Naša farma v Hrušove má za sebou prvý tohtoročný kurz. Zorganizovali sme ho pre začínajúcich ovocinárov z rôznych kútov Slovenska. Lektor Bruno Jakubec ich vyzbrojil informáciami a množstvom užitočných zručností . Aj napriek nepriazni počasia sa postaral o skvelú atmosféru na kurze. Vyústila do nových priateľstiev, a kto vie, možno že aj partnerstiev pre budúce projekty.
„Snažil som sa účastníkom kurzu predstaviť celú tú šírku ovocinárskej problematiky. Zapojil som ich do výsadby, rezu, ale i množenia drevín. Na teoretickú časť nadväzovala praktická výuka priamo v teréne“, hovorí Bruno.

Súčasťou jeho prednášok boli aj ďalšie témy - ovocinárstvo vo svete, vzťah človeka a ovocných stromov v krajine či škodcovia a choroby. „Vysvetlili sme si aj ekologické spôsoby ochrany drevín či regulácie škodcov“, dodáva Bruno, ktorý je v ovocinárstve ozaj doma. Je pedagógom na zvolenskej Technickej univerzite, spolu s priateľmi zachraňuje staré odrody, no a v neposlednom rade vyrába skvelé mušty. Hovorí z nás skúsenosť, chutnali sme ich na kurze.

Náš lektor prepojil prednášky s farmou v Hrušove. Už niekoľko rokov ju budujeme podľa zásad permakultúry. Bruno s našim projektom sympatizuje. Začínajúcim ovocinárom preto odkazuje:
„Nech to produkčné hľadisko, nie je jediným, na ktoré sa orientujú, keď premýšľajú nad zakladaním ovocných sadov. Výsadby môžu byť krásne, nie len užitočné. S pomocou jazierok či prvkov zvyšujúcich biodiverzitu, možno zo sadov vytvoriť harmonickú krajinu. Takéto prostredie môže hospodára aj osobne rozvíjať, nie len mu prinášať zisk v podobe úrody.“

Účastníci nášho kurzu si vyskúšali takýto sad navrhnúť v podmienkach Hrušova. S úlohou sa popasovali ozaj výborne. Ich návrhy boli kreatívne a veľmi inšpiratívne pre náš ďalší rozvoj.  A čo si z kurzu Ovocinár odniesli jeho účastníci? Tú sú reakcie niektorých z nich:
Danka Nagyová z Bratislavy: „Zaoberám sa profesionálne navrhovaním záhrad. Na kurz som sa prihlásila, aby som sa dozvedela niečo viac o témach ovocinárstvo a permakultúrne pestovanie. Získané poznatky plánujem aplikovať pri návrhoch rodinných záhrad, ale aj v rámci starostlivosti o vlastnú záhradu.“
Mirka Karafová z Podhorian pri Nitre: „Mojím veľkým snom je slivkový sad. Chcem sa zaoberať výrobou lekvárov bez cukru, tradičným spôsobom. Získala som mnoho užitočných rád - aké odrody vysadiť, ako ich zastrihávať, orezávať, ako sa o nich celkovo starať“.
Michal Dlugoš z Podolínca (okres Stará Ľubovňa). Ostrieľaný záhradník plánuje vlastný ovocný sad: „Mám skúsenosti so záhradkárstvom, trocha experimentujem ajs permakultúrou. Snažím sa aby si rastliny vzájomne pomáhali. Chcem sa zaoberať aj
stromami, ktoré mi doma chýbajú. Teraz už viem ako na to.“
Na kurze bol aj Vranovčan Tomáš Doboš. Hodnotí ho takto: „Množstvo užitočných informácií, skvelý lektor i spolužiaci, výborné prepojenie teórie s praxou, inšpiratívne prostredie farmy, no a v neposlednom rade chutná domáca kuchyňa. Za mňa teda určite palec hore.“
Na záver tu máme ešte Renátku Francistyovú z Veľkého Krtíša: „Ďakujem našim hostiteľom Patricii a Martinovi aj všetkým ostatným za milú spoločnosť. Myslím si, že sme sa stretli celkom zaujímavé povahy. Dovolím si povedať, že sme na kurze vytvorili skvelý pracovný tím. Možno by sa nám podarilo aj niečo väčšie, aby sme spoločne podporili naše projekty, posilnili lokálnu produkciu a prebudovali naše krásne Slovensko na niečo lepšie.“

Čo k tomu dodať priatelia. Držíme Vám všetkým prsty! Ďakujeme Vám ešte za účasť a skvelú atmosféru na kurze.
                                                                                                                                      Vaša Škola permakultúry

Apropo permakultúra. Toto slovo sa v predošlých vetách viackrát skloňovalo. S permakultúrou úzko súvisí ovocinárstvo, preto bola aj ona témou na kurze. Ak sa na ich vzťah chcete pozrieť bližšie, navštívte našu stránku www.skola.permakultura.sk, alebo sa prihláste do ďalších kurzov, ktoré pripravujeme. Získate tak mnoho užitočných informácií, nie len pre Váš sad či záhradu. Našim najbližším kurzom bude kurz Záhradník, ktorý štartuje v Hrušove už o pár dní.
                   Škola permakultúry je projekt vytvorený pod záštitou organizácie Permakultúra SK. K jej hlavným cieľom patrí šírenie, osveta a vzdelávanie v oblasti permakultúry a trvalo udržateľného života. Projekt realizuje občianske združenie STRUK (Spoločnosť pre trvalo udržateľnú kultúru) na farme Pavlovského staja v obci Hrušov (okres Veľký Krtíš).

Ako hovorí jej zakladateľka Patricia Černáková: „Naša Škola permakultúry je určená širokej verejnosti. Základom vzdelávania je dôraz na etiku a princípy permakultúry, ktoré sú výborným vodítkom pre každodenný život nielen na vidieku ale i v meste“.

Škola zatiaľ realizuje štyri odborné kurzy:
Ovocinár,
- Záhradník
- Včelár 
- Farmár.
Okrem toho má v ponuke základné kurzy, a to víkendový Úvod do permakultúry, Dom a záhrada v duchupermakultúryPermakultúrny dizajn.
Ide o 90-hodinový kurz s medzinárodným certifikátom akreditovaný Ministerstvom školstva SR.