Lektorky Školy permakultúry ste v sobotu, 4.marca 2023, mohli stretnúť na workshope v botanickej záhrade v Nitre. Ak ste prísť nestihli, či nemohli, prinášame vám príbeh workshopu vo fotografiách. Témou boli Vyvýšené záhony a polykultúra, lektorovali Hedviga Gulová (hlavná lektorka záhradníckych tém v Škole permakultúry) a Klára Mydliarová (hlavná lektorka seriálu Drobná architektúra). Dámy prišli na miesto s autom plným potrebného materiálu, že už by sa ani byľka trávy nezmestila.

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre mala za úlohu dodať vopred vyvýšené drevené obruby - vyrábali ich pre nich žiaci drevárskeho učilišťa. Klára sa tiež pripravila vopred - deň predtým nachystala jednotlivé druhy materiálov, ktorými sme záhony plnili. (pozn. tieto vyvýšené záhony sú naozaj vysoké, dôvodom je, že sú súčasťou verejnosti otvorenej botanickej záhrady a majú edukačnú funkciu, svojou výškou sú pre deti aj zvieratá nedostupné.)

Prvý bod v programe bola úvodná prednáška k téme vyvýšených záhonov. Na začiatku je potrebné zamyslieť sa nad tým, či práve vyvýšené záhony sú vhodným riešením práve pre našu záhradu. Ak by ste potrebovali viac informácií, Škola permakutúry má v ponuke webinár (Drobná architektúra 7: Vyvýšené záhony a polykultúra), ktorý sa zaoberá výlučne témou vyvýšených záhonov.

Začína praktická časť, v ktorej sme pripravené záhony napĺňali pripravenými materiálmi. (áno, bola použitá nopová fólia, ktorá má predĺžiť životnosť drevenej konštrukcie, univerzita dostala odporučenie prekryť okraj záhona tak, aby sa medzi fóliu a drevo nedostával ďalší materiál, či voda). Dno záhona sme vyplnili najhrubším materiálom. V tomto momente je ešte dovolené do záhona vstupovať a prepájať jednotlivé vrstvy materiálov.

V záhonoch si našli miesto aj čerstvo ostrihané trvalky z okolitých kvetinových záhonov. Blízkosť kvetov je pre zeleninovú záhradu až blahodárna. Oceňujeme ich jarný zostrih, keďže celú zimu takto mohli dozretými semenami sýtiť vtáctvo zo širokého okolia. V záhonoch sa „skryl“ skutočne rôznorodý prírodný materiál, dokonca vypletané dekoračné košíky.
Po navrstvení materiálov prichádza na rad zemina, ktorú sme premiešavali s kompostom z miestnej kompostárne.
Takto vyzerá krásne pripravený záhon. Hedviga začala svoju teoretickú časť venovanú polykultúre, jej výhodám, vzťahom rastlín, samotnému vysievaniu a vysádzaniu rastlín.

Tiež vidíte na obrázku kvetináče? My vidíme „ola nádoby“. Majú zavlažovaciu funkciu. Keďže zeleninové záhony potrebujú viac starostlivosti, použitím týchto nádob vieme rastlinám zabezpečiť pomaly uvoľnovanú závlahu. Trik spočíva v tom, že tieto kvetináče nemajú otvor vo svojej spodnej časti, a teda voda presakuje do okolitej pôdy len cez neglazované steny nádoby, odkiaľ ju môžu čerpať rastliny v záhone. Nádoby však musia byť zvrchu prekryté. Na ďalšom obrázku môžete vidieť ukážku rôznych mulčovacích materiálov. A áno, môže to byť aj vlna.

Teraz už však poďme na samotné osádzanie záhonov. Pri výbere rastlín sme si pomáhali otočným kolieskom dobrých vzťahov, ktoré zohľadňuje alelopatické vzťahy rastlín. Nezabudli sme ani na označovanie miesta výsadby. Tu sa kreativite medze nekladú. Označovače môžu, okrem praktickej, plniť aj estetickú funkciu.

Tak a máme hotovo, všetky pripravené záhony sa nám podarilo naplniť a dva z nich osadiť otuženými priesadami, ktorým nevadí ani prípadný jarný mráz. Z tejto spolupráce máme veľkú radosť, pretože práve školy a univerzity môžu prinášať zmenu v nastavení mysle, zmenu postojov mladých aj starých.

Sme veľmi vďační, že práve botanická záhrada sa môže stať nasledovaniahodným vzorom, ale aj zdrojom mnohých otázok, ktoré veľmi radi zodpovieme. Sledujte nás prostredníctvom našej webovej stránky, pretože prinášame neustále nové a hodnotné informácie. Môžete si nastaviť na odber náš newsletter. Ak ste ešte nedarovali, budeme veľmi vďační za vaše 2%, aj vďaka nim môžeme robiť zaujímavé projekty, podobné tomuto workshopu o vyvýšených záhonoch. Ďakujeme.

 

Autorka fotopríbehu a fotografií: Sylvia Koreňová.