O tom ako túto jeseň dôkladne NEUPRATUJEM v záhrade.
Naša ľudská mánia mať všetko! okolo nás pod kontrolou, usporiadané, zarovnané, ovládané a upratané nás nenechá na pokoji a neustále nás tlačí do nejakej činnosti. Meníme okolie na svoj obraz. Myslíme pri tom aj na obraz Zeme a obraz budúcnosti?

Permakultúrne pravidlo, neupratovať v záhrade na jeseň, je v totálnom súlade s permakultúrnou etikou. Beriem ohľad na dopady svojich činov na tejto planéte na túto planétu. Aj to, čo neurobím, má obrovský význam pre podporu rôznorodosti života. Predstavte si, že by sa vám každú chvíľu premiestnil dom a vy by ste ho museli hľadať či stavať nový. Alebo by ste vašu špajzu našli vyrabovanú a obchod by nebol na tom mieste kde vždy býval. Alebo by vám počas spánku niekto vzal perinu... Nepríjemné? Nie. Hrozné!

Toto zažívajú živočíchy a organizmy v záhrade pri našom jesennom upratovaní. Dajme im pokoj a nechajme im príležitosť a podmienky na pohodlné prezimovanie. Budeme mať na budúci rok záhradu plnú robotníkov pomocníkov. Princíp Všetko záhradníči využijeme naplno.

  • Popadané nezhrabané lístie je ako perina, domov, úkryt aj špajza.
  • Uschnuté stvoly kvetov a kríkov sú pre niekoho úkrytom, pre niekoho potravou.
  • Neoberme všetku úrodu, nechajme niečo aj v záhradnom supermarkete.
  • Raždie a konáre prichýlia ježka, kopy kamenia hadíka. U nás mám jednu časť zarastenú a nekosenú, pretože sa tam počas roka zabývali jašterice.
  • Veľmi dobrú službu urobia aj kusy dreva ponechané zubu času, škáry v tehlách a v dlažbe ukladanej do piesku, kopa ihličia, hromada štiepky, prevrátený kvetináč, všetko je plné života.

 

Nechám na vašu jesennú fantáziu, kde všade ešte môžete s láskou neupratovať. Pomôže vám pri tom pozrieť sa na vašu záhradu očami lienky, jašteričky, sojky či ježka. Živé neupratané je také krásne 🙂

Príjemnú jeseň priatelia.

Sveťa Kuzderová

19. november 2020