Ovocinár

Doplňujúce informácie

Miesto konania
Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Harmonogram kurzu
5 on-line webinárov počas februára 2022 a
prezenčná časť 4. - 6. marec 2022
Posledné 3 voľné miesta! 

Trvanie
35 vyučovacích hodín

Cena kurzu
285 €

V cene kurzu je zahrnuté:
* lektorné
* študijné materiály
* zázemie kurzu vrátane jedla a ubytovania

Hlavný lektor

Zvýhodnená cena kurzu

Zvýhodnenie si uplatňujte, pokiaľ skutočne máte pocit, že pre Vás neexistuje spôsob ako uhradiť plnú sumu.
Individuálna zľava po vzájomnej dohode - ak je cena kurzu jediné, čo Vás od neho odrádza, tak nás kontaktujte a spoločne nájdeme riešenie.

Zvýhodnenie pre:
ZŤP, rodičov na materskej, dôchodcov, študentov, či ľudí v núdzi  -  20 €
Zvýhodnenie pokiaľ ste už u nás absolvovali nejaký kurz  -  15 €
Pre absolventov PDC - 30 €
Pre členov Permakultury SK - 10 €
Možnosť individuálnej zľavy po vzájomnej dohode
(napr. splátkový kalendár a pod.)
Možnosť bartrovej výmeny - Ponúknite službu na výmenu

KURZ OVOCINÁRSTVO BLÍZKE PRÍRODE

V kurze Ovocinárstvo blízke prírode prevedieme účastníkov všetkými základnými témami, ktorými sa ovocinárstvo a ovocinári pri svoje práci zaoberajú. Zameriavame sa pri tom predovšetkým na tradičné a súčasné ekologické prístupy.

Kurz je pomerne komplexný obsahuje 5 on-line stretnutí a 3 dni vyhradené na nácvik praktických zručností. Je vhodný pre začiatočníkov, no tiež pre tých, ktorí už s ovocinárstvom majú základné skúsenosti. Pre tých, ktorí pestujú pár stromov v záhrade, aj pre pestovateľov, ktorý to s ovocinárstvom myslia vážnejšie a plánujú väčšie výsadby s komerčným zameraním. Skrátka pre všetkých, ktorí majú k ovocným stromom, krom a lianám vzťah a chcú sa o nich dozvedieť viac. Je nadstavbou Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu.

Našim cieľom je, aby účastníci po skončení kurzu lepšie rozumeli životu ovocných drevín a mali zručnosti i odvahu nadobudnuté poznatky použiť pri návrhoch a realizáciách výsadieb, rutinnej starostlivosti a ochrane, záchrane kultúrneho dedičstva starých a krajových odrôd, či obnove hospodárskych a ekologických funkcií kultúrnej krajiny prostredníctvom ovocných stromov a krov.

Súčasťou kurzu je vypracovanie vlastného Návrhu ovocného sadu v duchu permakultúry. Návrh bude realizovaný formou samostatnej práce a postupne zadávaný počas úvodných on-line stretnutí. V priebehu kurz budú prebiehať individuálne aj skupinové konzultácie.

Podmienky pre absolvovanie kurzu
Pre prihlásenie sa do kurzu Ovocinárstvo blízke prírode nie sú potrebné skúsenosti s permakultúrou, ovocinárstvom, ani predchádzajúce špecializované vzdelanie. Povedomie o permakultúre, jej základných princípoch a etike sú však vítané. Preto odporúčame mať za sebou aspoň úvodný kurz permakultúry, alebo prečítanú niektorú zo základných kníh o permakultúre (napr. Úvod do permakultúry, B. Mollison). Nie je to však podmienkou.

Certifikát o absolvovaní
Na základe odovzdania Návrhu ovocného sadu a prezencie počas stretnutí bude možné vystaviť účastníkom certifikát o absolvovaní kurzu.

Lektor
Kurz Ovocinárstvo blízke prírode vedie garant kurzu Mgr. Bruno Jakubec, PhD.

Materiálne a technické zabezpečenie

1. Teoretická časť kurzu pozostáva z on-line prednášok spojených s diskusiou. Pre ich absolvovanie je potrebné mať počítač s prístupom na internet a je potrebné vedieť požívať ZOOM aplikáciu. Aplikáciu si môžete nainštalovať, odporúčame však nenechať si inštaláciu na poslednú chvíľu. V prípade, že si nechcete aplikáciu inštalovať, odporúčame pozrieť si krátke inštruktážne video.

2. Praktická časť kurzu prebieha v marci, prevažne vonku, je preto vhodné zabezpečiť si dobré pracovné oblečenie, obuv a pracovné rukavice. Ovocinárske náradie, ako záhradné nožnice, arboristické píly, potreby na množenie drevín a podobne budú
zabezpečené zo strany organizátora. Podrobnejšie informácie (čo si priniesť, ako sa obliecť, podmienky ubytovania a stravy,
doprava a pod.) zašleme účastníkom po registrácii.

Všetky prednášky vo forme prezentácií, ktoré na kurze odznejú, budú absolventom kurzu k dispozícii vo forme záznamov, spolu s tým pomerne veľké množstvo ovocinárskej, často aj ťažšie dostupnej literatúry.

Prihlásenie sa na kurz, informácie, rezervácia miesta

Pre účasť na kurze je potrebné vyplniť prihlasovací formulár. Na základe neho vám pošleme konkrétne informácie a platobné údaje. Až uhradením zálohy (prípadne celej sumy) máte na kurze zaistené miesto.

Základná cena kurzu  je 285 €
(lektorné, študijný materiál, zázemie vrátanie jedla a ubytovania)

Pokiaľ Vám cena nevyhovuje, pomôžeme Vám nájsť vhodné riešenie prostredníctvom ZVÝHODNENEJ CENY. Dajte nám vedieť v prihlasovacom formulári.

Pre prihlásenie sa na kurz prosím vyplňte:

Pre viac informácií nám NAPÍŠTE alebo

kontaktujte organizátora: Martin Gavalier +421 905 723 958gavalier@artkruh.org

Ak chcete dostávať pravidelné novinky Školy permakultúry, nastavte si na odber náš NEWSLETTER. Dvakrát mesačne vám dáme vedieť o nových vzdelávaniach a novinkách zo sveta permakultúry.

Sylaby

OBSAH ONLINE PREDNÁŠOK:

1.      Úvod do Permakultúry a ovocinárstva - 1.február 2022
2.      Sortiment ovocných drevín - druhy a odrody - 8.február 2022
3.      Postup založenia ovocného sadu - 15.február 2022
4.      Metódy množenia ovocných drevín, význam a možnosti záchrany starých a krajových odrôd - 22.február 2022
5.      Ovocinárstvo blízke prírode so zameraním na ochranu drevín - 1.marec 2022

NÁCVIK PRAKTICKÝCH ZRUČNOSTÍ* - 4.- 6.marec 2022:

1. Hodnotenie zdravotného stavu ovocných stromov, pre potreby následnej
starostlivosti.
2. Výber vhodného miesta na výsadbu ovocných drevín a vytýčenie výsadby.
3. Ukážka a nácvik výsadby, povýsadbová starostlivosť.
4. Ukážka a nácvik vegetatívneho množenia ovocných drevín (vrúbľovanie,
očkovanie, rezkovanie).
5. Ošetrenie drevín rezom - výchovný rez mladých stromov, udržiavací a zmladzovací
rez starších jedincov
* Nácviku praktických zručností predchádza aj teoretická príprava formou
prezentácií.

Benefičná cena kurzu

Umožnite iným absolvovať tento kurz vďaka Vám!
Zaplaťte viacej a podporte konkrétneho človeka, ktorý túži po tomto kurze ale nemá toľko finančných prostriedkov.

Darčkový poukaz

Prekvapte Vašich blízkych perfektným darčekom a darujte im kurz v našej škole.
Vedomosti, zručnosti a kopec zábavy k tomu.

_____________________________________________________________________________________________________

Čo o kurze Ovocinárstvo blízke prírode povedali jeho absolventi a absolventky

JOZEF GRYGA (OVOCINÁR 2021)

"Kurz naplnil a prevýšil moje očakávania, pomer výkon - cena je vysoký (to, čo sme dostali a za čo sme zaplatili). Fundovaný lektor Bruno Jakubec nás obsažne previedol svetom ovocinárstva, od histórie, cez pomológiu až po výsadbu a plánovanie sadu a rez ovocných stromov. Mne osobne sa páčilo, ako lektor každú otázku trpezlivo vypočul a na každú odpovedal. Kurz odporúčam všetkým tým, ktorí sa chcú pozrieť na ovocinárstvo ako na tému blízku prírode a cez permakultúrnu optiku. Po organizačnej stránke bol kurz tiež výborne zvládnutý v online priestore."

MARTA LOČOVÁ (OVOCINÁR 2019)

"Účasť na kurze mi priniesla sebavedomie, ucelila a doplnila vedomosti, ktoré som už mala. Bola som schopná získané vedomosti z kurzu ihneď posúvať ďalším záhradkárom, ktorí k nám na záhradu prichádzajú a majú záujem o prírodné záhradkárčenie. Na celom tíme ľudí, ktorý nám kurz pripravoval, od organizátora Martina Gavaliera, Školy Permakultúry, cez kuchárov, po lektora Bruna Jakubca si cením vysokú odbornosť, obrovskú prax, srdečnosť, priateľský rodinný prístup. Jednoznačne som z kurzu odišla motivovaná, nadšená, múdrejšia a s kontaktmi na nových kamarátov. Odporúčam tento kurz tým záhradkárom, ovocinárom, ktorí majú záujem o ucelené vedomosti overené praxou z ovocinárstva podporujúceho ekológiu a prírodu."

MAREK KOREŇ (OVOCINÁR 2021)

"Spomenul som to už: Bolo to pootvorenie dverí do obrovskej telocvične, kde pri pootvorení dverí sme obdržali ruksak plný znalostí, odvahy, nástrojov a podpory aby sme si telocvičňu užili ;). Kurz priniesol širokú paletu pohľadov na ovocinárstvo, jeho históriu, domáce podmienky, odrody, starostlivosť o stromy, kríky a ich pestovanie a starostlivosť :). Kurz vnímam ako oživenie a dôstojné pokračovanie dlhej tradície ovocinárstva na Slovensku."