Declan Kennedy v spomienke na Billa Mollisona napísal, že to bol práve Bill Mollison, ktorý v roku 1982 v Kanade na jednej z najväčších a najúspešnejších ekologických konferencií v Severnej Amerike povedal niečo ako Neil Armstrong pri jeho prvom kontakte s povrchom Mesiaca:

MYSLI GLOBÁLNE – KONAJ LOKÁLNE. Aká perla, múdrosť, pre niekoho stále klišé.

Festivaly na rôznych miestach Slovenska by sa mohli stať miestom edukácie pre návštevníkov a konzumentov. Práve edukácia je cesta ako „naprávať“ ľudí. Netreba bojovať, z boja ešte nikdy nikto neodišiel posilnený. Možno na malú chvíľu... kým nedostane znova chuť bojovať. Výchova príkladom, vzdelávanie poukazovaním na súvislosti je cesta, ako nás naučiť, čo chcel Bill Mollison svojim legendárnym výrokom povedať.

S ohľadom na etické postoje permakultúry vidím možnosť zviditeľniť lokálnych dodávateľov surovín na prípravu občerstvenia. Možnosť vystaviť edukačné tabule s apelom na vlastné limity spotreby. Informačné tabule o separácii odpadu, či používaní toalety by mohli byť samozrejmosťou. Informačné tabule so zoznamom lokálnych výrobcov rovnako tak.

Malá náhrada za to, že nápor návštevníkov bude mať dopad na miestny odpad, miestne lúky, či verejné priestranstvá, miestne zdroje vody...

Že je to kontraproduktívne? Prečo? Limit vlastnej spotreby nám ušetrí peniaze, miesto v dome, či byte. Miestni obyvatelia často netušia, čo sa robí v susedovom dome a môžu byť milo prekvapení, že za obľúbenými potravinami, či vecami nemusia ďaleko chodiť.

Práve naše myšlienky sú tie, ktoré predchádzajú naše činy.

Akou najmenšou zmenou v myslení môžeme začať u seba? Akou zmenou samého seba vieme prispieť k zmene, ktorú chceme vidieť vo svete?

„Think globally – act locally“ ... priatelia

 

Autorka textu: Sylvia Koreňová
Zdroj obrázkov: Unsplash