Áno, väčšinou im hovoríme škodcovia, ale bohužiaľ, je to iba náš pocit, pretože si tieto rastlinky pestujeme pre seba, pre náš úžitok, nie ako ich potravu. Radi si pochutnávajú na našich pestovaných rastlinkách a máme pocit, že ich zničia úplne. Je to preto, že tých rastlín majú blízko seba viac a tak sa druh hostiaci sa na rastline rozmnožuje rýchlo a stále viac, aby aj jeho populácia bola dostatočne veľká. Bohužiaľ, ale množstvo a hlavne rôznorodosť hmyzu je v našom okolí veľmi nízke a práve preto sa nám zdá, že to rýchlo sa rozmnožujúce cicavé druhy vyhrávajú nad nami a nad našimi rastlinkami. Rovnováha určitých druhov a ich predátorov – prirodzených nepriateľov a buduje ťažko a pomaly. Musíme byť trpezliví.

Ale pokiaľ sa tak stane, tak si chceme aj my niečo chutné zo záhrady odniesť a zjesť, čo sme si vypestovali.
Keď pôjdeme od jari, aké druhy rastlín a akí škodcovia sa môžu v záhrade vyskytovať tak to bude cca takto:

Reďkovka – skočky – je dôležité predbehnúť tohto škodcu a vysiať reďkovky čo najskôr na jar. V chladnom počasí sa ešte neobjavujú a aj ich rozmnožovanie je pomalé. Preto je dôležité nesnažiť sa pestovať reďkovku celoročne. Práve tieto „rýchle“ kapustoviny, lebo aj reďkovky patria do rovnakej čeľade, môžu byť zdrojom namnoženia skočiek.
Ale tiež to tak nemusí byť, pretože to môže byť aj niektorá burina z rodiny kapustovín, ktorá nám na záhone vyklíčila. Naše pozemky obsahujú veľkú zásobu semien rôznych rastlín, ktoré začnú klíčiť, keď sa dostanú do vhodnej vzdialenosti od povrchu a majú dosť vlahy na klíčenie. Je to všetko prírodný organizmus, ktorý nám umožní vypestovať si jedlo, takže vlastne aj za burinky musíme pôde poďakovať, pretože mnohé z nich sú jedlé a často aj chutnejšie ako kultúrne rastliny.

Ďalšou možnosťou je porast reďkovky zakryť bielou netkanou textíliou a tak ochrániť vzchádzajúce rastlinky pred skočkami. Textília nám ale aj urýchľuje rast rastlín, je tam teplejšie, takže opäť je to vhodnejšie urobiť na jar. Pri väčšom teple sa nám na reďkovke nebude tvoriť buľvička, ale bude vyrastať rovno do semena a bude drevnatá. Zase je to jej prirodzená vlastnosť, že v prípade pre ňu nevhodného počasia chce zabezpečiť semená. Pre zachovanie svojho rodu. Nie pre náš konzum.
Do tej istej skupiny patria aj rukoly, horčice, ktoré pestujeme skôr na list a vysievame ich trochu neskôr ako reďkovky.
Letné a jesenné druhy reďkoviek si odložme na výsev až na koniec augusta, alebo radšej až na september.

Všetky druhy rastlín - vošky
Vošky sú u nás rozšírené vo viacerých druhoch a preto sa špecializujú a vyhľadávajú aj určité druhy rastlín. Pre bežného záhradníka to ani nie je podstatné, pretože ich vplyv na rastliny je rovnaký – vyciciavanie rastlinných štiav. Pre začiatok je ešte dôležité povedať, že vošky vo väčšine prípadov prenášajú a vynášajú mravce aby potom mohli zbierať ich výkaly v podobe sladkej šťavy. Je to také ich spolužitie. Mravce si ale na začiatku veľmi nevšimneme, až potom kolónie, húfy vošiek na listoch, mladých výhonkoch, mladých rastlinách. Tieto časti sú šťavnaté a pre vošky veľmi atraktívne. A samozrejme, že rastlinka sa tak rýchlo začína stáčať, chradne, odumiera.
Je vhodné zabrániť mravcom, aby vošky nevynášali a neprenášali na naše rastlinky. Vošky vytvoria napichaním listov otvorené miesta pre vniknutie aj iných chorôb, ktoré potom môžu rastlinku ďalej oslabiť. Preto im do cesty vysadíme dostatok axamietníc, kôpru, zeleru, nechtíka, cibule, cesnaku. Nie celú hriadku, iba pár kusov, pre ich aromatický vplyv, nie na zber.

Môžeme z týchto rastlín urobiť aj silný čaj a doplniť ho pár kvapkami prostriedku na riad, alebo rozpusteným mydlom, aby roztok lepšie držal na listoch. Je to ako zmáčadlo. Nemusíme sa báť postriekať rastliny a aj pôdu. Je to účinné na úplnom začiatku, keď je vošiek veľmi málo. Keď už vytvárajú kolónie, tak účinkuje iba odstrihnutie napadnutej časti rastlín a zničenie týchto častí – najlepšie spálením. Teplé počasie napomáha týmto druhom v ich rýchlom rozmnožovaní, takže za krátky čas sa vytvorí niekoľko generácií a ich ničenie je o to komplikovanejšie.
Rastliny sú aj po okúsaní voškami stále použiteľné na konzum, je potrebné ich dôkladne opláchnuť pod tečúcou vodou a môžeme ich zjesť.

Vošky vedia likvidovať aj ucholaky – druh, ktorý podporíme, aby sa v našej záhrade nachádzal, keď máme rozmiestnené rôzne hávedníky, črepníky so slamou zavesené na konároch stromov. Ale pozor, stena črepníka sa musí dotýkať kmeňa, alebo konára, aby ucholaky vedeli preliezť a vyliezť na lov. Majme na mysli, že tieto živočíchy, hmyz má svoje prirodzené úkryty, ktoré im musíme nechať, alebo vytvoriť, aby sa pri nás cítili dobre a chceli nám pomáhať. A aj keď nie tento rok, tak možno budúci rok. Prídu tak aj jašteričky, žaby, vtáky.

Zhrnutie
Ak sa nám už škodca veľmi rozvinul a nestihli sme si rastlinku zobrať a zjesť skôr ako oni, radšej odstránime celú rastlinu – nadzemnú časť a spálime ju. Z koreňa nám môže ešte rastlinka obrásť, keď bude priaznivejšie počasie, trošku chladnejšie, viac vlahy – na jeseň.

Použijeme všetky aromatické rastliny, ktoré máme alebo môžeme mať a urobíme z nich silný čaj a preventívne, alebo v začiatkoch odpudíme mravce, aby sa presťahovali inde. Týmto čajom nevieme poškodiť rastliny, môžeme ho riediť vodou, aj nemusíme. Aj skočky nám vedia zničiť celú rastlinku a zostane nám iba hlavná žilnatina – ako taká sieťka. Ale pokiaľ je zdravý koreň a srdiečko rastliny, tak na jeseň znova obrastie. Zlepšenie rastu podporíme aj žihľavovým výluhom, ktorým rastlinu polejeme na list, alebo ku koreňu. Odolná a dostatočne vzrastlá rastlina, nie prepolievaná, je oveľa odolnejšia a schopná regenerácie.

Buďme trpezliví. Spravme všetko pre zdravú pôdu, aby rastliny mohli čerpať živiny v čo najväčšom množstve. Vytvorme miesta pre našich pomocníkov – ucholaky, lienky, larvy lienok – potrebujú sa u nás udomácniť a mať sa možnosť rozmnožovať. Je to ich hlavná potrava, tak si ich musíme pritiahnuť k nám. Takto aj nám zostane v záhrade výborná zeleninka, z ktorej sa budeme tešiť.

 

Autorka textu: Hedviga Gulová. Hedviga je v Škole permakultúry hlavnou lektorkou kurzu Záhradník a jej poznatky a skúsenosti si môžete vypočuť aj v niekoľkých webinároch súborne nazvaných Budúca úroda už teraz.
Zdroj fotografií: Pixabay