Slez maurský je pomerne známou rastlinou, pestujem ju už veľa rokov. Pred 2 rokmi sa mi podarilo získať zopár semien slezu kučeravého s poznámkou, že klíčivosť semien tejto rastliny je veľmi nízka, vraj 2 semená z 10. Tak aj bolo. Podarilo sa mi vypestovať iba 3 sadeničky, po vysadení na záhon ostali iba 2. Nechala som ich vyrásť, vykvitnúť s cieľom získať semená.

Semien som mala veľa, tak som spravila skúšku klíčivosti – naširoko do kvetináča s priemerom 20 cm som vysiala spolu 25 ks. Vyklíčili všetky 🙂

Je bežným javom, že z výsevu v ten istý deň mám sadenice rôznych veľkostí. Niektoré semená vyklíčili skôr, iné mohli zapadnúť hlbšie a vyklíčili omnoho neskôr. Rozdiel môže byť markantný (1).

Rastliny z výsevu do riadku alebo z výsevu naširoko pikírujem do väčších nádob. Veľkosť nádoby volím podľa veľkosti rastliny v čase, kedy ju budeme vysádzať do voľnej pôdy. Napríklad pre paradajky, papriku, baklažány volím nádobu s objemom 0,5 – 0,7 litra. Pre slez kučeravý som zvolila nádobu 0,3 l.

Všimnite si dĺžku koreňa – v tomto štádiu rastu má byť koreň dlhší ako nadzemná časť a bohato rozvetvený (Obr.2). Na tejto fotografii je vidieť, že rastlina v čase klíčenia na parapetnej doske mala málo svetla – kŕčok je natiahnutý (Obr.3), klíčne lístky sú príliš vysoko, mali by byť čo najbližšie nad zemou.

Pre pikírovanie je vhodný čas, keď sú na rastline okrem 2 klíčnych lístkov aj 1-3 pravé listy. Ak sme rastlinky pestovali správne, klíčne lístky sú stále zelené (Obr.4). Ak sú lístky suché alebo celkom odpadli, znamená to, že rastlina prešla stresom zo sucha.

Pikírujeme do výživnej zeme, rastliny tu budú rásť ešte minimálne 4-6 týždňov (Obr.5). Výdatne polejeme podmokom, ale prebytočnú vodu z misky vylejeme. Ďalšiu zálievku dáme až vtedy, keď pôda preschne. Tým docielime dobré prekorenenie.

Autorkou textu je Paulína Urdová, lektorka Školy permakultúry a permakultúrna dizajnérka (webinár Ako (ne)kompostovať, webinár Záhrada na balkóne, webinár Jedlý živý plot, záhradnícky seriál Budúca úroda už teraz a ďalšie).