Na konci júna 2020 sme sa odhlodlali po dlhých rokoch opäť zorganizovať tzv. učiteľský kurz permakultúry. Je to kurz určený pre absolventov kurzu Permakultúrny dizajn (PDC), ktorí túžia permakultúru ďalej predávať iným, byť lektormi.
Je to také malé pedagogické minimum, ale veľmi prínosné

Kurz nie je to čo vidíte, ale to čo sa skryto odohráva za kulisami. Túto učiteľskú alchýmiu sa tiež treba naučiť a získavať v nej zručnosti. Vedenie kurzu nie je len lektorovanie, a už vôbec nie len nejaké prednášanie na pozadí s prezentáciou v powerpointe. Je to tajuplný odvar precízne zvolených ingrediencií v správnom pomere: niekoľko vedomostí, za hrsť hier a tímovej práce, štipka humoru, sem - tam to okoreniť nejakým dysfemizmom.  Niekedy treba nechať atmosféru triedy trochu podkysnúť, inokedy rýchlo a energicky opiecť, rozmiešať, rozvíriť. A to všetko preto, aby sa jednotlivé čiastočky, študenti, pekne spojili, začali rásť, vytvárali jednotnú načisto chutnú masu. Vytvorili tím, priateľstvo, väzbu aj na celý život a odišli z kurzu dojatí, nabudení robiť zmeny vo svojom živote s vedomím, že v tom nie sú sami.

V Škole permakultúry sa kúzelníci o svoje triky delia. Ak si absolvent kurzu Permakultúrny dizajn a chceš učiť iných, máme pre teba možnosti, ako sa učeniu dostaneš pod kožu:

  1. Zopakuj si dizajnérsky kurz ako Učiaci sa učiteľ (platíš si maximálne ubytko a stravu) a zopakuj si lekcie. Sleduj lektora ako kurz vedie, buď súčasťou diania za oponou, vyskúšaj si odlektorovať pár lekcií
  2. Prihlás sa na učiteľský kurz a získaj celostný pohľad na to ako vystaviť zaujímavú lekciu, dynamický deň na kurze prípadne celý vlastný kurz