Novinky z dielne Školy permakultúry

október  2022

Ahoj reader !

---

Čo pripravujeme najbližšie

 

---

Webinár: ODBORNÉ KONZULTÁCIE: Kompostovanie a jarná príprava pôdy

17.3.2021   17:00 - 19:00     Lektorky: Paulína Urdová, Sveťa Kuzderová

V našich webinároch sa vždy veľa diskutuje. Rozhodli sme sa teda pre webinár čisto zameraný na otázky publika a odpovede lektoriek. Diskutovať sa bude na tému Kompostovanie a jarná príprava pôdy

Svoje otázky, fotky, ťažkosti a radosti s kompostom nám môžete napísať už teraz na skolapermakultury@gmail.com alebo ako správu na náš Facebook

---

Webinár: VČELIA PASTVA

24.3.2021    17:00 - 19:00    Lektor: Marcel Antal

Nemusíme mať všetci v záhrade včelí úľ. Ale všetci môžeme obohatiť svoje záhrady o peľodajné a nektárodajné rastliny. Tieto okrem prirodzenej krásy a úžitku budú v našej záhrade lákať opeľovače k našim prvoplánovým rastlinám - zelenine a ovocným stromom, ktoré tak prinesú onakvejšiu úrodu. Všetci si takto – v radosti a hojnosti - prídu na svoje.

---

Webinár: BUDÚCA ÚRODA UŽ TERAZ III - KOREŇOVÁ ZELENINA A HLÚBOVINY

31.3.2021   17:00 - 19:00   Lektorky: Paulína Urdová, Hedviga Gulová

Koreňová je tá, čo má koreň omnoho dlhší ako 1 meter. A viete, že aj hlúbovinám koreň dorastá až do metra? Prinesieme vám nielen zaujímavosti, ale najmä veľmi praktické rady, ako sa nenadrieť, použiť všetky finty, ktoré "vymyslela" príroda a permakultúra ich zhrnula do princípov.

Ak máte záujem o celú záhradnícku sériu Budúca úroda už teraz I-V, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com. Jej výhodná cena je 40€ (namiesto 47€). V tomto momente ponúkame sériu v kombinácii dva záznamy a tri priame vysielania.

---

Webinár: DROBNÉ OVOCIE

7.4.2021     17:00 - 19:00     Lektor: Ľubomír Slavkovský

Drobné ovocie milujeme takmer všetci a v dnešnej dobe nechýba v žiadnej záhrade. Pre vysoký obsah vitamínov a minerálov stačí zjesť málo a pravidelné denné ozobkávanie najmä u detí podporí imunitu a radosť na duši. Telo poteší aj domáci džem či iné pochutinky. Maliny, černice, čučoriedky,ríbezle, jahody, brusnice, egreš, zemolez, vinič... Čo ale s nimi, keď rodia slabo alebo vôbec? Čo im chýba? Naučíme sa, aké majú nároky na pestovanie, ako podľa fyziologických prejavov rozpoznáme, kde robíme pri pestovaní chyby, ako reagujú na stres, ako tomu predchádzať, ako rezať, ako zvoliť oporu. Jednoducho sa naučíme, ako si z drobného ovocia vo vašej záhrade urobiť veľkú radosť!

---

Všetky naše webináre si môžete pozrieť zo záznamov. Stačí vyplniť prihlášku, vybrať si o ktoré webináre máte záujem a tie vám budú sprístupnené počas 7 dní. K záznamom dostanete aj všetky materiály, ktoré prislúchajú k vzdelávaniu. Viac informácií nájdete na našej webstránke.

---

CELOROČNÝ KURZ O VODE

Kurz je tvorený kombináciou on-line webinárov a praktických workshopov na farme Pavlovského staja v Hrušove. Prihlásiť sa môžete na celý kurz alebo len jeho časti. 

Už tento pondelok 15.3. od 17:00 do 19:30 nás čaká jeho prvý diel: webinár DIZAJNOVANIE VODNÝCH SYSTÉMOV

kde zodpovieme otázky ako Stačí mi na pozemku jazierko? Prečo potrebujeme vedieť veľa o pôde, ak chceme mať funkčný vodný systém? Ako zistím, čo potrebuje môj pozemok v oblasti VODY, aby prosperoval? Čo potrebujem vedieť pred tým, než začnem bagrovať a tvoriť systémy?

Pre prihlásenie vyplňte PRIHLASOVACÍ DOTAZNÍK.

---

Kurz KVETINY V PERMAKULTÚRE

Vo štvrtok 18.3. štartuje aj náš šarmantný kurz o znalosti a zručnosti vytvárania celoročne kvitnúcich nádherných kvetinových záhonov. Prvou jeho časťou je

Webinár

KVETINY V ZÁHRADÁCH, už tento štvrtok 18.3. od 17:00 do 19:00 

 Tu iba zopár dôvodov, pre ktoré sa oplatí mať kvetinovú záhradu : 

• väčšina kvetín je liečivá

• s výsadbou prudko stúpa biodiverzita nevyhnutná pre "imunitu" záhrady 

• pastva pre včely a všetky opeľovač, pastva pre hmyz 

• trvalková výsadba mení mikroklímu v záhrade 

• pôda je šťastná, lebo nie je utlačená, ušľapaná, ale stáva sa prevzdušnenou, udržiava si štruktúru

Pre prihlásenie na celý kurz alebo jeho jednotlivé diely, stači vyplniť prihlášku.

---

Škola permakultúry odporúča

Očami a ušami facilitátora komunitných projektov a organizátora kurzov Martina Gavaliera

Budúcnosť organizácií

Frederic Laloux 

Pre mňa veľmi inšpirujúca kniha a odporúčam ju všetkým, ktorý ešte nestratil nádej v lepší svet. Popisuje ako je ľudská evolúcia prepojená s vývojom organizácii a ako spôsob ich riadenia súvisí s vývojom ľudského vedomia. Uvádza niekoľko príkladov organizácií, ktoré úplne zrušili hierarchický spôsob riadenia a zodpovednosť je prerozdeľovaná medzi všetkých.

Na zamyslenie: VODA

Svetový deň vody 2021 - zamyslenie pre celý svet

Už od roku 1993 je 22.marec vyhlásený za Svetový deň vody. Tento deň je oslavovaný rôznymi kampaňami a podujatiami na celom svete pre uvedomenie si významu vody v našich životoch a pre všetko okolo nás. Poukazuje na možné riešenia globálnej vodnej krízy. Vyzýva nás všetkých, aby sme identifikovali nevhodné postupy hospodárenia s vodou a podnikali kroky na nápravu súčasnej alarmujúcej situácie. Deň vody je každým rokom zameraný na inú tému, v roku 2020 to bolo Voda a klimatické zmeny, 2019 – Nenechajme nikoho bokom, 2018 – Príroda pre vodu, 2017 – Odpadová voda... Ku jednotlivým tématickým rokom vznikajú a sú k dispozícii rozsiahle správy, štúdie a návody v digitálnej knižnici (prevažne anglicky).

U nás na Slovensku je s Dňom vody úzko spojená ponuka vodárenských spoločností a rôznych laboratórií na bezplatné testovanie kvality vody zo vzoriek z individuálnych súkromných vodných zdrojov. V súčasnej situácii nepriaznivého vývoja epidemiologickej situácie s Covid-19 však musela byť táto aktivita zrušená. Z takého istého dôvodu je tohtoročná oslava Svetového dňa vody presunutá do online priestoru. Na každého jednotlivca a na jeho vlastný príbeh.

Ústredná téma pre rok 2021 s názvom “Ako si ceníme vodu” (Valuing water) je výzvou na zamyslenie pre celý svet. Výzvou na zdieľanie svojich príbehov, myšlienok a pocitov ohľadne vody. Priamo vo svojom okolí, aj cez rôzne platformy sociálnych sietí.

Ako si ceníte vodu? Hodnota vody je oveľa viac ako jej cena. Voda má obrovskú a komplexnú hodnotu pre naše domácnosti, potraviny, kultúru, zdravie, vzdelanie, ekonomiku, prírodné prostredie.

Aký je ten váš príbeh? Buďte iniciátorom a vtiahnite do komunikácie o vode vaše okolie. Akú úlohu zohráva voda vo vašich životoch? Rozoberte spolu rôzne jej hodnoty. Zvážte, kde všade a ako vodu používate. Hľadajte spôsoby a riešenia, ako viete vode pomôcť. Ako sa o vodu môžte postarať v rôznych oblastiach. Nie len čo sa týka ochrany prírodných zdrojov a ekosystému, ale aj ako s vodou narábame, ako ju uskladňujeme, distribujeme či odvádzame, akú nám robí službu ako pitná voda, pri hygiene a starostlivosti o zdravie, v poľnohospodárstve, priemysle, energetike a iných našich sociálno-ekonomických aktivitách. Uvedomte si aj, aký má voda vplyv na kultúrne hodnoty a tradície.

Bez komplexného pochopenia skutočnej multidimenzionálnej hodnoty vody nebudeme schopní zabezpečiť tento kritický zdroj v prospech všetkých. Lebo na svete nie sme sami. A aj ako jednotlivec vieme urobiť pre ochranu a záchranu vody veľmi veľa. A naopak, ako jednotlivec sme schopní mnohé veci poriadne skomplikovať, či už z neznalosti, nedbalosti, pohodlnosti alebo až bezohľadnosti. Diskutujme o našom vlastnom príbehu a o našom vplyve na vodu.

Premýšľajme. Starajme sa. Voda je život. Nazdravie priatelia!

---

AKO VZNIKLA MYŠLIENKA DAŽĎOVÝCH ZÁHRAD?

Vybrané z príručky Dažďové záhrady, Patricia Pavlovská.

Prvé dažďové záhrady boli prírodné ekosystémy. Predtým ako bola krajina osídlená a zastavaná, dažďová voda bola filtrovaná pôdou, koreňmi a rastlinami v prirodzených lesoch, mokradiach a lúkach. Samočistiaca schopnosť riek, potokov a morí bola oslabená činnosťou človeka, ktorý začal budovať svoje sídla v blízkosti vodných tokov.

Publikáciu nájdete ako súčasť študijnej literatúry k Celoročnému kurzu o vode (Na wesbtránke zrolujte nadol).

---

KEDY UŽ MôŽEME PIKÍROVAŤ?

Fotočlánok Paulíny Urdovej

Prvé sadenice začínajú vyzerať, že by už aj rady roztiahli krídla...ehm, korene a rozliezli sa ďalej, doširoka. Lenže kedy je ten správny moment kedy im to dovoliť? Čo keď sú ešte príliš malé? Slabé? Neduživé? Lektorka Paulína prirpravila krátky text o sleze, aj s fotkami, ktoré vám určite pomôžu zistiť ten pravý moment kedy dať rastlinkám viac miesta, aby sa mohli rozrásť do výšin :)

Ak vás téma priesad zaujíma viac, môžete si pozrieť záznam webinára Predpestovanie priesad, ktorý bol plný praktických informácií ako na to.

---

Pre absolventov kurzu permakultúrneho dizajnu

Učiteľský kurz permakultúry

Zimný termín 25. - 28. február sa presúva na najbližší pevný termín po uvoľnení opatrení. O presnom termíne budeme informovať prihlásených účastníkov.

V pláne je aj letný termín, v ktorom sú ešte voľné miesta. Stačí, keď vyplníte náš prihlasovací formulár. Nájdete ho na našej webstránke.

 Účasť na Učiteľskom kurze je podmienená absolvovaním Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu.

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu PDC (permakultúrny dizajn) možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

---
---

Ak sa vám páčia aktivity Školy permakultúry  

môžete nás PODPORIŤ.

Pre finančnú podporu priamo na bit.ly/skolapermakultury


Šírte dobré myšlienky s nami.

---

Novinky pre vás pripravujú

Jana Šimončičová a Patricia Pavlovská

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontakt údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com