O tom ako opakovane zberať niektoré plodiny vďaka správnemu rezu, napísala lektorka kurzu Záhradník, Hedviga Gulová.

Áno, na zber našej úrody sa vždy veľmi tešíme. Keď už môžeme zjesť prvú reďkovku, odtrhnúť si prvé listy lobody, mangoldu, mäty, cibuľky – tak si povieme – wau, to je super, už zbierame našu úrodu. Vždy sa na toto obdobie veľmi teším, pretože táto chuť je takmer liekom, vôňa nás príjemne naladí a zároveň vieme, že sú to potraviny, o ktorých vieme čo môžu obsahovať a ako sú čisté.

Dnes Vám chcem popísať svoju skúsenosť s opakovaným zberom niektorých plodín, aby sme si ich využívanie užili dlhšie a zároveň dôkladne využili potenciál danej rastlinky.

Základom kvalitného života každej rastliny je jej koreňový systém, a keď sme urobili všetko pre to, aby si ho rastlinka vytvorila, tak by bola škoda využiť jeden šalát, kaleráb, kel, kapustu a nič viac.

Zdá sa Vám to nemožné? Nie je to tak, my vieme využiť potenciál rastlín aj opakovane, iba ich potrebujeme správne odrezať. To znamená, že určite rastlinku z hriadky nevytrhneme aj s koreňmi, ale nožíkom odrežeme časť, ktorú chceme použiť – hlávku šalátu, kaleráb, hlávku kelu, kapusty – nad zemou, tak aby nám zostal hlúbik niekoľko centimetrov dlhý.

Stane sa to, že rastlinka začne znova obrastať a vytvorí nám ďalšie časti, ktoré môžeme znova zbierať. Určite, že na to potrebuje dostatok vody, ale nepotrebujeme špeciálne polievať viac, pretože rastlina má už kvalitný koreňový systém a korene dostatočne hlboko, aby nám ten hlúbik nezačal obhnívať.

Prikladám fotografiu šalátu, ako sa tvoria nové malé hlávky.

Táto následná úroda nikdy nie je v takej veľkosti, ako keď bola hlávka jedna, ale zase je to stále šalát a úplne čerstvý.

Ešte sa nám môže stať, že vplyvom počasia nám šalát má snahu začať vybiehať do semena. Ak to zistíme v začiatočnom štádiu, tak môžeme tú prostrednú časť hlávky – vyvýšenú – vylomiť – je veľmi chutná, takže ju vieme zjesť.

A tak ako vidíte na foto, v strede hlávky sa nám vytvoria ďalšie dve hlavičky. Takto vieme použiť šalát na jedenie, tiež je chutný chrumkavý a sú to ako keby také srdiečka.

To isté sa deje s kalerábikom, hlavne skorým, pretože gigant dorastá vždy dlhšie. Kapustu, kel vieme omladiť presne tak isto – vytvoria sa nám menšie hlavičky, alebo skôr súbor listov, ktoré vieme konzumovať.

Viac krát som spomenula, že dochádza k omladeniu rastlín, chcela by som vás pri tejto príležitosti priviesť aj k využívaniu našich rastliniek, našej úrody, že nie všetko musí vyrásť veľké, krásne. Mnohé rastliny nemajú pre svoj rast práve najlepšie poveternostné podmienky a prosto vyprodukovali to, čo mohli. Čim je rastlinka mladšia, tým je chrumkavejšia – hlavne listové druhy. Aj šalát môže dlhším pestovaním získať horkejšiu chuť alebo kaleráb začne drevnatieť.

Preto sa pri našich prechádzkach po záhrade snažme nájsť, vidieť, čo všetko už vieme zobrať na šalát, do polievky, alebo prívarku.

Nie všetky rastlinky vieme takto zmladiť, ale pri tých, s ktorými sa to dá, tak tie nám zvýšia ich úrodu a čas ich zberu.

Prajem Vám veľkú radosť vo Vašej záhradke.

 

Autorka textu: Hedviga Gulová. Hedviga je v Škole permakultúry hlavnou lektorkou kurzu Záhradník a jej poznatky a skúsenosti si môžete vypočuť aj v niekoľkých webinároch súborne nazvaných Budúca úroda už teraz.
Zdroj fotografií: Hedviga Gulová, Pixabay