Mali sme suché leto. Nepršalo 3 mesiace. Máme teplú zimu. Januárové teploty u nás na juhu od Košíc v nadmorskej výške 192 m n.m. ešte neklesli pod nulu. Denné sú okolo 3-7 stupňov.

Čo na to pôda v záhrade? Ako vyzerá úroda?

Zhrniem to v troch bodoch.

Trvalkové a dvojročné zeleniny sa na jar dobre rozbehli, ale od začiatku júna, kedy prestalo pršať, sa rýchlo stiahli a stagnovali do septembra. Dážď oživil pôdu, všetko sa obnovilo v raste. Po krátkych novembrových mrazoch teplý a mokrý december držal rastliny v dobrej kondícii. Ešte teraz mám sibírsku cibuľu, pažítkový cesnak a pór na priamy zber, rovnako mangold, kučeravý petržlen, ale vyklíčili aj zabudnuté cesnaky aj cibuľky (tie sme už zjedli). K trvalkovým rátam samozrejme aj „burinky“ a bylinky, teda „kuračka“ – hviezdica prostredná, žihľava, šalvia, medovka, mäta.

Druhú skupinu tvoria jednoročné rastliny z cieleného výsevu koncom leta.

Zeleninka, čo som siala koncom leta, teraz pomalinky dorastá. Biela japonská reďkev – tú som siala až v septembri, pretože až vtedy u nás prvýkrát po 3 mesiacoch zapršalo. Inak by sa mala vysievať najneskôr do polovičky augusta, aby dorástla na potrebnú veľkosť ešte do zimy. Siala som do nemeckej kopy. Keby som ju vysiala do suchej pôdy, mladé klíčiace rastlinky by zničili skočky. Po výdatnom daždi bola zem opäť v plnej sile, výsev sa vydaril, rastliny boli zdravé, rast zastavili až silnejšie mrazíky v novembri. Podobný príbeh má čínska kapusta. Hoci som mala predpestované nádherné sadenice, museli sa tlačiť v debničke a čakať na vlhkú, kyprú pôdu. Do prvých mrazov nedorástli. Jednak bol na to krátky čas, ale aj priesady boli „prerastené“, nepokračovali v plynulom raste po vysadení, museli sa „aklimatizovať“ na nové podmienky – vo voľnej pôde. Lepšie bol na tom listový šalát z priameho výsevu, ten dorástol a zjedli sme ho ešte v novembri.

Minuloročné sucho neprialo v našich podmienkach koreňovej zelenine. Nejaká sa urodila, ale nebolo jej dosť na zimné uskladnenie. Robila som opakované výsevy po každej prehánke (boli tri za 3 mesiace!, každá trvala menej ako 1,5 hod.), ale klíčivosť bola slabá, takmer žiadna, klasické polievanie nemalo šancu dopraviť vodu ku korienkom, ktoré v čase klíčenia siahajú do hĺbky až 15 cm. Teraz, po jesenných dažďoch mám mrkvu konzumnej veľkosti, petržlen je zakorenený, má krásne zelené vňate.

Treťou skupinou je zelenina, ktorá sa celý rok trápila so suchom, ledva to prežila, ale nevyrástla, ale ani som ju nevyhádzala do kompostu: kaleráb, zeler, kapusta, kel, cvikla. V tomto mokrom a teplom čase má aspoň krásne, pevné mladé listy na použitie do šalátov a do polievok.

Záver

Veľké sucho v lete 2022 prekvapilo aj mňa. Nemala som dostatok materiálu na zamulčovanie celej zeleninovej záhrady. Balík slamy a potom sena mi vystačili len na plodovú zeleninu. Tej sa darilo výborne? Má plytký koreňový systém, tam dosiahla voda zo zálievky, mulč zabránil vyparovaniu a vysoké teploty aj počas noci táto zelenina miluje. Ostatné plochy boli pokryté iba výsadbou a výsevmi, ktoré do júna nevytvorili zápoj, aby zatienili pôdu. Tá vyschla a s ňou aj rastliny.

A teraz teplá zima. Rastlinám by pomohli fóliové tunely alebo prekrytie bielou netkanou textíliou.

Ako som sa pripravila na sezónu 2023?

V septembri som si nachystala obrovskú zásobu sena, slamy a trocha štiepky na mulčovanie. Na voľné plochy som vysiala zelené hnojenie.

Moja záhrada je na rovine, voda neodteká preč, vsakuje do podložia. Teraz je to fajn. Treba však myslieť na to, čo bude na jar. Čo ak nebude pršať? Čo ak príde marcové teplo a za ním aprílové vetry? Teraz síce prší, ale ak nebude sneh, mohlo by sa stať, že rastlinami neobsadená pôda do marca-apríla preschne. Zbierať vodu do sudov a kontajnerov je síce fajn, ale potrebujeme, aby sme čo najviac zrážok zadržali priamo v pôde. Mulčom a porastom. A pripravím si aj tie fóliové tunely a netkané textílie ?

 

 

 

Autorka textu a fotografií: Paulína Urdová. Paulína je lektorka, absolventka viacerých permakultúrnych kurzov a permadizajnérka. Vypočuť si ju môžete aj v záznamoch webinárov: Jedlý živý plot, Záhrada na balkóne, Predpestovanie priesad, Postarajme sa o pôdu a Dažďové záhrady a mokrade.