Ľad je nielen krásny a zaujímavý, ale aj nesmierne fascinujúci, či už pre deti, ale aj tých väčších. Obzvlášť proces, pri ktorom sa obyčajná voda dokáže zmeniť v akýkoľvek tvar tuhého skupenstva, nadchne predovšetkým tých menších a priam nabáda ku hre, ochutnávaniu a zvedavému skúmaniu.

Preto výroba tejto ľadovej ozdoby, ktorej proces vám chceme predstaviť, poskytne vašim deťom nielen príležitosť prebádať svoje okolie a oboznámiť sa bližšie s tým, čo ich obklopuje pri hľadaní všetkého, čo by sa dalo na tento projekt použiť, ale ich aj zároveň aj čo-to naučí o teplote a procese mrznutia.

Proces výroby
Výroba ľadových lapačov je naozaj jednoduchá. Nevyžaduje si v podstate žiadne špeciálne prípravy, či zháňanie a nakupovanie špeciálnych pomôcok. Môžete ich vyrobiť doslova kedykoľvek, kdekoľvek a z čohokoľvek. Potrebujete len predstavivosť a trpezlivosť.

Na ich výrobu sú potrebné len tri veci: voda, nádoba a dekoračné zložky. Takmer všetko môžete nájsť v každej bežnej kuchyni, či domácnosti a ten zvyšok si dohľadáte na záhrade, v neďalekom lesíku, či miestnom parku. Na výzdobu môžete použiť naozaj čokoľvek, čo sa veľkostne zmestí do formičky, ktorú ste si zvolili.

  • Pomaranč, mandarinka, citrón
  • Uhorka, cuketa, cibuľa, paradajka, cvikla
  • Fazuľky
  • Lupene kvetov (sušené aj čerstvé)
  • Šípky
  • Bylinky
  • Rôzne korenia (napr. badyán)
  • Jadierka, oriešky
  • Ihličie, vetvičky, lístky
  • Kamienky

Ako formu môžete použiť plastové vrchnáky, tanieriky, silikónové či plechové formy na pečenie. Naozaj nie je nutné nič kupovať. Stačí trošku fantázie a vynaliezavosti. Akurát majte na zreteli, že čím hlbšiu nádobu použijete, tým dlhší bude proces mrznutia.

Nalejte do formy vodu a nechajte deti nech popustia uzdu svojej fantázii a naukladajú do nej všetko, čím si zatúžia vyzdobiť svoj lapač. Môžu tvoriť z dekorácií rôzne tvary, krajinky, či dokonca postavičky. Najlepšie je keď, sa lapače tvoria priamo na mieste, kde ich môžeme aj nechať rovno zamrznúť, nech sa ich presúvaním nenarušia vytvorené obrázky. Ak chcete lapače neskôr vešať, odporúčame pridať do vody kúsok špagátika, alebo stužky, ktorá do vody primrzne.

Asi najťažšie pre deti je vyčkať, kým lapače zamrznú. Ak je vonku dostatočne chladno, môžete nechať lapače vonku cez noc. Ak nie, môžete ich uložiť do mrazničky.

Keď voda dôkladne premrzne, opatrne vyberte ľad z formy.

Lapačmi môžete vyzdobiť stromy, či kríky vo vašej záhrade, alebo ich zavesiť vonku na okno. Keď cez ľadový lapač zažiari slniečko, budete skutočne očarený krásou tejto jednoduchej, prírodnej dekorácie. Po rozpustení, ak ste použili iba prírodné suroviny, sa lapač môže stať jedlom pre vtáčiky, ktoré často v zime, najmä v zastavaných častiach miest a obcí, nemajú až toľko potravy. Preto ako chcete aby lapač poslúžil neskôr ako "krmítko", spolu s deťmi si môžete naštudovať, čo vtáky radi jedia, čo je pre nich vhodné.

Ako môžeme do tejto tvorivej aktivity zakomponovať naše zmysly:

Oči: Pozorujte svetelné spektrum, pozorujte, ako sa pod dotykom ruky ľad mení na kvapky vody, ktoré sa ihneď formujú do tvaru gule, pozorujte, v akom momente spadnú na zem.

Srdce: Čo vo vás vyvoláva pohľad skrz takýto lapač? Ktorá farba dekorácií v lapači vám je najpríjemnejšia? Aký pocit vo vás vyvoláva zima ako ročné obdobie?

Ruky: Hrajte sa s ľadom, precíťte jeho chlad a následne si ruky zohrejte hrnčekom s horúcim čajom. Vytvorte napríklad lapač pre veveričku, lapač pre vílu,... čo z ozdôb vyberiete?

Hlava: Porozprávajte si o skupenstvách vody, o svetelnom spektre, o tom, prečo kvapky padajú na zem? Zistite čím sa živia vtáky v zime a ako sa im darí prežiť?

Autorka aktivity a fotografií: Janka Sládečková. Janka absolvovala náš Úplný kurz permakultúrneho dizajnu a svoje aktivity tvorila pre miestne deti v dedinke Hodruša-Hámre.