Začnime sloganom Školy permakultúry: Žijeme vzdelávaním, vzdelávame o živote.

Tento slogan dokonale vystihuje spôsob, akým projekt Škola permakultúry prináša permakultúrnu etiku a všetko s tým spojené do životov študentov, záujemcov a nadšencov. Śkola ponúka nielen vedomosti a znalosti. Starostlivo vybraným miestom, lektorom či metodikou cez všetky možné zmysly a emócie umožňuje permakultúru rukolapne pochopiť a zažiť v jej najhlbšej podstate.

Hlavným sídlom Školy permakultúry je farma u Pavlovských v Hrušove. Slogan “Žijeme vzdelávaním, vzdelávame o živote” tu platí v celom svojom význame. Zakladateľka školy Patricia tu so svojou rodinou žijú permakultúrou naplno. A s manželom Tinom, s obrovskou dávkou energie, dávajú dokopy správnych ľudí a s ich pomocou postupne dostáva reálnu podobu myšlienka o školskej permakultúrnej farme s učebňou, s ubytovacími kapacitami a hlavne s ukážkovo fungujúcimi permakultúrnymi riešeniami rôznych oblastí života na farme, v záhrade, v dome/byte, v rodine, v ľudských vzťahoch či v individuálnych osudoch. Všetko na jednom mieste pripravené pomôcť pochopiť, o čom a čo permakultúra je.

Píše sa rok 2021. V akej fáze budovania je školská farma?

Poďme sa na to pozrieť bližšie. Kto ste tam boli, privrite oči a v duchu sa po farme poprechádzajte. Kto ste neboli, zapojte svoju predstavivosť. Cestou lesíkom po dosť prudkom kopci sa krajina zrazu otvorí a na svahu po ľavej strane vás za plotom vítajú svojim brechotom dva veľké psy. Nebojte, sú priateľské, práve teraz však s nadšením robia svoju prácu. Áno, s nadšením a prácu. Mimochodom, viete, koľko rôznych funkcií zastane na farme pes? Ak už máte konečné číslo, porozmýšľajte ešte, nájdete ďalšie:) No a takto podobne, pozorovaním, premýšľaním či zvažovaním súvislostí, sa vytvoril a priebežne dotvára dizajn farmy. Nič tu nie je umiestnené, postavené, zasadené, či prebagrované samoúčelne, celá farma je ukážkovo budovaná na základe podporujúcich sa premyslených funkčných vzťahov.

Vstúpte.

Prejdeme bránou a sme na obrovskom pozemku vo svahu. Príjazdová cesta lemovaná zatiaľ mladými stromčekmi vedie do privátnej časti, ku malému domčeku so zelenou vegetačnou strechou. Apropó, so suchou separačnou toaletou. Prečo vedie cesta práve takto? Prečo je dom práve na tomto mieste? Prečo má zelenú strechu? Všetko má svoj význam a zmysel v symfónii vzájomnej spolupráce všetkých prvkov a princípov. V blízkosti domu zeleninová záhrada, obrovský výbeh pre hydinu, všetko umiestnené v zákutiach svahového pozemku, všimnete si ich až keď prídete bližšie. Prečo hydinu necítiť do domu? Ako to že suchá toaleta v dome nesmrdí? Vypozorované a premyslené najvhodnejšie riešenia a umiestnenia. A to ani netušíte, že v neďalekom lesíku si pobehujú a veselo ryjú prasiatka vo velkorysom priestore ohradenom elektrickým oplotkom. Popri zeleninovej záhrade sa vyberieme hore svahom, prejdeme okolo malého jazierka, ktoré si v prvom momente nad zeleninovými záhonmi ani nevšimnete. To sa už presúvame od privátnej časti do priestoru pre verejnosť a kurzy. Prídeme na jednu z mála roviniek na pozemku. Nad rovinkou vidíme opäť svah so starostlivo vysiatym pasienkom - pochúťka pre stádo kozičiek. Ak chcete, môžete pomôcť s dojením. Na lúke je miesto na stanovanie, ktoré využívajú niektorí účastníci kurzov. Rovinka pokračuje popri suchej toalete s nápisom Wellness ku kamennému domu, ktorý sa postupne rekonštruuje na ubytovacie zázemie pre návštevníkov a kurzistov. Na jeho novej zastrešenej terase už teraz prebiehajú niektoré kurzy školy. Nevyberieme sa však priamo ku domu, pretože nás zastaví a ohromí pohľad na nádherné novovybudované kúpacie jazero v priestore pod rovinkou, umiestnené v teréne svahu tak, že zdola ho vôbec nie je vidieť. Keď sa už pokocháme jazerom a nádhernými výhľadmi do krajiny, môžme pokračovať rovinkou popri jazere ku domu a odtiaľ okolo jazera pomedzi trvalkový kvetinový záhon a dažďovú záhradu chodníčkom nadol  ku vstupnej bráne, ktorou sme vošli. Príjemná prechádzka, že? Plná vnemov a aha momentov pri objavovaní súvislostí.

Kedysi sa na tento pozemok nedalo vojsť.

Prekvapujúce? Po takejto prechádzke by vám ani nenapadlo, že pozemok bol kedysi z veľkej časti zarastený pichľavými kríkmi a šľahúňmi s ostňami. Uvedomte si ten obrovský posun, koľko úsilia a práce je už zrealizovanej. A viete, kto boli prví permakultúrni pracanti? Práve už spomínané kozy, ktoré s tým pichliačím pomohli a s radosťou ho spásali. A len tak mimochodom: Viete, koľko rôznych funkcií zastane na farme koza?

S budovaním školskej farmy môžete pomôcť aj vy.

Ako? Dá sa finančným príspevkom, ponúknutím svojich schopností, propagovaním medzi priateľmi, najmä však účasťou na prebiehajúcich programoch a aktivitách školy. Kurzy, workshopy, webináre, komentované prehliadky... Napríklad dobudovanie vodných prvkov na farme podporíte účasťou na celoročnom kurze o vode. Na celom, alebo hoc len na časti, ktorá vás najviac zaujme. Zakúpením záznamu alebo ešte stihnete online jesennú časť. Kurz nie je len o závlahe, vodozádržných opatreniach a jazierkach. Pozrite viac na stránke. Celoročná téma vody je zvolená cielene. Nielen na základe požiadaviek záujemcov. Je previazaná aj s ďalším posunom v napĺňaní vízie školy. Tento rok je na školskej farme zameraný na budovanie kompletného vodného a vodozádržného systému. Vy dostávata hodnotné vedomosti a praktické skúsenosti od profesionálov a nám tým pomáhate uskutočniť ďalší veľký posun v realizácii plne funkčnej exteriérovej permakultúrnej učebne.

Ďakujeme Vám.

Autorka textu: Sveťa Kuzderová, október 2021