ZÍSKAVAJ VÝNOS

Tento princíp je o človeku tvorcovi. Tvorca, ktorý si vytvorí záhradu a tak sa z úrody teší, až sa rozdá... úrodu aj seba.

Do každej práce vkladá energiu, a teda je v poriadku, ak za ňu dostane odmenu.

Od miestnych pestovateľov nemôžeme na trhu očakávať zľavu, lebo je to sused, či kamarátka. Áno, nakoniec nám tú zľavu dá, ale teda, aby sme neboli nemiestni, takých máme dosť, nemusíme byť aj my.

Mojim výnosom v záhrade je spokojný pohľad na vytvorený kvetinový záhon, vlastná zelenina na raňajky, či v polievke, ktorá zohreje dušu.

Mojim výnosom v škole sú moje vlastné spokojné deti. Môj pocit, že robím niečo užitočné (také to magické čosi, čo nás má naplniť pocitom spokojnosti, nikto to síce nevidel, nikto to metrom nezmeral, ale tak všetci o tom hovoria, tak ja aspoň napíšem).

Aby som bola úprimná, za takýto spôsob vzdelávania sa platí. Normálne peniazmi. V našich končinách veru nie sme zvyknutí za vzdelanie platiť, dostávame ho zadarmo a ešte sa dá naň aj nadávať, dva výnosy v jednom. No, tak toto som prehnala, pardon.

Každopádne je to tak, že vkladáme energiu... svoju, ľudskú, človečiu.

Deti by tiež mohli o výnosoch hovoriť. V pondelok si sami navaria a môžu úplne všetko aj sami zjesť. Vlastné bunkre si kopú a môžu sa tam schovať (aj keď pred sebou samým, či pred vlastnou mamou sa to veľmi nedá). Aj vlastný neporiadok môžu na dvore mať, aj si ho tam nechať. Len teda pravidlá máme. A z tých máme veru výnos všetci. Deti si ich schvália na školskej rade a nemôžu si ani odobrať prémie, keď sú s nimi nespokojné. Len zas vložiť vlastnú energiu na ich zmenu, aby mali výnos vo forme vlastnej radosti a spokojnosti. Nuž tak.

Autorka článku: Sylvia Koreňová
Zdroj fotografií: Unsplash