Kurz, ktorý mi zmenil pohľad na život… Aj tak by som mohla stručne charakterizovať Kurz permakultúrneho dizajnu v Brdárke, ktorý som práve úspešne ukončila. A kým som plná dojmov, priblížim vám nielen svoju skúsenosť, ale aj skúsenosť svojich spolukurzovníkov, s ktorými sme si spoločne prešli cestu hlbokej transformácie a poznania.

Či už ste skúsený záhradník, aj keď sa už pohybujete v permakultúrnom svete nejaký čas alebo ste svetobežník (tak ako ja), ktorý má pocit, že už toho fakt veľa zažil a myslíte si, že vás už nič tak ľahko neprekvapí, tento kurz vás rozhodne vyvedie z omylu. Na kurze nezostalo jedno oko suché a každý jeden účastník si prešiel transformáciou, ktorá sa len ťažko dá opísať slovami. Kurz totiž nie je len o navrhovaní záhrad či vhodných kombináciách rastlín, ako sme si mnohí mysleli a očakávali. Kurz je zameraný na hlboké pochopenie seba samého ako tvorcu nielen svojho šťastia, ale aj života okolo seba. Keď nechápem a nepoznám sám seba, nežijem v pravde, ako môžem porozumieť svojej záhrade, svojej rodine, svojej krajine či svojej komunite?

Kurz nám tiež pomohol pochopiť akútnosť ochrany našich zdrojov a ako silno sme na nich závislí. Porozumenie tejto témy, s ktorým sme odchádzali, sa doslova vrylo do našich duší a vytvorilo odhodlanie chrániť to cenné, čo nám tu ešte zostalo a šíriť dôležitosť tejto ochrany ďalej.

A áno, naučili sme sa aj ako si vytvoriť funkčný dizajn na našom pozemku, ako využiť priestor a všetky zdroje na maximum a ako integrovať na ploche čo najviac funkcií a prvkov a tiež ako hľadať a vytvoriť medzi nimi užitočné a funkčné prepojenia. Naučili sme sa, ako toto všetko preniesť na papier a nakresliť návrh, ktorý by sa dal neskôr zrealizovať, naučili sme sa vytvoriť reálnu časovú osnovu realizácie projektu, ako si projekt naceniť, ale aj ako správne pracovať a komunikovať s potenciálnym  klientom, majiteľom pozemku. Finálne dizajny, na ktorých sme počas celého kurzu v skupinách pracovali, boli fakt nádherné. Všetci sme boli hrdí na seba a na posun v našich znalostiach, aj praktických zručnostiach, ktoré sme mali možnosť rozvinúť nielen počas skupinového dizajnu, ale aj počas praktických piatkov a dvojdňovej brigády v Hrušove, kedy sme mali možnosť priložiť ruku k dielu, chopiť sa lopaty a vytvoriť niečo užitočné.

Nedá mi tiež nespomenúť starostlivosť, ktorej sa nám celý čas dostávalo. Nádherné ubytovanie v prírodnom gazdovskom duchu, hojnosť úžasného a zdravého jedla a predovšetkým ochota organizátorov vyjsť v ústrety každej našej požiadavke, boli naozaj nad naše očakávania. Duch a čarovná atmosféra dedinky Brdárka len umocňovali naše silné dojmy z kurzu a celého jeho priebehu. Ťažko sa nám lúčilo a odchádzalo z tohto vzácneho magického miesta.

Avšak aj keď je kurz úspešne za nami, chápeme, že toto je len začiatok cesty, že diplom, s ktorým sme odišli, je len akýsi odrazový mostík alebo skôr katapult, ktorý nás veľkou silou vystrelil do sveta… s novým pohľadom, poznaním a hlavne odhodlaním prebrať zodpovednosť za každý svoj krok. 

Nelúčili sme sa však nadlho. Škola permakultúry totiž onedlho organizuje Permapárty. Je to stretnutie a oslava všetkých permakultúrnych dizajnérov. Máme tak možnosť opäť stretnúť spolužiakov z kurzu, pospomínať na všetko krásne čo sme spolu prežili a zároveň spoznať aj ďalších dizajnérov a pozdieľať s nimi skúsenosti nielen z kurzu či záhrady, ale aj zo života samotného, ako to už v permakultúrnej komunite chodí. ? Takže priatelia, do skorého videnia!!! 

 

Autorka textu: Janka Sládečková, absolventka Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu v Brdárke, 2022.
Zdroj fotografií: archív Školy permakultúry
Viac o Permapárty nájdete v kalendári na našej webstránke.