NAVRHUJ OD VZOROV K DETAILOM

Tak schválne, o čom to dnes asi bude, milí rodičia? 🙂

Moja učiteľka permakultúry povedala raz jednu parádnu vec. Ak vidíš, že niečo v prírode funguje, tak to jednoducho pajcni.

V preklade: ak vidíš, milý rodič, že ti doma niečo zafungovalo vo vzťahu s Tvojím dieťaťom, tak to, prosím, skopíruj aj v iných situáciách s ním.

Ale čo autorské práva pri kopírovaní?
No veď toto! Že často práve Ty, milý rodič, si autorom vzorca správania svojho dieťaťa. Ak potrebuješ, aby dieťa svoje reakcie na situácie zmenilo, jednoducho treba začať od seba. Zmeniť teda aj svoje reakcie. Zo začiatku je to také kostrbaté a neohrabané. Chce to kusisko vytrvalosti a láskavosti k sebe samému. Bez zbytočnej prísnosti na seba a výčitiek, že situácia sa mohla vyvinúť inak, keby... (keby bolo keby boli by sme v nebi... ale my sme, našťastie, na našej krásnej Zemi).

Chyby sú totiž vítané. A hoci Ťa dlhé roky učili o chybách inak, ich prijatím vo svojom živote začneš voľnejšie dýchať. Ak pripustíš, že ich robíš a prijmeš za ne zodpovednosť (napríklad tak, že sa ospravedlníš), dieťa v Tebe uvidí hrdinu, ktorého správanie bude chcieť nasledovať.

Aby som Ťa v tom, milý rodič, nenechala samého, platí to aj pre sprievodcov v škole, akejkoľvek. Zo skúsenosti môžem napísať, že s čím prídeme medzi deti, to si medzi nimi nájdeme. Nezazvonil budík a nestihli sme si dať kávu? Sme nervózne? Cítime frustráciu? Menšie deti nás privítajú s plačom, väčšie neochotou s nami komunikovať a naťahovačkami medzi sebou.

Prišli sme v radosti? V spokojnosti so životom? S otvoreným srdcom? Čaká nás deň ako maľovaný, plný ochoty, radosti, smiechu, pocitu naplnenia.

Je to opäť a znova na nás. To rozhodnutie, či zostaneme v odpore, alebo prejdeme do prijatia.
Ako sa dnes rozhodneš?

 

Autorka článku: Sylvia KoreňováSylvia je učiacou sa lektorkou v Úplnom kurze permakultúrneho dizajnu.
Zdroj fotografií: Unsplash