Novinky z dielne Školy permakultúry

December 2021

Ahoj reader !

---

 

Milé čitateľky, milí čitatelia. Rok sa nám pomaly chýli ku koncu a my dúfame, že aj vy si nachádzate priestor, aby ste v pokoji, pri teplom čajíku, mohli pospomínať, čo všetko pekné i náročné vás v tento rok postretlo a tešíte sa na pokoj a oddych, ktoré nám všetkým, dúfame, prinesú nadchádzajúce sviatky. 

Naša škola má pre vás niekoľko noviniek. Prvou a hádam najradostnejšou je, že naša adminka Janka Šimončičová, ktorá sa s láskou starala nielen o administratívne záležitosti Školy permakultury, ale aj o všetky vaše prihlášky, žiadosti, či iné vyvstávajúce otázky, ktorých je počas roka skutočne neúrekom, sa v týchto chvíľach v kľude pripravuje na príchod svojho bábätka. Počas plnenia jej najkrajších „povinností“ ju bude zastupovať ďalšia Janka, Sládečková, ktorá sa po rokoch v zahraničí vrátila späť na rodné Slovensko a teší sa, že môže svoje nadobudnuté skúsenosti využiť práve v našej škole.
Všetko dobré Janky!!!

Lektori našich kurzov, workshopov a webinárov na sklonku roka taktiež zvoľňujú svoje tempo a tak ako príroda okolo nás, dopriavajú si po roku plnom aktivít priestor pre nevyhnutný odpočinok. Necelý mesiac teda nebudeme usporadúvať žiadne podujatia „na zemi“ či „vo vzduchu“. Budeme sa naďalej tešiť vašej pozornosti a priazni na našej facebookovej stránke, či Instagrame. Naďalej nás tiež môžete kontaktovať prostredníctvom e-mailu a sociálnych sietí. Ako počas celého roka, máme pre vás pripravené zaujímavé príspevky a tiež sme pre vás nachystali štedrú vianočnú nádielku vo forme záznamov webinárov, ktoré vám budeme bezplatne ako poďakovanie od nás za vašu priazeň sprístupňovať
od 25.12.2021 až do 7.1.2022. 

A ako vždy, v tomto newslettri nájdete odkaz na nový článok, inšpirácie na zamyslenie sa a dobrý nápad na čítanie.

Keďže sa pomaly končí rok 2021, plánujeme vynoviť náš newsletter. Chceli by sme vás poprosiť, aby ste nám pomocou dotazníka dali vedieť, ako vnímate naše novinky. Ďakujeme za vaše nápady a reakcie. 

Tím Školy permakultúry

---

Prihlásiť sa na všetky naše webináre môžete cez prihlasovací formulár.

Príjemné sviatky s našimi webinármi

Vezmime záchranu starých odrôd do vlastných rúk

19.1.2022 17:00 - 19:00

Lektor: Bruno Jakubec

 Vegetatívne množenie ovocných drevín - vrúbľovanie, výber materského stromu, odber vrúbľov, uskladnenie vrúbľov, náradie a materiál, základné pravidlá vrúbľovania, výber podpníkov. 4 techniky štepenia pre všetky prípady. Poľné práce po štepení...a ujatí. Sortiment starých odrôd jabloní a hrušiek, s ktorými budete spokojní.

---

Huby v záhrade

26.1.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Katka Horáčková

 Huby sú zložité a veľmi prospešné organizmy, vďaka ktorým sa priemieňa drevitá organická hmota na humus a sú dôležitou súčasťou zdravej a živej pôdy. V prírodných a permakultúrnych záhradách nepálíme vetvy a vážíme si ich rozklad za pomoci húb, protože ich potrebujeme pre tvorbu budúcej úrodnej pôdy. Pozrieme se na to, ako tie "správne" huby do záhrady pozvať a ako ich nenarušovať našim konaním, ako fungujú v komposte aj v kompostovacích kadibudkách. A čo huby pre človeka?  Jednoduché spôsoby pestovania jedlých húb v záhradách preberieme krok za krokom: hliva ustricová a pľúcna, poľnička topoľová, shi-take. A spomenieme aj ďalšie vhodné pre naše podmienky, aby sme si priniesli “divokost” z lesa bližšie k svojim kuchynským dverám.

---

Svahy, schody, chodníky

2.2.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Klára Mydliarová

 Máte pozemok vo svahu, takmer nič tam nemôžete robiť? Gratulujeme! Ste šťastným majiteľom obrovského potenciálu! Chcete vedieť, ako ho uchopiť, aké prvky vybrať, aby ste sa mohli po záhrade pohybovať a využívať ju na všetko, po čom túžite? Na tomto webinári máme pre vás obrovskú paletu možností: svahovanie, terasovanie, múry a múriky, schody, rampy, chodníky až do technických detailov, vzorcov, prepočtov. Teraz spravíte vašu záhradu prístupnou a zároveň krásnou.

---

Predprojektová príprava

9.2.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Katarína Trizuliaková

Hľadáte svoje miesto na Zemi? Už ste kúpili pozemok? Už bývate? Na čo všetko treba myslieť predtým, než začneme “kresliť” svoj sen do permakultúrneho dizajnu? Prevedieme vás úskaliami, o ktorých treba vedieť včas. Kataster nehnuteľností, vecné bremená v LV, územný plán obce, inžinierske siete. A čo býva skryté? Limity prírodného prostredia, susedské vzťahy, história miesta, zdroje materialov, sociálne zázemie. ktoré môžu ovplyvniť realizáciu nášho dizajnu a budúcu prevádzku. Pripravili sme pre vás zoznam úloh, ktorý vám pomôže zozbierať dôležité informácie potrebné k uskutočneniu vášho sna.

Všetky webináre je možné si zakúpiť aj vo forme ZÁZNAMOV. Spolu s linkom na video dostanete učebné materiály, využívané počas vzdelávania alebo odporúčané.

Objednať záznamy si môžete priamo cez OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁR.

---

Prihlasovanie je otvorené.

Kurz Ovocinárstvo blízke prírode vás prevedie procesom navrhovania, príprav, realizácie a údržby ovocných drevín a sadov. Kurz je vhodný aj pre úplných začiatočníkov aj pre absolventov Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu ako jeho plynulá nadstavba v oblasti trvalo udržateľného ovocinárstva a starostlivosti o zelenú infraštruktúru krajiny.

Harmonogram: 5 on-line webinárov počas februára 2022 a
prezenčná praktická časť 4. - 6. marec 2022

Miesto: Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Lektor: Bruno Jakubec

Cena: 285 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

Prihlasovanie je otvorené.

Kurz Záhradník je určený pre všetkých, ktorí chcú vedieť pestovať zeleninu, bylinky a kvetiny zdravo a hravo. Kurz je určený nielen pre tých, čo chcú pestovať doma pre svoje potešenie a zdravie svojej rodiny, ale aj pre tých, ktorí sa chcú živiť pestovaním zeleniny pre iných.

Harmonogram: 8 on-line webinárov v priebehu 7. - 31. marca 2022 (vždy v pondelok a vo štvrtok) a prezenčná časť 29. apríl - 1. máj 2022

Miesto: Málaš (okres Levice)

Lektorka: Hedviga Gulová

Cena: 285 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

Pre absolventov kurzu permakultúrneho dizajnu

Kurz je učených pre tých, ktorí sa rozhodli ísť dráhou lektora permakultúrnych kurzov alebo chcú získať zručností v lektorovaní pre prednášanie či vedenie workshopov v akejkoľvek téme.

Termín: 25. - 27. február 2022 

Posledné 2 voľné miesta!

Miesto: Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Lektorka: Patricia Pavlovská

Cena: 160 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál) Bežná suma tohto kurzu je 250€. Momentálne sme našli dostatok finančnej podpory aby sme tento kurz ponúkli s výhodnejšou sumou.

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke

STÁLA PONUKA PRE ABSOLVENTOV  ÚPLNÉHO KURZU PERMAKULTÚRNEHO DIZAJNU

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu Úplný kurz permakultúrneho dizajnu možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

Ak máte o lektorovanie záujem, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

---

Škola permakultúry odporúča 

Skutečný Život Hospodářských Zvířat

Zeise Lena

Ako sa dnes žije hospodárskym zvieratám vo veľkochovoch, na rozdiel od zvierat chovaných tradične na statkoch, ekologických farmách a hospodárskych usadlostiach? Túto tému bez cenzúry približuje bohato ilustrovaná kniha pre deti od sedmich rokov Skutečný život hospodářských zvířat. Nie je to čítanie o živote šťastných prasiatok a kravičiek na zelenej lúke. Je o tom, ako dnes naozaj žijú hospodárske zvieratá chované ve veľkochovoch, ako „surovina“ pre výrobu jedla. Autorka v knihe pomocou fotorealistických ilustrácií s popiskami ukáže deťom vecne, bez hodnotenia a so znalosťou oboru rozdiely medzi veľkochovmy a ekologickým prístupom ku chovu o zvieratá na farmách a statkoch. Deti po prečítaní knihy pochopia, ako životné podmienky zvierat súvisia s tým, aké jedlo máme každý deň na tanieri.

ISBN: 9788076700314, 2021, 40s, český jazyk, pre deti od 7 rokov

---

Ako prežiť low waste Vianoce

Článok

Počas Vianoc vytvoríme dvojnásobné množstvo odpadu oproti zvyšku roka, vyhodíme tony vianočných stromčekov aj veľké množstvá jedla. Tento text je určený pre tých z nás, ktorí si želajú zmenu. Tou zmenou sme my a svojou pomyselnou malou kvapkou prispejeme k budúcemu oceánu. Tu je pár návrhov, ako na to.

Zistiť viac.

---

Zamyslenie

Zmyslami učiacej sa lektorky Sveti Kuzderovej

Nostalgicky o energii uchovanej v ľade

 Túto zimu sme už u nás na juhu východného Slovenska mali sneh. Dva dni. 5 cm. Oooobrovská radosť pre vnučku. Aj snehuliaka sme “postavili”. Malinkého, s čilipapričkovým nosom. Nevadilo, že vydržal iba pol dňa. Hlavne že bol sneeeeh.

Teploty vonku sa držia okolo nuly, v noci pod nulou, takže hoci už u nás snehu nieto, máme zábavu s ľadom, keď meníme vodu hydine. Mráziku sa raz vo vedre podarila až päť centimetrová “krusta”. Tá sa už nedala ani rozbiť. A vydržala na trávičke zopár dní, kým sa roztopila. Fíha, sama som bola prekvapená, nečakala som taký výkon. 

A pochytila ma nostalgia. Akú silu má voda a jej skupenstvá. Ako túto silu naši predkovia prirodzene využívali. Hm, využíva na Slovensku niekto prirodzený zdroj ľadu a chladu? Ukladá ho na leto? V stredovekých sídlach boli súčasťou stavieb ľadnice, v ktorých ľad, vyťažený zo zamrznutých vodných plôch, vydržal až do nasledujúcej zimy. Je možné vrátiť sa ku tejto tradícii? 

Krátky dokument "Ice Ball" zaznamenáva zber ľadu v Ely v Minnesote (USA). Každú zimu sa partia priateľov vydáva na zamrznuté jazero, aby z jeho povrchu odrezali mohutné bloky ľadu. Hrubé kusy odvážajú do skladu, kde sa naukladané a pokryté pilinami uchovávajú na použitie po zvyšok roka. 

Kedysi to bol nevyhnutný spôsob chladenia. Dnes je to výzva. Oživiť podobné historické postupy a eliminovať našu závislosť na neobnoviteľných energetických zdrojoch. Skôr, ako budeme donútení nezvratnými okolnosťami.

Osobne nemám možnosť uchovať si bloky ľadu, určite však, ak u nás nasneží, uskladním si vodu a chlad v čo najväčšej kope snehu v severnom tieni múru. Predstavte si, pri čom všetkom sa takáto kopa pri dome a v záhrade zíde. Už vidím, na čo všetko tento zdroj permakultúrne využijem. Máte aj vy nápady, priatelia? Tie moje vám zreferujem na jar:)

Krásnu bielu zimu a veľa splnených prianí nielen v novom roku Vám z úprimného srdca želá Sveťa

O lokálnosti...

Lokálnosť je staronové ľudské hnutie založené na princípoch spojenia a rozmanitosti. Spočíva v nastavení mierky ekonomiky späť na ľudskú úroveň a v posilnení sebestačnosti komunít. 

Vianoce. Vďačná téma mnohých environmentálne zameraných príspevkov a článkov. Dá sa hovoriť mnoho o tom ako ich mať zero waste, ako ich mať ekologické, skromné, bez stresu, naozaj pokojné. Ak rozmýšľate nad tým ako by to vyzeralo mať ich  lokálne, je to v zásade jednoduché a v mnohom sa prelína so zvykmi ekologických tipov a trikov. Ale v zásade je v mnohom podobné prostej oslave komunity, na ktorej nám záleží.

Ak hľadáme darčeky, vyberajme si od malopredajcov, ručne tvorené, zo Slovenska, ideálne od niekoho, kto tvorí niečo pekné vo vašej komunite (ulici, obci, okrese), možno domácu paštéku alebo ručne robené pončo, ktoré prejde od kozy až po odev rukami jednej susedky. Takto podporíte malého tvorcu a zisk z takéhoto darčeka zostáva v ekonomickom cykle spoločenstva. 

Ak sledujete tému lokálnosti už dlhšie, potom viete, že jedlo je jedna z najzákladnejších vecí, pri ktorej sa dá nastoliť tá dávna kvalita, keď si stravu (alebo jeho väčšinu) dorábala každá komunita sama a tak mala nad jej zložením a kvalitou väčšiu kontrolu ako to je v súčasnosti. Veď nevravíme, aby ste si mlátili vlastné obilie na múku, ale stačí sa dobre poobzerať a zistíte kto všetko okolo vás vie pripraviť tam koláčiky, tu oblátky, možno vyloviť vám rybu, predať vám nazbierané orechy, vymeniť s vami domáce zemiaky do šalátu a kvasenú kapustu do štedrovečernej kapustnice. Slováci a Slovenky ešte našťastie zavárajú, nakladajú, zbierajú a sušia a zabezpečujú si tak slobodu.

Hnutie lokálnosti predstavuje snahu o prinavrátenie kontroly a spojenia na lokálnej úrovni, v rámci menších spoločenstiev, dedín, miest. Snaží sa o to aby nad nami nerozhodovala hŕstka vzdialených ľudí ale my sami. Vianoce, zimný slnovrat, Kračún alebo akokoľvek ste sa rozhodli sláviť každoročnú zimnú udalosť je najmä oslavou blízkosti, či už rodiny alebo skupiny priateľov alebo skupiny ľudí, ktorí spolu sú a žijú. Veď vieme všetci, že nejde o to koľko darčekov si rozdáme či koľko koláčikov upečieme, hlavne keď sa to deje s ľuďmi vôkol. A to je sila, pomocou ktorej vieme zmeniť súčasnú situáciu. Preto slávte Vianoce (alebo aj iné sviatky) s ľuďmi, radostne, prítomne, so všetkými chybičkami aj špecialitkami, ktoré každý z nás do spoločenstva vnáša. 

"Šťastie je skutočné, iba keď je zdieľané." Ch. McCandless

Prajeme vám krásne Vianoce so všetkými ľuďmi, s ktorými spoločne tvoríte prítomno. 

Na Slovensku a v Českej republike sa lokálnosti venuje OZ Svet tvorivo, ktoré všetky aktivity publikuje na stránke lokalnost.org.

---

Nakupovať v on-line obchode Darčeky s myšlienkou máte teraz možnosť so zľavovou poukážkou. Nezabudnite zadať kód: skolapermakultury na získanie zľavy 5%.

---

Chceme žiť zmysluplný a zodpovedný život v súlade s prírodou, s ľuďmi okolo a so sebou samými. Vieme, že viacerí môžeme premýšľať inak.

 

Ak sa vám páči náš sen, naša vízia, môžete nás PODPORIŤ rôznymi spôsobmi.

Pre finančnú podporu priamo na bit.ly/skolapermakultury

---

Novinky pre vás pripravujú

Janka Sládečková, Jana Šimončičová, Patricia Pavlovská, Sveťa Kuzderová a tím Školy permakultúry

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontaktné údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com