Ktovie, ako by hodnotili naše drobčiatka svoje prvé papanie, ktoré je iné ako materské mliečko. A čo vlastne obsahuje materské mlieko? Aká by mala byť strava mamičky?
Určite sa nad tým všetkým zamýšľajú maminy, ktorým záleží na tom, aby ich maličkí mali čo najlepšie trávenie a zároveň aby dobre prospievali.

Keďže sa aj v našej rodine udiala krásna udalosť a čakali sme na maličký prírastok, tak sme sa o strave dosť s dcérkou rozprávali. Nemala počas tehotenstva žiadne obmedzenia, všetko znášala výborne, ale maličká sa vypýtala na svet o dosť skôr, takže sme prípravy zrazu zmenili na riešenie konkrétnych starostí. Aj so stravou.
Áno mamička sa chce stravovať čo najvhodnejšie, aby mliečko bolo čo najhodnotnejšie, ale jeho zloženie vytvára telo mamičky a jeho zloženie a vplyv na bábätko vieme vyhodnotiť viac menej na správaní bábätka. Aj tu platí, že je vhodnejšia lokálna strava a suroviny, na ktoré naše telo reaguje najlepšie. Čisté suroviny, z ktorých si mamička pripravuje stravu sú vhodnejšie ako bio produkty privezené z ďalekých krajín. Človek sa vlastne stále učí na vlastných chybách a zároveň je veľmi dôležité pozorovanie a aj zápis zisteného, ak to mamička stíha.
Pri štúdiu ako a kedy zaradiť príkrmy predčasniatku sa dcérka dočítala, aké je dôležité vytvoriť zmeny pri zaradení príkrmov vždy po 3 dňoch. A samozrejme aj poradie jednotlivých zelenín je dôležité. Hovoríme o plne kojených detičkách, ktoré dorástli do svojho plného štvrtého až šiesteho mesiaca. V podstate sa v strave bábätka mieša strava mamičky – v mlieku a prvého doplňujúceho zeleninového jedla. Dcérka prišla k tomu, že je dôležité aj v jej strave klásť dôraz na lokálne suroviny a čo najviac sa snažiť jesť málo rozdielne potraviny. Stávalo sa, že maličká mala problémy s trávením a pozorovaním si odpozorovala, že to bolo po raňajkách alebo večery s paradajkami s mozzarellou (jej obľúbené jedlo). Aj keď boli paradajky lokálne a sezónne vypestované čisto, jednoducho ich surovosť v jedle nebola tou dobrou kombináciou ani pre maličkú. Takto si to vie mamička odpozorovať aj pri iných jedlách, ktoré sú vhodnejšie, a ktoré menej.
Dnes sa už vnučka pohybuje na brušku, hýbe sa oveľa viac, ale pri zaradení aj malého množstva surovej paradajky ju to v mliečku ovplyvňuje. A na druhej strane strukovinová polievka je v pohode. A keďže už nastal ten čas, keď začína vnučka ochutnávať varenú stravu, tak opäť je dôležité dodržať 3 dni s jednou surovinou. Pri kojených deťoch je vhodnejšie začať varenou zeleninou, alebo zeleninou na pare – mrkva, zemiak, maslová tekvica, batát, špargľa, cuketa, hrášok. Ak mamičku nafukuje cuketa, tak pre dieťatko zaradíme cuketu až medzi poslednými. Dôležité je dodržať, že pripravíme jeden druh zeleniny 3 dni. Potom necháme pauzu 2 – 3 dni iba s kojením a pripravujeme iný druh zeleniny ďalšie 3 dni. Sú to všetko sladké zeleniny, prípravou sa sladkosť ešte zdôrazní a pokrm je veľmi chutný.
Odborníci neodporúčajú začínať surovou zeleninou a ovocím. Až po etape varenej zeleniny pokračujeme so zeleninou s pridaním lokálnych za studena lisovaných olejov – pár kvapiek – ľanový, tekvicový, konopný a repkový z overených zdrojov. A potom krátko vareným ovocím – jablko, hruška, slivka, marhuľa – podľa lokálnosti a sezóny v čase príkrmu. Postupne vytvárame pre drobčeka kombináciu zvládnutej zeleniny, ale tiež dodržiavame 3 dňové intervaly. Dôležité je, ako na zmeny reaguje bábätko. Mamička - je veľmi vhodné, ak tiež konzumuje takú istú alebo neutrálnu zeleninu, aby vplyv z mliečka nebol úplne odlišný. Miesto oleja môžeme použiť aj ghee maslo, ale snažíme sa čo najviac využívať rastlinné suroviny.  Od ukončeného šiesteho mesiaca môžeme doplniť aj mäso a žĺtok. Ich výber je ešte dôležitejší a je vhodné si toho svojho dodávateľa, farmára dobre vybrať. My sme zatiaľ sebestační v zelenine pre mamičku aj drobčeka, jej svokrovci chovajú sliepky.

Teraz si ešte viac uvedomujeme, čo všetko ovplyvňuje naša strava. Ako na nás vplýva a ako si ju vyberáme.

Dobrú chuť mamičky a bábätká!

Autorka textu: Hedviga Gulová
Zdroj fotografií: Unsplash