále sa dá aj v septembri ale šup-šup, treba sa poponáhľať. Počasie sa mení a chuť byť vnútri silnie. Aj preto sme pre vás pripravili webinárovo-záznamovú ponuku pre október. Kurz Permakultúra pre učiteľov hľadá svojich posledných pár účastníkov.

Prečo kedysi znamenala záhrada pre sprievodcu Rada z "Brdárskych dvojičiek" galeje si prečítate v jeho Troch otázkach pre permakultúrnika. Článok, v ktorom sa prelína dvanásty princíp permakultúry a demokratická škola je pripravený a je zároveň posledným v sérii. V zamyslení a v spomienkach dumá Karol Končko každom ľudskom akte ako čiastke celkového dizajnu. Zakladateľ webstránky Lokálny trh, Peter Paššák, hovorí o tom prečo je lokálnosť synonymom bezpečia. A ak hľadáte informácie a zručnosti ako vytvárať komunitu, nájdete v novinkách dve zaujímavé ponuky.

A na záver ešte kúsok permakultúrnej "pankáčiny" a ľahkosti v texte Lenivej permakultúry, napríklad aj ako sa vyhnúť zbytočným návštevám lekárne alebo jesenným prácam v záhrade.

Prajeme príjemné čítanie.

Tím Školy permakultúry

PS: Budeme radi ak nám dáte vedieť pomocou dotazníka, ako vnímate naše novinky. Ďakujeme za Vaše nápady a reakcie. 

---

KOMENTOVANÉ PREHLIADKY

Komentované prehliadky - permakultúrne riešenia

Počas septembra môžete zažiť posledné prehliadky. Ešte stále majú otvorené v Bratislavskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Ak ste už tento rok nejaké to sídlo navštívili, veríme, že to bol inšpirujúci a príjemne strávený čas. Ďakujeme vám a v permakultúrnych sídlach sa uvidíme opäť, počas leta 2023. 

Posledné prehliadky:

Ukážková prírodná záhrada Dlhá nad Váhom (NR kraj) 21.9.2022 streda 16:00 - 18:00 & 28.9.2022 streda 16:00 - 18:00

Sprievodkyňa: Zuzana Pastorková
Adresa: Dlhá nad Váhom

Viac o záhrade.

L-E-S-O-V-O o.z. (NR kraj) 23.9.2022 piatok 18:00 - 19:3029.9.2022 štvrtok 18:00 - 19:30

Sprievodkyňa: Katka je zakladateľkou detskej lesnej škôlky v Topoľčanoch. Miluje prácu s deťmi, a jej cieľom je vytvoriť im tvorivé a bezpečné prostredie. Je účtovníčka, ale viac sa nachádza pri vzdelávaní nielen detí ale aj dospelých. Venuje sa nenásilnej komunikácii a robí osvetu medzi dospelými o detskom svete. Kurz permakultúrneho dizajnu absolvovala v roku 2021.">Katarína Filipeje Sloviaková
Adresa: Velušovce

Viac o záhrade.

Záhrada pod dubmi (BA kraj) 30.9.2022 piatok 16:00-17:30

Sprievodkyňa: Marianna Piršelová
Adresa: Stupava

Viac o záhrade.

Ukážkové prírodné záhrady "Brdárske dvojičky"  21.9.2022 streda 15:00 - 16:30 & 25.9.2022 nedeľa 16:00 - 17:30

Sprievodca: Radovan Trišč
Adresa: Brdárka

Viac o záhrade.

 

Všetky ostatné prehliadky nájdete na webstránke alebo v kalendári.

---

Jesenná webinárová sezóna začína v októbri!

V októbri sme si pre vás prichystali jeden webinár naživo zo seriálu Drobná architektúra a tri záznamy vybraných webinárov, ktoré budú sprístupnené na 24 hodín ZDARMA.

Prístup k záznamom nájdete na našej webstránke.

---

Naživo vysielané webináre pre jesenno-zimnú sezónu 2022 sú posledné dve časti seriálu DROBNÁ ARCHITEKTÚRA.

ARCH 5 - SEDENIE V ZÁHRADE

Termín: 12.10.2022 17:00 - 19:00

Lektorky: Klára Mydliarová, Patricia Pavlovská

Kde si dám dnes ráno kávu? Zahreje ma vychádzajúce slnko alebo si užijem výhľad na jazierko? Zavesím pri tom bielizeň alebo nazbieram cestou lístočky do šalátu? Zamočím sa od rosy alebo precupkám v papučkách? Už len umiestnenie sedenia v záhrade vyžaduje mnoho plánovania a dobrú predstavivosť. Ukážeme si ako na to, jednoducho a hravo. ... Viac tu.

---

ARCH 6 - OHNISKÁ, GRILY, PECE

Termín: 16.11.2022 17:00 - 19:00

Lektori: Klára Mydliarová, Tibor Gajan

Tak ako na vodu, ani na oheň v záhrade by sme nemali zabúdať. Sprevádza ľudstvo od nepamäti, je na ňom niečo magické a hypnotizujúce. V mnohých domácnostiach po ňom už nezostalo ani stopy, možno tak plamienok na plynovom sporáku. V záhrade majú však prvky, ktoré sú občasným domovom ohňa, stále svoje miesto. V tomto webinári sa zameriame práve na ich vhodný výber a správne umiestnenie tak... Viac tu.

---

Ak nestíhate živé webináre, stále si môžete vybrať zo širokej ponuky jednotlivých záznamov alebo webinárových seriálov:

Seriál Drobná architektúra (6dielov + materiály). Vaic informácií nájdete na jeho webstránke.

---

Seriál Budúca úroda už teraz (5 dielov + materiály). Viac informácií nájdete na jeho webstránke.

---

Webinárový súbor Kvetiny v permakultúre (4 diely + materiály). Viac informácií si môžete pozrieť na jeho webstránke.

---
---

POSLEDNÉ VOĽNÉ MIESTA

Deti sa v permakultúre cítia výborne. Bavia sa, tešia sa pri kontakte so živými organizmami, rastlinami, hrabú sa v zemi, máčajú sa vo vode. Alebo len tak bez pohybu sledujú mravce v tráve. Ako sa v tejto chvíli cítite vy, učitelia?

Kurz je určený pre učiteľov základných (aj špeciálnych) škôl, sprievodcov v domškoláckych skupinách, pre učiteľov stredných škôl, ale tiež pre nepedagogických zamestnancov a všetkých priaznivcov a podporovateľov škôl.

 

Termín: 30. september - 2. október 2022

Trvanie: 18 vyučovacích hodín

Miesto: Brdárka, okres Rožňava

Lektorky: Paulína Urdová a Zuzana Kiripolská Ščasná 

Cena: 195 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

---

Začal sa nám jesenný beh úspešného kurzu permakultúrneho dizajnu. Tvorí ho 5 víkendoviek a ako to býva na tej prvej, si prečítajte sami:

Ako býva dobrým zvykom, kurz permakultúrneho dizajnu začína zvedavými pohľadmi, vzájomným spoznávaním sa, napĺňaním očakávaní…
Nasledujú úvodné lekcie k téme permakultúra a mnohí zažívajú prekvapenie z toho, čo to vlastne je.
Že je to viac ako záhrada, že je to vlastne o medziľudských vzťahoch a o účastníkoch samých.
Obraz nadobúda jasnejšie kontúry a uchopiteľný rozmer.
Lekcie sú zážitkové, lebo práve tak sa stávajú vrytými do pamäte i do srdca.
Kruh je najčastejším tvarom, ktorý skupina vytvára.
Kruh točiaci sa v rozhovoroch, vo výbere projektov, na ktorých si budúci dizajnéri vyskúšajú, čo ich čaká.
Kruh, v ktorom sa energie miešajú, jedinečnosti všetkých prepájajú, aby vytvorili funkčný celok - funkčný dizajn.
Veľa radosti do tvorenia.
Vaša Škola permakultúry

---

STÁLA PONUKA PRE ABSOLVENTOV  ÚPLNÉHO KURZU PERMAKULTÚRNEHO DIZAJNU

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu Úplný kurz permakultúrneho dizajnu možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

Ak máte o lektorovanie záujem, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

---

Škola permakultúry odporúča 

Předat dětem, co je k žití

30 rozhovorov s osobnosťami rôznych profesií, odborov, názorov, ktoré vyšli počas prvých 30 rokov existencie časopisu Sedmá generace, ktorý vychádza od roku 1991 a tematicky sa sústreďuje na ochranu prírody a krajiny, klimatickú krízu, obnoviteľnú energetiku, alternatívnu ekonomiku, ekopoľnohospodárstvo, udržateľnú mobilitu, ľudské práva, médiá, šetrnejší životný štýl, environmentálnu výchovu a vzdelávanie.

Dobové rozhovory sú v knižnom vydaní doplnené novými informáciami tak o spovedaných osobnostiach, tak i o preberaných témach. Kniha tak môže slúžiť ako akási kronika spoločenského, environmentálneho či politického vývoja po roku 1989. Tematicky od ochrany prírody, krajiny a zvierat cez klimatickú krízu, energetiku, postavenie žien alebo výchovu detí až po environmentálnu politiku, filozofiu a psychológiu.

ISBN: 978-80-11-00728-7, 488 s, český jazyk.

---

Tri otázky pre permakultúrničku

Rado Trišč a záhrady "Brdárske dvojičky"

Čo ma priviedlo na cestu permakultúry?

Bola to učiteľka prírodopisu na ZŠ - moja mama. Každú sobotu nás nútila chodiť na našu typickú konvenčnú záhradu 20 km od nášho bytu. A keďže sme tam chodievali raz týždenne, museli sme zvládnuť všetky práce na najbližších 7 dní - boli to galeje. To sú moje prvé vedomosti o dôležitosti zónovania. Permakultúra ma zaujala ihneď svojou kreatívnosťou ako protiklad našej tradičnej záhradky.

Aký je tvoj nanevšednejší a najbláznivejší zážitok z tejto cesty?

Už môj prvý zážitok bol nevšedný. Prišiel som vo februári na víkendové stretnutie euroindiánov pri
Spišskej Novej Vsi. Kvôli snehovej kalamite 90 percent ľudí vôbec neprišlo. Posledným vlakom, ktorý to ešte zvládol z Blavy do Košíc prišli dvaja kamaráti a doniesli časopis "Kruh života". Číslo bolo venované ekologickému farmárstvu a bol tam vcelku rozsiahly rozhovor s Karolom Končkom, československým permakultúrnym mentorom. Prvýkrát som počul slovo permakultúra. Bolo to znamenie, stále mi to tak pripadá. Uvedomte si, že bol koniec deväťdesiatych rokov minulého storočia, internet bol u nás v plienkach, vyhľadávače neexistovali. Pre súčasnú generáciu niečo ako "doba kamenná".

Čo ma v poslednej dobe najviac potešilo?

Veľmi ma teší, ako v záhrade funguje diverzita, jednak vrámci jedného druhu a samozrejme medzidruhová. Aj vďaka tomu každý rok zberáme úrodu, zvlášť keď to ešte kombinujeme so zberom divého ovocia. Tento rok je až neuveriteľné, ako je plodmi obťažkaný rakytník. Táto potencialita prírody ma fascinuje, zvlášť keď sa prebúdza každú jar. Som šťastný, že môžeme zblízka vnímať tieto prírodné rytmy.

Rada a jeho záhrady môžete najbližšie navštíviť počas komentovaných prehliadok 21.9.2022 v stredu 15:00 - 16:30. Prihlášku aj všetky ďalšie informácie nájdete na webstránke.

---

Článok

PERMAKULTÚRA V SLOBODNEJ DEMOKRATICKEJ ŠKOLE – PRINCÍP DVANÁSTY

PERMAKULTÚRA V SLOBODNEJ DEMOKRATICKEJ ŠKOLE – PRINCÍP DVANÁSTY

Sylvia Koreňová

VYUŽÍVAJ ZMENU A TVORIVO NA ŇU REAGUJ

Každý dizajn v permakultúre začína víziou. Vízia je pozitívna, má iskru radosti, naplnenia ...

Zistiť viac.

---

Zamyslenie

Zmyslami učiacej sa lektorky Sveti Kuzderovej

Vašim nepriateľom je aj vaša vlastná lenivosť

Dnes vyberám z článku, ktorý o permakultúre napísal Karol Končko pred 22 rokmi. Na mňa táto časť pôsobí priam ako ZENové učenie:

“Dôležité je uvedomiť si, že každý ľudský čin prispieva k zmene reality, teda že každý ľudský čin je aktom dizajnu. 

Úspešnosť permakultúrneho dizajnu je však priamo úmerná etike a kvalite dizajnéra – permakultúra nedá nikomu nič zadarmo a človek pomocou nej nemôže zbohatnúť podvodom. Nezabudnite, že keď sa do nej pustíte, vaším partnerom sa stane prinajmenšom celý zemský organizmus – a ten sa proste oklamať nedá. V tom je tiež najväčšia slabosť permakultúry – vaším nepriateľom nie sú len tí, ktorí ekosystému Zeme vedome aj nevedome škodia, ale aj vaša vlastná lenivosť, hlúposť, pýcha, závisť, chamtivosť a ďalšie slabosti.

Preto je permakultúra aj určitým prístupom k životu, či určitou “životnou filozofiou”, vhodnou však len pre tých, ktorí sú ochotní za svoje šťastie bojovať. Zároveň je ale maximálne tolerantná a zásadne sa ľuďom nemieša do súkromných vecí, medzi ktoré počíta náboženské a politické presvedčenie, sexuálne a stravovacie návyky, či vaše obľúbené drogy. Tieto si má každý vysporiadať sám a nemal by mu do toho násilne zasahovať nikto iný – sú to veci, v ktorých sme ešte nedosiahli konsenzus a preto nie je možné v nich ani iným ľuďom “stopercentne” radiť. Veci, v ktorých sa kolektív nedokáže jednomyseľne zhodnúť, sú prinajlepšom len doporučeniami. A tak aj používanie automobilov, počítačov či umelých hmôt je vecou osobnej zodpovednosti a permakultúra “neprikazuje” nikomu, či si má kúpiť osobné auto alebo nie – je to vec osobnej zodpovednosti: pre niekoho je auto nevyhnutné a je súčasťou jeho trvalej udržateľnosti v tejto chvíli, pre iného nie – to si musí rozhodnúť každý sám za seba. Ale sú tu milióny vecí, na ktorých sa už všetci bez problémov zhodneme – sú to veci, ktoré už nemusíme dokazovať - stali sa súčasťou zdravého rozumu ľudstva – a práve tieto permakultúra učí a pomáha ľuďom uvedomiť si ich: preto sa permakultúre tiež hovorí “návrat k zdravému rozumu”. “

S úctou Sveťa Kuzderová

---

O lokálnosti...

Lokálnosť je staronové ľudské hnutie založené na princípoch spojenia a rozmanitosti. Spočíva v nastavení mierky ekonomiky späť na ľudskú úroveň a v posilnení sebestačnosti komunít. 

Lokálnosť je aj bezpečnosť

Covid a vojna rozkývali dlhoročnú stabilitu v Európe a vystrelili ceny energií do výšin. K tomu sa pridalo historické sucho ako predzvesť ťažkých časov, ktoré nám postupujúca klimatická zmena prinesie. Tieto nepriaznivé okolnosti silno zasiahli aj slovenských poľnohospodárov a výrobcov potravín, ktorí kvôli stúpajúcim nákladom obmedzujú svoju výrobu a rušia chovy. Vyššie ceny vstupov sa postupne pretavujú do vyšších cien potravín a zdražovanie zrejme tak skoro neskončí. Šance sa hneď chytili obchodníci a množstvo potravín, ktoré sa na Slovensko dovážajú už predstavuje 900 kamiónov denne. Našťastie zatiaľ je potraviny odkiaľ dovážať a tak sa problém pre väčšinu ľudí javí ako veľmi vzdialený.

Ak však nastane nejaký závažnejší problém so zásobovaním, potom bude ťažké zabezpečiť dostatok čerstvých potravín pre všetkých. Lokálna výroba je z tohoto hľadiska oveľa prezieravejšia voľba, najmä do neistej budúcnosti, ktorá nás čaká. Áno, je to určite aj drahšia voľba, pretože menší výrobcovia nedokážu vyrábať za také nízke ceny ako veľkovýroba. V prípade krízy však ceny dovozového tovaru vystrelia nekontrolovane nahor a práve lokálna produkcia ich môže podržať pri zemi a zabezpečiť dostatok potravín pre svoj región. Každý máme svojho zubára, ale mali by sme mať aj svojho zeleninára, včelára atď., za ktorými budeme môcť prísť po potraviny, keď nastane nejaký problém. Myslime na to a podporujme ich aj v ťažkých časoch, lebo keď ich oni nezvládnu, my sa tiež nebudeme mať v budúcnosti na koho spoľahnúť. Konajme lokálne!

 

Autor textu: Peter Paššák 

Peter je zakladateľ projektu Lokálny trh - webstránka, na ktorej nájdete mapu a vyhľadávač lokálnych (nielen) výrobcov potravín. V rámci projektu sa organizujú aj predobjednávkové farmárske REKO trhy v Karlovej Vsi.

Viac o lokálnosti na Slovensku a v Českej republike nájdete na webstránke lokalnost.org. Na celosvetovej úrovni sa jej venuje platforma Local Futures

---

Budovanie komunít

Budovanie komunít - sila ľudského spoločenstva

V našich organizáciách, tímoch a školách máme ohromný kapitál, know-how,  tvorivosť, skúsenosti a predsa, podstatná časť zdrojov je nevyužitá: je „zamrznutá“ v neľahkej komunikácii a v náročných vzťahoch. Pritom existujú cesty ako v organizácii, v škole a v tíme uvoľniť tieto „zamrznuté“ zdroje a využiť naplno potenciál ľudí, podporiť potrebné zmeny, prebudiť odvahu a tvorivosť kolegov v prospech organizácie a jednotlivcom umožniť osobnú sebarealizáciu a satisfakciu.

Ako ste prežili leto? Čo sa vo Vás prebudilo a čo ste pustili? Aké pohnútky Vás vedú, pocity oživujú a nejaké bloky aj hatia? Koľko vzťahov dozrelo a ako ste sa o seba postarali? A ten pocity komunity a prijatia v bezpečí stále poznáte?

Áno, aj toto sú témy našich kruhov, ľudia ich niekedy opatrne a inokedy odvážne prinášajú a naučili sme sa ich s rešpektom počúvať.

Pozývame Vás medzi seba opäť kde vzácnym hosťom a lektorom bude Edward Groody (USA). Je žiak a spolupracovník renomovaného psychológa a známeho autora bestsellerov Scotta Pecka. Edward 35 rokov facilituje Community Building (CB) semináre v USA a Európe a je jedným z najskúsenejších facilitátorov CB na svete. Založil Community Building International (CBI), ktorá má pobočky v mnohých krajinách sveta vrátane Slovenska.

---

12. - 13. októbra 2022 realizujeme program KOMUNITA A VZŤAHY – tréning zručností. Bude trvať 2 dni a bude pozostávať z kombinácie skupinového procesu a tréningových blokov komunikačných zručností. Lektormi vzdelávania sú Edward Groody, hosť z USA a Karol Herian. Tento tréning je posilňujúci pre súkromné osoby a veľmi ho odporúčame aj ľuďom z organizácií, lídrom, sociálnym pracovníkom, učiteľom či mentorom.

---

Pozývame Vás na klasický CB seminár v Bratislave, ktorý bude opäť facilitovať náš učiteľ a mentor z USA, Edward Groody a Tatiana Bakkaiová. Uskutoční sa 28. - 30. októbra.

Skutočné spoločenstvo je skupina dvoch alebo viacerých ľudí, ktorí sa bez ohľadu na rozdielne skúsenosti naučili prejavovať a prijímať vzájomné odlišnosti. Vďaka tomu sú schopní otvorene a efektívne komunikovať a tvorivo spolupracovať na spoločných cieľoch. Pritom zažívajú medzi sebou pocity výnimočného bezpečia a rešpektu.

---

Lenivá permakultúra

zo skúseností Slyvie Koreňovej

Máte radi poriadok, usporiadanosť, uhladenosť? 
Tak, prosím, prestaňte teraz čítať. Toto je určené pre skupinu pankáčov, samorastov, absolútnych naturalistov, záhradníckych povaľačov a životných pôžitkárov. Pre tých, ktorým sa chce len trochu a viacmenej menej ako viac. Ale teda inšpirovať sa môžeme všetci.

Taaak a prichádza neskoré leto a jeseň. 

Počas leta ovocie hlavne konzumujeme, lebo však zaváranie je babračka. Drobné ovocie naložíme na studeno s cukrom do vysterilizovaných zaváraninových pohárov a odložíme do chladničky.

Ako vysterilizovať poháre? Stačí preliať vriacou vodou, alebo vypiecť v rúre.

LENIVÁ APATIEKA

Keďže nechodiť do mesta pre lieky je úspora času, pripravíme si vlastné tinktúry.

Na boľavé hrdlo pripravíme vlastnú šalviu (Salvia officinalis) macerovanú 14 dní v kvalitnom vysokopercentnom alkohole. Je dobré fľaštičku s tinktúrou každý deň pretrepať, alebo aspoň otočiť. Ak hrdlo bolieť len začína, môžeme vyskúšať šalviový zápar a hrdlo s ním kloktať. Na nádchu a obchádzajúcu chrípku zas pripravujeme tymiánovú tinktúru. Ako antibiotikum je možné pripraviť tinktúru z medvedieho cesnaku.

Ak sa nám podarí vymeniť vlastné prebytky za lupienky liečivej bielej ľalie (Lilium candidum), máme v rukách tromf na zapálené rany, z ktorých priložený lupienok ľalie „vytiahne“ zápal. Postup macerácie je ako pri šalviovej tinktúre s tým, že lupienky vyberať nemusíme a môžeme na ranu prikladať rovno tie.

Barter je veľmi výhodný aj v prípade nechtíkovej mastičky na poranenia kože. Keďže nám sa neveľmi chce, vymeníme časť svojej čerstvej úrody nechtíka za fľaštičku liečivej masti. Recept (pre prípad, že by sa nám predsa len chcelo): V 500g bravčovej masti (vo vegan verzii použijeme kokosový olej) na malú chvíľu speníme 4 plné hrste nechtíka (nastrihané celé rastliny okrem koreňov) a odstavíme. Prikrytú masť necháme stáť do druhého dňa, kedy ju málo prihrejeme a prefiltrujeme cez gázu alebo ľanové plátno do čistej nádobky).

Na boľavé kosti, šľachy, kĺby a podobné neduhy nám poslúži macerát z koreňa kostihoja. (je možné, že si prečítate mnohé postupy na jeho výrobu, ktoré si môžu aj protirečiť, mne je srdcu i logike najbližší tento). Recept: Koreň kostihoja vykopaný na spln necháme v papierovom vrecku trochu preschnúť, hlinu z neho zošúchame nasucho a pokrájame nadrobno. (korene vraj nemajú „vidieť“ ani svetlo ani vodu) Opäť naložíme do kvalitného alkoholu a necháme macerovať. (opäť, niekto nechá 14 dní, ja ho mám naložený už rok a tak používam)

NAD PECOU PO RUKE...

Bylinky, ktoré počas leta zbierame, zásadne nestriháme nadrobno, lebo je to práca navyše, ale zato ich sušíme v pekných viazaničkách priamo v kuchyni a v prípade potreby sa natiahneme po bylinkách na čaj, alebo ich použijeme ako koreniny. Viazaničky sú aj krásnou dekoráciou, aj vopred pripraveným darčekom pre nečakanú aj očakávanú príležitosť.

Recept na bylinky ako koreniny: Bylinky z viazaničiek, podľa chuti, jednoducho zomelieme v kávovom mlynčeku a máme hotovo.

V ZÁHRADE SA IBA MALÍČKOM POHNE

Čo sa týka prác na záhrade, ku koncu leta si od suseda požičiame dve ovečky (jednej by bolo smutno)°a necháme ich spásť, čo im ešte pochutí a čo im dovolíme. V tomto prípade našim výnosom, z tejto výmeny, bude vyhnojený pozemok, ktorý ponúkne bohatú organickú hmotu pre pôdne mikroorganizmy.

V žiadnom prípade nevyhrabávame listy spod stromov, jednak preto, že tu píšeme o akejsi forme lenivosti, ale hlavne preto, že stromy si takto samy zabezpečujú organickú hmotu pre ich pôdnych spolupracovníkov. (pozn. autorky: vyhrabávanie spod napadnutých stromov je na iný článok)

Pôdu nenecháme odhalenú, po zbere úrody a počas jesene rozhodíme na odhalenú pôdu trochu strukovín, trochu ďateľovín a trochu obilnín, trochu horčice, trochu reďkve a na jar na nás bude čakať spokojná pôda s pripravenou armádou dobre vyživených pôdnych mikroorganizmov.

Užívajte teplo, farby a vône posledných letno-jesenných dní, priatelia.

Autorka textu: Sylvia Koreňová

---

Zmysluplný, naplnený, zodpovedný a radostný život v súlade s prírodou a ľuďmi okolo – to je naša vízia.
Vieme, že nie sme sami, kto má takéto chute.
Ak sa vám páči táto vízia v našom podaní, môžete ju PODPORIŤ rôznymi spôsobmi.
Pre podporu prostredníctvom peňazí (napríklad čo i len 1€ mesačne):
bit.ly/skolapermakultury

---

Novinky pre vás pripravujú

Patricia Pavlovská, Jana Šimončičová, Sveťa Kuzderová a tím Školy permakultúry

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontaktné údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com