Novinky z dielne Školy permakultúry

September 2021

Ahoj reader !

---

Milí naši čitatelia, vitajte s nami v novom školskom roku :)

Ďakujeme za Vašu pozornosť. Aj v tomto školskom roku plánujeme robiť kopec aktivít, budeme Vám prinášať nápady a inšpirácie na rôzne témy, ktoré sú spojené s permakultúrnou flozofiou a životom. 

Ak máte nejaké nápady, čo by sme mohli do noviniek zaradiť, aká rubrika či téma by vás zaujímala, neváhajte a napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

Tím Školy permakultúry

---

Najbližšie aktivity

Komentované prehliadky

Raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť.

September je posledným mesiacom roku 2021, kedy máte ešte šancu navštíviť permakultúrne miesta našich dizajnérov a dizajnérok. Letná sezóna sa tým uzavrie a budeme sa tešiť zase v lete 2022. 

 

 

Najbližšie prehliadky:

• Záhrada pod dubmi (BA kraj), 14.9.2021 (utorok) 16:30 - 18:00, 21.9.2021 (utorok) 16:30 - 18:00 a 28.9.2021 (utorok) 16:30 - 18:00

• Bylinková záhradka Katky Klimovej (BA kraj)19.9.2021 (nedeľa), 15:00 - 16.30 a 22.9.2021 (streda), 17:00 - 18.30

Cena prehliadky: 4€/osoba alebo 20€/prehliadka 

Prihlásiť sa môžete pomocou prihlasovacieho formulára.

---

Prihlasovanie na webináre spustíme už čoskoro. Sledujte našu webstránku alebo naše sociálne siete (Facebook, Instagram). Ak už teraz viete, že sa niektorého webinára chcete určite zúčastniť, môžete nám napísať na skolapermakultury@gmail.com.

Obdobie výsadby ovocnín 1

22.9. 2021 17:00 - 19:00

Lektor: Bruno Jakubec

Ovocné dreviny v krajine a ich význam pre človeka. Výber druhov a odrôd podľa stanoviska, podľa kvality pôdy a podľa chutí človeka. Staré odrody sú in. Rozmiestnenie stromov a kríkov, rastlinná podsadba. Príprava pôdy pred výsadbou, vyhĺbenie jám, hnojenie, zálievka. 

---

Obdobie výsadby ovocnín 2

29.9. 2021 17:00 - 19:00

Lektor: Bruno Jakubec

Zákrpky alebo vysokokmene? Správny výber podpníka v kombinácii s voľbou odrody. Priamy nákup alebo objednávka - na čo si dať pozor, kde nakupovať. Postup pri výsadbe a povýsadbová starostlivosť. Rezať? Teraz? Alebo až na jar? Ochrana pred škodcami, ohryzom, mrazom ...

---

Príprava pred zimou, jesenné výsevy...

6.10. 2021 17:00 - 19:00

Lektorka: Hedviga Gulová

Príprava záhrady pred zimou, starostlivosť o pôdu, zelené hnojenie, prikrývanie pôdy. Opatrenia potrebné pri trvalkovej a dvojročnej zelenine a koreninách. Výsev a výsadba budúcej úrody na záhony, do skleníka, do pareniska. A nezabudnime na kompost! 

Všetky naše webináre je možné si zakúpiť aj vo forme záznamu. Spolu s linkom na video dostanete aj všetky materiály, využívané počas vzdelávania alebo odporúčané.

Objednať záznamy si môžete priamo cez OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁR.

---

Jesenné webináre vodného kurzu sú pripravené, prihlasovanie otvorené.

Čo nás v septembri čaká?

Studne a pitná voda

20. september 2021 17:00 - 19:30

Lektori: Martin Margetín, Viliam Vnuk, Jozef Fekiač

Aké sú možnosti pri vŕtaní studní, rozdiely v technológiách. Ako zistiť vhodné miesto na pozemku. Možnosti čerpania v studniach. Údržba a čistenie existujúcich studní

---

Rybníky a akvapónia

27.9.2021 17:00 - 19:30

Lektori: Juraj MargočJozef Fekiač

Chceli by ste chovať ryby alebo aspoň umiestniť pár rybičiek do vášho jazierka. Aké podmienky je nutné dodržať, ako sa postarať o jazero aj ryby. Chcete vytvoriť uzavretý cyklus medzi chovom rýb a zeleninovou záhradou. Dá sa to za pomoci akvapónie.

---

V rámci webinárov vodného kurzu sa môžeme ešte tešiť na tieto témy: Čistenie vody a toalety 11.10.2021, Vegetačné strechy a vertikálna zeleň 18.10.2021 a Vodné tipy a triky 8.11.2021.

Cena za jednotlivé webináre je 12 €, za celý blok 57 €. Pre prihlásenie sa na nadchádzajúce webináre, stačí vyplniť PRIHLASOVACÍ DOTAZNÍK.

KÚPACIE JAZERO 3

Termín: 15. - 16.9.2021 

Miesto konania: Hrušov (okres VK)

Lektori: Jozef Fekiač, Martin Pavlovský

Streda: paralelne budeme vysádzať rastliny a dosýpať štrk na tenšie vrstvy a okraje kúpacieho jazera.

Štvrtok: sadenie a zároveň s tým sa budú inštalovať jazierkové technológie (skimmer a i.).

Cena: celý workshop 120 €, 1 deň (streda alebo štvrtok) 60 €. V cene je zarátaná strava a lektorné. Ubytovanie vám radi poradíme.

Ak by ste mali záujem o účasť na workshope, stačí vyplniť PRIHLASOVACÍ DOTAZNÍK.

---

Úplný kurz permakultúrneho dizajnu

Dnes sa v Prenčove v krásnych Štiavnických vrchoch začal prvý blok jesenného kurzu permakultúrneho dizajnu. Účasť je parádna, skupina naplnená. Tešíme sa a vítame nových študentov.

Ak uvažujete o účasti na kurze, prihlásiť sa môžete pomocou formulárov na jar 2022 alebo jeseň 2022.

---

Pre absolventov kurzu permakultúrneho dizajnu

Učiteľský kurz permakultúry

Termín: 22. - 28. november 2021 (od stredy večera do nedele rána)

Miesto: Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Lektorka: Patricia Pavlovská

Kurz je učených pre tých, ktorí sa rozhodli ísť dráhou lektora permakultúrnych kurzov alebo chcú získať zručností v lektorovaní pre prednášanie či vedenie workshopov v akejkoľvek téme.

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete pomocou prihlasovacieho formulára.

---

STÁLA PONUKA PRE ABSOLVENTOV  ÚPLNÉHO KURZU PERMAKULTÚRNEHO DIZAJNU

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu Úplný kurz permakultúrneho dizajnu možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

Ak máte o lektorovanie záujem, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

---

Aktivity partnerských organizácií

Kurz ÚVOD DO PERMAKULTÚRY

Partnerská organizácia Permakultúra SK počas jesene 2021 organizuje kurz Úvod do permakultúry.

Na kurze si preberieme základné poznatky z oblasti permakultúry a permakultúrneho dizajnu, krajinného plánovania a pestovateľských postupov v súlade s princípmi udržateľného rozvoja a harmonickej spolupráce človeka a krajiny. Súčasťou každého kurzu bude aj praktická lekcia. 

Termín: 8.10.2021 – 10.10.2021

Miesto: Brdárka (okres RV) 

Lektorky: Paula Urdová, Janka Konáriková a Sveťa Kuzderová

PRIHLASOVACÍ FORMULÁRPre viac informácií môžete sledovať FB udalosti týchto vzdelávaní: FB Brdárka

Škola permakultúry odporúča 

Starostlivosť o staré ovocné stromy

Petr Dostálek a kol.

12 - stranová brožúra má poslúžiť predovšetkým laikom, záhradkárom a sadovníkom, ktorí sa chcú sami starať o staré ovocné stromy. 

V mnohých našich záhradách, najmä na vidieku pri starších chalupách a statkoch, avšak i v prímestských záhradách, nájdeme staršie a staré ovocné stromy. Často ide o dávnejšie pestované odrody, dnes veľakrát takmer neznáme. Napriek tomu, že tieto stromy sú staré, stále prinášajú dobré ovocie s ktorým sme spokojní, jablká alebo hrušky, ktoré nám chutia, dajú sa napríklad dobre skladovať, chorobami trpia minimálne a majú rôzne iné prednosti. Navyše klasické vysokokmene, aj keď sa z nich ovocie ťažšie zbiera, utvárajú ráz našich tradičných záhrad a dedín i celej krajiny. Sú symbolom plodnosti krajiny, zušľachťujúcej práce človeka a predstavujú významný krajinotvorný prvok. Oplatí sa teda venovať týmto stromom, ktoré častokrát vysadili už naši starí rodičia, dostatok starostlivosti, aby prinášali svoje plody i naďalej.

 

---
Ako zlokálniť financie?

Ako zlokálniť financie?

Článok Školy permakultúry

Článok venujúci sa zlokálneniu financií je pokračovaním článku Lokálnosť jedla. Predchádzajúci článok je v zásade zoznam inšpirácií ako navrátiť jedlu kvalitu a dostupnosť tým, že začneme podporovať miestnu produkciu. Lokálnosť sa však nekončí iba pri téme jedla (hoci tá je najširšia a bytostne sa dotýka celého ľudstva). Financie a finančné systémy sú rovnako zdrojom moci, ktorá by mala byť oveľa …

Zistiť viac.

Na zamyslenie

Zmyslami Sveti Kuzderovej, lektorky Školy permakultúry

Stretneme sa pri studničke

Ako deti sme sa celé letné prázdniny bicyklovali krížom krážom po sídlisku. Celý deň. S jednou nútenou prestávkou. Museli sme ísť domov na obed. A vedeli sme, že po obede, keď sa nenájdeme pri bloku, iste sa skôr či neskôr stretneme pri studničke. V letnej horúčave sme so sebou nenosili fľaše vody. Vedeli sme, kde sa určite môžeme napiť. V jednej časti sídliska bol prameň, v inej voľne prístupný vodovodný kohútik, ale najradšej sme sa chodili napiť k ručnej pumpe. Chcelo to spoluprácu, lebo ako deti sme nedokázali naraz pumpovať aj piť. A aj keď som tam prišla sama, vždy sa niekto ponúkol, že mi pomôže napumpovať trochu vody.

Keď tak nad tým teraz uvažujem, verejne prístupná studňa bola pre nás akýmsi prirodzene vzniknutým sociálnym centrom, stretávali sme sa tam, osviežovali, umývali seba aj bicykle, spoznávali fyzikálne vlastnosti vody a spomínam, že sme pri nej zažívali príjemných aj nepríjemných dospelákov a učili sa sociálnym kontaktom.

Neviem kedy a ako sa tieto voľné zdroje pitnej vody zo sídliska odstránili. Ak si na prechádzku so sebou z domu nevezmete fľašu vody, veruže sa len tak nenapijete. Ešte tak v centre mesta sa nájdu nainštalované dizajnové “pitítka”, ale veľa zábavy si pri nich neužijete.

Atmosféru spoločnej studne vieme v dnešnej dobe zažiť počas havarijnej situácie, kedy musia byť domácnosti zásobované vodou z cisterien. Tu sa opäť chtiac nechtiac stretne celé okolie, v rade s vedrami, deti behajú po vzniknutých mlákach, robia vode cestičky a susedia
komunikujú, pomáhajú si navzájom, posťažujú sa, aj sa okričia, ale majú dôvod sa spolu stretnúť, komunikovať a vzniká priestor kadečo aj vymyslieť a dohodnúť.

Nevravím, že by ma tešila takáto havarijná situácia. Nebolo by však príjemné, mať možnosť a príležitosť ku takémuto stretávaniu pri niečom ako verejná studňa? Mať možnosť sa na verejnom priestranstve bežne napiť? Nemusieť si vodu kupovať v obale, a riešiť, čo s tým obalom ďalej? Tak toto by sa mi veľmi páčilo priatelia.

Malý princ sa pýtal obchodníka s patentnými pilulkami, prečo ich predáva. “Jednu zhltneš, a celý týždeň nemusíš piť. Usporíš tým 53 minút, môžeš ich využiť na čo len chceš!” “Keby som ja mal 53 minút nazvyš,” povedal malý princ, “išiel by som úplne pomaličky ku studničke…”    Saint Exupéry

O lokálnosti...

Lokálnosť je nový ľudský príbeh založený na princípoch spojenia a rozmanitosti. Spočíva v nastavení mierky ekonomiky späť na ľudskú úroveň.

Budúcnosť družstevných supermarketov

Predajne potravín a ďalších výrobkov, kde všetci dodávatelia sú zároveň producenti tovaru nie je ničím novým. Družstevníctvo na Slovensku vzniklo z dôvodov ochrany a povznesenia ekonomickej a sociálnej úrovne širokých vrstiev obyvateľstva. Družstvá sa formovali na princípoch svojpomoci, dobrovoľnosti, osobnej rovnosti, kolektívnej spolupráce a zodpovednosti svojich členov. Prvé spotrebné družstvo na Slovensku vzniklo r. 1869 v Revúcej. Spotrebné družstvá sa zakladali na ochranu pred praktikami individuálnych obchodníkov, ktorí svoje monopolné postavenie v obchode zneužívali na zvyšovanie cien a poskytovanie nevýhodných úverov. (Zdroj: Družstevný obchod)

Novodobé supermarkety však majú ďaleko od týchto svojpomocných priateľských podnikov. Anonymita veľkých reťazcov, od predajcov až po výrobcov nie je zárukou kvality ako jedla tak ani iných produktov. Čo sa im však spočiatku úspešne podarilo, bolo vytlačenie malých predajcov, ktorá nemohli konkurovať kvantite predávaného. Našťastie sa zdá, že sa svet začína poohliadať za niečím novým.

Krásnym príkald prevzatia kontroly komunitou nad zdrojom potravín sú družstevné supermarkety, ktoré začínajú byť populárne napríklad aj vo Francúzsku. Sú to alternatívne obchody založené na princípe družstevných obchodov, kde zákazníci sú zároveň členovia a dobrovoľníci. Ako to funguje? Aby ste v takomto obchode mohli nakupovať musíte sa stať členom združenia (členské je 25€/ rok) a venovať tri hodiny mesačne bezplatnej práci v takom obchode - napríklad pri pokladni, pri príjme tovaru, v sklade, pri príprave objednávok alebo v administratíve. Členmi sú ľudia, ktorí chcú "konzumovať inak" - vyberajú si kvalitu nad kvantitou. Zaujímavé je, že tovar je lacnejší aj o časť, ktorá by sa inak vyplácala zamestnancom. Obchod zamestnáva nastálo 9 ľudí, hoci podobne veľký projekt v korporátnej sfére by si vyžadoval 40 stálych pracovníkov. Viac informácií a detailov nájdete v článku s názvom Lacné a čerstvé potraviny za trochu práce.

Z pohľadu lokálnosti sa tešíme, že na Slovensku a aj v celom svete začínajú opätovne vznikať družstevné predajne, ktorých hodnoty sú kvalitné výrobky, spravodlivé ceny, priateľská atmosféra. Jedným z príkladov môže byť slovenský reťazec Farmfoods, kde sa všetci dodávatelia a producenti zaväzujú fungovať na základe šiestich princípov: zdravá pôda - zdravé rastliny - zdravé zvieratá - zdravé potraviny - zdraví ľudia - nenarušená krajina.

 

Na Slovensku a v Českej republike sa lokálnosti venuje OZ Svet tvorivo, ktoré všetky aktivity publikuje na stránke lokalnost.org. Jeho činnosť môžete podporiť na StartLabe: https://www.startlab.sk/projekty/2103-lokalne-je-zdrave-lokalne-je-blizko

---
---

Chceme žiť zmysluplný a zodpovedný život v súlade s prírodou, s ľuďmi okolo a so sebou samými. Vieme, že viacerí môžeme premýšľať inak.

 

Ak sa vám páči náš sen, naša vízia, môžete nás PODPORIŤ rôznymi spôsobmi.

Pre finančnú podporu priamo na bit.ly/skolapermakultury

---

Novinky pre vás pripravujú

Jana Šimončičová, Patricia Pavlovská, Sveťa Kuzderová a tím Školy permakultúry

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontaktné údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com