Najprv som chcela písať postupný návod na výrobu domčeka pre hmyz a dať vám inšpiráciu ako sa zabaviť s deťmi v záhrade na viacero dní (viete ja osobne milujem, všetky tieto inšpirácie).  No nakoniec mi došlo, že toto vôbec nie je o návode. Tak prosím vstúpte a začítajte sa, ako to máme my v našej lesnej škôlke.

Pre niektoré deti je hmyz strašidelný. Všetko je lietajúce, lezúce, skákajúce a robí to nepredvídateľné pohyby. Prečo vlastne potrebujeme také osičky, muchy, pavúkov a toľko toho farebného nohatého hmyzu. Múdre knihy nám píšu, že je to kvôli zvyšovaniu biodiverzity na našich pozemkoch, aby s nami tá príroda fungovala, naše okolie bolo zdravé a plné života a my sme z toho vyťažili fungujúci systém. Každý prvok v tomto systéme má svoje dôležité miesto. Slnko – vyživuje rastliny – rastliny sú potravou bylinožravých zvierat – bylinožravé zožerú mäsožravé zvieratá – a tie keď uhynú, upracú ich napríklad aj tie najmenšie tvory a to je zase hmyz. Týchto vzťahov je vôkol nás milión a keď niektorý vypadne, nastáva vážny domino efekt. (PS: Odporúčam pre väčších čitateľov knihu od Gianumberto Accinelli, Serena Viola s názvom Efekt domina alebo neviditeľné pradivo prírody)

Popri pozitívnemu vzťahu k našim najmenším obyvateľom chceme na našej záhrade aby sa cítili dobre. A tak staviame hrady, zámky, ubytovne a hotely. V prvej úlohe ide pátracia akcia – kde v našom okolí nájdeme kamene, mach, šišky, palice, suchú trávu, duté stonky veľkých i malých priemerov. Naozaj nemusíme sadať do auta a letieť do najbližšieho lesa, či nebodaj do obchodu kupovať bambusové palice (a áno v ošiali dokonalosti som ich nakúpila aj ja, kým mi deti nevysvetlili, že hľa tu máme bazu a presne tieto zázračné bazové prútiky si oni strúhajú na „herryho kúzelné prútiky“).

Šišky a mach chodíme zbierať za náš dedinský kostol, suchú trávu nám darováva suseda pri jarnom strihaní okrasných tráv, drevené odrezky máme od nás zo záhrady.

Tento rok sme si zobrali všetky naše staré hmyzie domčeky a púšťame sa do ich rekonštrukcie.

Pre deti je veľká zábava, keď im dám do rúk vŕtačku a môžu prevrtávať drevené polienka, alebo v bazových prútikoch je vnútri „penová“ výplň, ktorú tenučkým vrtákom vedia vybrať. Ako a čo všetko naukladať do hmyzieho hotela je len a len na vašej fantázii. Verte mi, hmyz sa vám poďakuje či už to všetko bude naukladané v pravom uhle, alebo len tak „ledabolo“ uložené detskými rúčkami. Odporúčam, ak máte vyrobenú konštrukciu v tvare domčeka, ako sme mali my, aby ste si z prednej strany aj zo zadnej strany po naplnení materiálom túto konštrukciu uzavreli pletivom. Nakoľko potom vtáky s obľubou chodia vyberať tento materiál a hľadať v ňom hmyz.

Pokiaľ nemáte po ruke konštrukciu na hmyzí domček, tak ako ich vidíme v obchodoch, vôbec nevadí, stačia aj dve palety na sebe, prípadne rozrezané na polovicu a spojené a v ich medzerách máme dostatok priestoru na vyplnenie. Prípadne u nás sú hmyzie, prípadne domčeky pre záhradné víly, všade a zo všetkého. Pripájam vám na ukážku drevený domček pod stromom, kamenný dom pre jaštericiu vílu, ten je ešte vo výstavbe, alebo už pár dní sa hľadajú kamene v záhrade aby bol čo najvyšší, či tehelný, domček. Ono aj prútiky zviazané do snopov uložené pod stromami, či pri dome sú úžasným úkrytom, tú istú službu nám vytvorí aj slama.

Ako môžeme do tejto tvorivej aktivity zakomponovať naše zmysly:

Oči: Pozorujeme farebné spektrum, materiálov, ktoré používame na stavbu nie len, pri tvorení ale aj postupom času ako zvetráva. Pozorujeme ako sa živočíchy zabývajú v novom prostredí.

Srdce: Radosť z dokončenej práce, z práce ktorú sme vykonali pre niekoho druhého. A najmä to, keď sme úspešní a zbadáme jaštericu, či zalepenú dierku v dutine, ktorú obýva larva včielky samotárky

Ruky: Cítime rôznorodosť materiálu, ktorý nám prechádza cez ruky. Chlad kameňa i hrejivosť dreva.

Hlava: Rozprávame sa o farbách, o materiáloch, o druhoch hmyzu i živočíchoch, o ich životných cykloch

 

Autorka aktivity a fotografií: Katarína Filipeje. Katarína absolvovala náš Úplný kurz permakultúrneho dizajnu a svoje aktivity tvorí v komunitnej záhrade a domškoláckej skupine L-E-S-O-V-O o.z.