Článok venujúci sa zlokálneniu financií je pokračovaním článku Lokálnosť jedla. Predchádzajúci článok je v zásade zoznam inšpirácií ako navrátiť jedlu kvalitu a dostupnosť tým, že začneme podporovať miestnu produkciu. Lokálnosť sa však nekončí iba pri téme jedla (hoci tá je najširšia a bytostne sa dotýka celého ľudstva). Financie a finančné systémy sú rovnako zdrojom moci, ktorá by mala byť oveľa dosiahnuteľnejšia pre každého z nás. Článok venovaný systému financií by sme radi uviedli citátom textu z medzinárodnej stránky Local Futures, prezentujúcej hnutie lokálnosti na medzinárodnej úrovni:

Predstavme si úplne iný svet. Taký, v ktorom väčšina tvojho jedla pochádza z blízkych farmičiek a statkov, ktoré sú súčasťou tvojej komunity, zabezpečujú ti jedlo na celý rok a možno ich majitelia sú navyše aj tvoji priatelia. Predstav si deti, ktoré sa slobodne môžu hrať a objavovať svet naokolo, pod láskavým dohľadom susedov, ktorých poznáš a ktorým dôveruješ. Predstav si, že peniaze ktoré minieš na každodenné výdavky, kolujú v miestnej ekonomike, a tak sa vlastne zveľaduje blaho komunity. Predstav si, že miestne podniky fungujú, rozširujú sa a poskytujú dostatok zmysluplných pracovných príležitostí, namiesto toho aby si pracoval v neosobnej veľkofirme, z ktorej tvoje ťažko zarobené peniaze "odtekajú" do nejakých vzdialených korporátnych sídel. Lokálnosť a jej filozofia može túto víziu pretvoriť na skutočnosť. (Zdroj: Learn, Take action.)

Cieľom tohto článku nie je poukázať na to, čo v majoritnom systéme nefunguje. Mnohí a mnohé z vás dobre vedia, čo a ako nefunguje, veď sme toho dennodennými svedkami. Jeho cieľom je priniesť nápady komunít, ktoré si povedali dosť a rozhodli sa vlastnou pomocou vytvoriť komunitný systém, ktorý by bol efektívny, sebestačný a ľudský zároveň.

Pred výpočtom krokov, ktoré vy sami môžete skúsiť urobiť, by sme však radi na margo zlokálnenia ekonomiky, chceli povedať, že hnutie za lokálnosť sa nesnaží o totálnu izoláciu. Nehovorí o eliminácií obchodu - hovorí o tom, že komunity môžu naďalej pokojne obchodovať so všetkými prebytkami, stále môžu importovať tovar, ktorý sa nedá vyprodukovať lokálne. Myšlienka lokálnosti sa snaží najmä o to, aby v ohnisku pozornosti bolo hlavne uspokojenie potrieb komunity. Hnutie lokálnosti sa snaží posilniť sebaistotu komunít a zbaviť sa tak závislosti na vzdialených, nespoľahlivých globálnych podnikoch. Špeciálne pri ich činnostiach je namieste otázka, komu sa zodpovedajú nadnárodné subjekty. Viac o reálnych dopadoch moci nadnárodného obchodu si môžete prečítať v knihe Budúcnosť je lokálna od Heleny Nordberg - Hodge.

Tak ako inividuálne komunity môžu budovať novú ekonomickú štruktúru, potrebujeme zmeny aj na národnych úrovniach a síce:

  • Použiť dane a finančné dotácie aby podporovali lokálne, udržateľné podnikanie namiesto globálnych korporácií.
  • Zjednať obchodné podmienky, ktoré budú naozaj chrániť právo krajiny podporovať v prvom rade miestne podnikanie a ochranu prírodných zdrojov.
  •  Zmeniť reguláciu finančného sektora, ktorý namiesto jednotlivcov a národov, favorizuje finančné inštitúcie, ktoré sú nesprávne považované za "príliš obrovské aby mohli zlyhať".
  • Pretvoriť zákony týkajúce sa jedla, zdravia a využívania krajiny, tak aby v prvom rade podporovali lokálne projekty pred nadnárodnými podnikmi.

 

Tak čo teda ja ako jednotlivec môžem urobiť v snahe zlokálnenia financií? Ponúkame vám tieto kroky:

MIESTNY OBCHOD A FINANCIE

Tento týždeň si nakúpte niektoré veci u miestnych predajcov a povzbuďte svojich priateľov a rodinu aby urobili to isté. Na budúci týždeň si kúpte ešte viac vecí zo svojho bežného zoznamu u miestnych producentov a nie v reťazcoch. A skúšajte hľadať ďalej, čo všetko by ste mohli nakúpiť ideálne od lokálnych alebo slovenských producentov. Miest, kde predávajú slovenskí tvorcovia, je viacero - možno zaujímavý je portál Sashe, ktorý prezentuje tvorbu slovenských autorov, laikov aj profíkov. Podobne funguje aj webstránka robene.sk. Ale aj na Bazos.sk nájdete ponuky od slovenských tvorcov

Zakúpte si 3 darčekové poukážky na produkty alebo služby miestnych producentov. Aj to je spôsob ako pomôcť miestnym prevádzkam, aj počas prípadného obmedzenia otváracích hodín. A že nemajú poukážky? Nevadí, skúste nájsť spôsob ako vyjadriť podporu.

V zahraničí začínajú byť bežné menšie, komunitné a družstevné banky (v angličtine aj credit union), ktorých finančný rozpočet je vytváraný členmi komunity. Ich pravidlá a politiky tak môžu byť oveľa bližšie princípom udržateľnosti a spravodlivosti. Na Slovensku podobné malé komunitné banky neexistujú alebo nie sú príliš známe. Prečo sú podobné organizácie napríklad v Afrike alebo USA populárne? Môžeme sa na ne pozrieť cez 5 dôvodov, porovnávajúcich komunitné a veľké banky: 1. Taká istá služba za nižší poplatok., 2. Vaše peniaze sa budú využívať v prospech lokálnej ekonomiky a miestnych výrobcov., 3. Lokálna banka pozná svojich zákazníkov viac a viac tak aj rozumie ich finančnej situácii., 4. Lokálne banky sú viac závislé na prosperite svojej komunity., 5. Malé banky investujú produktívne, nešpekulujú. Viac k jednotlivým bodom si môžete prečítať v anglickom článku Top 5 Reasons to Choose a Community Bank or Credit Union.

Premyslite si a vyberte si tri miestne podniky, do ktorých práce by ste mohli a chceli investovať, a zistite si čo by to znamenalo. Opäť v zahraničí existujú zaujímavé iniciatívy na podporu lokálnych producentov. Napríklad Slow Money Institute, pôsobiaca v USA, je nezisková organizácia, ktorej misiou je nájsť jednotlivcov, ktorí majú finančnú kapacitu a chcú podporiť lokálne potravinové systémy. Donorské financie sú používané na pôžičky s nulovým úrokom pre rozvíjajúce sa farmy a potravinové podniky. Na Slovensku nie je v súčasnosti iniciatíva podporujúce vyslovene lokálne podniky či farmárov, existujú však platformy, ktoré sa orientujú na podporu dobrých projektových nápadov všetkého druhu: Crowdberry, Ľudia ľuďom, Dobrá krajina, Hithit, Darujme.sk, Startlab.

Hovorte o lokálnom investovaní a komunitných financiách. Ich veľkou výhodou je jednak bližšie pochopenie a poznanie lokálnych podmienok a aj cirkulácia financií v rámci komunity, čo v konečnom dôsledku pomáha samotnej komunite bujnieť a rásť. Rozšíriť tieto dobré nápady môžete už napríklad tým, že pozdieľate tento náš článok 🙂

Máte kapacitu na väčšie projekty? Začnite iniciatívu, ktorej činnosťou bude podpora investovania do miestnych nezávislých podnikov, služieb a produkcie. Inšpirovať sa môžete činnsťou britskej organizácie Totally Locally. Idea vznikla v malom britskom mestečku ale časom sa rozšírila po celej Británii. Cieľom ich aktivít je podporiť miestnych výrobcov pomocou bezplatnej reklamy a marketingovej kampane. Tímy dobrovoľníkov vytvárajú kampane, ktorých zámerom je podporiť hodnoty lokálneho obchodu, osláviť obchodné uličky a centrálne námestia, vytvárať komunitné akcie a tým pádom pozdvihnúť miestnu ekonomiku. Nie je to teda aktivita len o bezplatnom marketingu, je to spôsob ako spolupracovať a zaktivizovať celé miesto.

Na margo lokálnej podpory nielen v oblasti finančných systémov, vraví Robert Zelník, organizátor hnutia lokálnosti na Slovensku a v Českej republike: "Zúfalo potrebujeme nových Jurkovičov".

Keď je reč o lokálnom finančníctve, chceli by sme spomenúť aj kryptomenové projekty v tejto oblasti. Hoci sú kontroverznou témou spoločnosti, aj tu platí, že tma je vždy nevyhnutne prepojená so svetlom. Aj v tejto oblasti vznikli projekty, ktorých súčasťou je podpora lokálnej prosperity a ktoré neboli realizovateľné cez tradičný peňažný systém. Zaujímavé sú napríklad tieto zahraničné: Duniter - kryptomena generujúca základný príjem; JoinSeeds a SeedsLibrarary - podpora regeneratívnych počinov organizácií aj jednotlivcov, globálna spolupráca, inšpirované knihou Charlesa Eisensteina Posvätná ekonómiaCelo - stabilná hodnota meny, uhlíkovo neutrálna mena, tiež inšpirované knihou Posvätná ekonómia; Join Circles - kryptomena so základným príjmom; Regen Network - mena na podporu farmárov a údržby krajiny, uhlíkový kredit. Systém sleduje vývoj stavu pôdy a odmeňuje zlepšovanie stavu pôdy.

Zdroje informácii:
Okrem všetkých v texte uvedených linkov je celý text inšpirovaný webstránkou Local Futures a to najmä článkom What You Can Do To Localize Right Now.
Téme lokálnosti sa na Slovensku a v Českej republike venuje OZ Svet tvorivo na webstránke lokalnost.org.
Autorka článku: Jana Šimončičová
Zdroje fotografií: Unsplash.com