V článku sa dozviete:
- Ako pracovať v záhrade podľa postavenia Mesiaca a planét v zverokruhu.
- Ako postupovať pri pestovaní zeleniny a iných plodín podľa Výsevných dní M. Thunovej.
- Kedy zberať a spracovávať úrodu.

Sily hviezd sú prijaté úrodnou pôdou v okamihu jej obhospodarovania a od tejto chvíle tu pôsobia tak dlho, kým sa s pôdou nepohne znova. Odtiaľ prijíma rastlina impulzy a využíva ich pri tvorbe svojich orgánov. Najvýraznejšie sa v podobe rastliny otlačí okamih výsevu, kedy je semeno odovzdané pôde. Potom s každou okopávkou, s každým plečkovaním ovárame pôdu novým kozmickým vplyvom.

Ak je mesiac pred súhvezdím                           je priaznivo ovplyvnená/ý/é
Býka, Panny, Kozorožca..................................... tvorba koreňov rastlín
Blížencov, Váh, Vodnára..................................... rozvinutie kvetov
Raka, Škorpióna, Rýb......................................... rast listov
Leva, Strelca, Barana......................................... vývin v sfére plodov a semien

Dĺžka impulzu jednotlivých znamení je rôzna, od 1,5 až do 4 dní. Vplyv majú nielen jednotlivé znamenia, ale aj vzájomná pozícia planét v slnečnej sústave.

POSTAVENIE PLANÉT

  • Opozícia planét – dve planéty (obežnice Slnka) sú pri pohľade zo Zeme v uhle 180°, t.j. sú oproti sebe. Vtedy pozorujeme stupňujúce sa životné pochody. Pri počasí je tlaková výš.
  • Konjunkcia - pri pohľade zo Zeme, dve alebo viac planét stoja blízko pri sebe. Sily planét sa v tomto
    prípade nepodporujú, ale navzájom sa rušia. Pri počasí je tlaková níž.
  • Trigon – teda trojuholník, znamená, že Zem je v strede a planéty zvierajú uhol 120°. Toto postavenie
    môže trvať 5 hodín – 3 dni a jednostranne podnecuje vývoj rastlín:
    Lev, Býk, Kozorožec: zem – koreň
    Blíženci, Váhy, Vodnár: svetlo – kvet
    Rak, Ryby, Škorpión: voda – list
    Panna, Baran, Strelec: teplo – plod, semeno
    (ostatné trigony majú vplyv na počasie alebo iné prírodné javy)

Plodové dni
Okrem pestovania paradajok, uhoriek, paprika a dyne sú vhodné na spracovanie mlieka, pečenie chleba, nakladanie kapusty a inej zeleniny.

Kvetové dni
Vhodné sú na zber kvetov pre bylinkové čaje. Aj mätu, medovku, teda rastliny, ktoré éterické oleje zhromažďujú v listoch, zberáme v kvetových dňoch, sušením si uchovajú vyššiu kvalitu a farbu. Podobne je to pri olejninách: sejeme ich v plodových dňoch, ale plečkovanie v kvetových dňoch zvyšuje kvalitu oleja v semenách. Strúhanie kapusty a nakladanie zeleniny pre mliečne kvasenie robíme tiež v dňoch kvetu.

Listové dni
Listové plodiny sú tie, z ktorých zberáme listy. Patrí sem okrem hlávkového šalátu aj špenát, mangold, rukola, ale tiež hlúboviny ako kapusta, kel, kaleráb aj karfiol a brokolica. Ak by sme karfiol a brokolicu pestovali v kvetových dňoch, chuť by bola korenistejšia, ale výnos by bol nižší a riziko vybiehania do kvetu vyššie. V listových dňoch hnojíme a ošetrujeme trávniky, kosienky a pastviny. Ak v listových dňoch kosíme, tráva dorastá rýchlejšie. Ak kosíme v kvetových dňoch, dorastanie je pomalšie. Listové dni nie sú vhodné na zber produktov pre uskladnenie, rýchlo by podliehali skaze.
Zvláštnosťou je cibuľa, repa a cvikla. Takmer rovnaké výnosy dosiahneme, ak ich vysejeme v listových alebo koreňových dňoch. Inak je to so skladovateľnosťou. Pri následnom ošetrení (plečkovaní) by sme sa už listovým dňom mali úplne vyhnúť a urobiť túto prácu v koreňových dňoch.

Koreňové dni
V tieto dni pestujeme mrkvu, čierny koreň, reďkovku, reďkev, zeler, vodnicu. Podobne aj zemiaky, ktoré tvoria konzumnú časť pod zemou, pestujeme v dňoch zem - koreň. A teda aj cibuľa bude mať najvyššie výnosy a výbornú skladovateľnosť, ak sa pestuje v koreňových dňoch.

SIATIE A VYSÁDZANIE
Na severnej pologuli je pre tieto činnosti najvhodnejšie obdobie, keď Mesiac prechádza od súhvezdia Blížencov k súhvezdiu Škorpióna. Vtedy sa jeho denný oblúk zmenšuje a hovoríme tomu zostupný Mesiac. Je to obdobie výsadby a výsevu a je to vhodný čas aj na rez stromov a kríkov, lebo vtedy je menší výtok miazgy z rezných rán.
Mesiac je vzostupný, ak je v období Strelca až Býka. Vtedy režeme vrúble, sú plné šťavy, sily. Vrúble pre ovocné stromy a vinič režeme v plodových dňoch. Aj vrúbľovanie samotné robíme v dňoch stúpajúceho mesiaca. Miazga v podnoži stúpa do vrúbľa, resp. do očka. Očkovanie ruží bude úspešné v kvetových dňoch.
Obdobie vzostupných síl je vhodné na zber ovocia a bobuľovín, zaváranie plodov a výrobu ovocných štiav.
Ak si chceme zakoreniť odrezky, nastriháme si ich vo vzostupných dňoch, kedy majú plnú silu, a zakoreníme ich v dobe zostupného Mesiaca (v období výsadby).

ZBER ÚRODY
Koreňovú zeleninu zberáme v koreňových dňoch alebo v období výsadby, ale vyhneme sa listovým dňom.
Plody zberáme v plodových dňoch, podobne aj osivá. Ovocie navyše zberáme v období vzostupného Mesiaca.
Listová zelenina, ak je určená na skladovanie, sa zberá v kvetových alebo plodových dňoch, podobne aj bylinky na čaj alebo koreniny.

 

Spracované podľa Výsevní dny SPECIÁL, Maria a Matthias K. Thunovi. Publikáciu Výsevní dny SPECIÁL vydal PRO-BIO Svazekologických zemědělců v r. 2013. Každoročné Výsevné dni nájdete na: www.darceky.sk
Autorkou textu je Paulína Urdová, lektorka Školy permakultúry a permakultúrna dizajnérka (V Škole permakultúry lektorovala webinár Mokrade a dažďová záhrada, webinár Ako (ne)kompostovať, webinár Záhrada na balkóne, webinár Jedlý živý plot, záhradnícky seriál Budúca úroda už teraz a ďalšie).