Tím

Ing. Patricia Černáková, DPD.

(Garant školy, lektorka)
Permakultúra, permakultúrny dizajn, záhradná tvorba, krajinotvorba

Permakultúra je môj život. Vlastne od malička nepoznám nič iné. Celé detstvo som počúvala o rozvoji bioregiónov, o krajšom svete pre všetkých, o tom že v komunite ľudí, ktorí vás obklopujú sa dá žiť zmysluplne a uvedomelo. Môj otec, známy ako "permakultúrny pionier v Československu" roky pracoval na čističke odpadových vôd, kde prišiel s mnohými skvelými permakultúrnymi riešeniami ako narábať s vodou v krajine.

Zo mňa vyrástla permakultúrna dizajnérka, ktorá vyštudovala krajinnú architektúru. Počas svojej dizajnérskej praxe som pomáhala zakladať viaceré školské a komunitné záhrady (MedoUka Medovarce, Múzeum BVS Bratislava, Devínska Nová Ves, Jakubovo námestie v BA, Balkán Zvolen, MŠ Pukanec, ZŠ Hrušov a mnoho ďalších) a ekocentrá (Polomy Zaježová a Sosna).
Už viac ako 20 rokov sa zaoberám rôznymi permakultúrnymi prístupmi a učím ich ostatných. Vždy je čo nové objavovať, zdokonaľovať a posúvať hranice. Tak aj teraz sme sa rozhodli posunúť ďalej a zo záhradnej architektúru a navrhovania permakultúrnych projektov sa posúvame k vytvoreniu Školy permakultúry, ktorá bude nielen učiť, ale hlavne inšpirovať k zmenám.


Ing. Martin Pavlovský

(Spoluzakladateľ školy, lektor, administrátor)
Permakultúra. architektúra, vodné systémy, slobodné firmy, komunity

Prázdniny a väčšinu víkendov som pobehoval po maličkej dedine, kde bývali moji starí rodičia. Gazdovali. Chovali zvieratá a väčšinu zeleniny si dopestovali. Keď bolo potrebné nachystať drevo na zimu, či kosiť trávu pre zvieratá, zberať zemiaky, zišla sa rodina a pracovalo sa spolu. Vychutnával som si domáce maslo, mlieko, mäsko, zemiaky, kyslú kapustu alebo inú zeleninu, maliny, černice, huby z hory, a aj ryby z rieky, a pritom som si uvedomoval, čo všetko za tým je. Strednú školu som vyštudoval Elektrotechnickú priemyslovku a vysokú TU v Košiciach, na fakulte Elektrotechniky a Informatiky odbor Umelá Inteligencia.

V roku 2011 som absolvoval Úplný Permakultúrny Dizajnérsky kurz a to malo pre mňa ďalekosiahle dôsledky. Tam sa mi pospájali súvislosti. Zistil som, že permakultúrna etika a princípy sú mi veľmi blízke. Uvedomil som si, aké kvantum ľudí žije podľa týchto zásad a spôsob, akým to robia má filipa, rovnako tak, ako som to videl pri činoch môjho dedka. Dovtedy som žil klasicky, ako rádový zamestnanec vo veľkej firme, býval v prenajatom byte a po večeroch a víkendoch intenzívne vyháňal prázdno, čo som zažíval v práci. Začal som žiť a pracovať s Patriciou, kúpil som 3ha neudržiavaného pozemku a začal sadiť stromy, kríky, zeleninu a stavať dom, teda budovať domov pre našu rodinku. Odvtedy študujem,zúčastňujem sa prednášok, kurzov, workshopov ohľadom staviteľstva, permakúltury, ekológie. Som učiacim sa permakultúrnym lektorom.


Mgr. Lucia Pašková

(Spoluzakladateľka školy, investorka, )

Zastupujem na Slovensku značku CURAPROX - snažíme sa o trvalé udržanie zdravého chrupu Slovákov. Vyrástla som v Starej Turej a prácu v záhrade som dlho nenávidela. Po niekoľkých rokoch života v Bratislave na Obchodnej ulici som sa rozhodla premeniť náš spoločný dvor na príjemné miesto. Tiež som nechcela, aby si moje dieťa myslelo, že zelenina vzniká v obchode. Preto som sa v 2009 prihlásila na víkendový kurz PK v Brdárke. Permakultúra ma oslovila natoľko, že po pár rokoch som absolvovala aj dizajnérsky kurz, aby som si mohla sama naprojektovať záhradu pri našom dome v Modre.

Nemám zatiaľ priestor venovať sa permakultúre na plný úväzok, o to radšej podporujem ľudí, ktorí to robia. Pevne verím, že do 2027 bude permakultúrne vzdelávanie zavedené na všetkých základných školách a Slovensko sa preto stane ešte lepšou krajinou na život. Naša škola k tomu vo výraznej miere prispeje.


Mgr. Bruno Jakubec, PhD.

(lektor)
Ovocinárstvo, krajnotvorba, ekologické poľnohospodárstvo

Prednášam na TU ZVO na Katedre plánovania a tvorby Krajiny (FEE), lektorujem na rôznych seminároch, pripravujem a koordinujem projekty, vytváram grafické materiály a publikácie, spoznávam staré odrody v krajine, štepím, ošetrujem, pestujem a sadím ovocné stromy, muštujem, suším ovocie a v rámci možnosti radím tým, ktorí si myslia, že to potrebujú. Som členom viacerých občianskych združení (OZ Pre Prírodu,OZ Genofond a OZ Kvas), ktoré sa venujú predovšetkým ochrane prírodných a kultúrnych hodnôt. S kamarátmi sme založili Maticu ovocnú, s.r.o.-čku, ktorej hlavnou náplňou je regionálne spracovanie chemicky neošetreného ovocia, prioritne zo starých odrôd. Predajom týchto produktov chceme financovať na našu neziskovú činnosť, ktorú robíme najmä vďaka rôznym grantom. 

Vďaka Permakultúre a podobným celostným prístupom môžeme vytvárať okolo seba prostredie, ktoré presahuje utilitárny rozmer tradičného hospodárenia na jednej strane a jednorozmernosť okrasnej záhrady na strane druhej. Prostredie ktorá nás inšpiruje a rozvíja. Vlastný dizajn a jeho realizácia je osobná záležitosť a investovaná energia vytvára s prostredím v ktorom žijeme silné puto.


Ing. Katka Špirková

(lektorka, poradkyňa pre farmu )
Marketing a legislatíva fariem, chov zvierat

Pre mňa je PERMAKULTÚRA synonymom PRIRODZENOSTI. Ak niečomu dovolíme žiť prirodzene, bude to zdravé a "šťastné" a bude s "radosťou" plniť funkciu pre celok, ktorá mu je prirodzená. Ak ste sa niekedy zastavili zo zhonu každodenného života a ticho sa posadili v lese, pri potoku, alebo pri stáde pokojne pasúcich sa koní,  dobytka či ovečiek a zacítili ste tú dokonalosť a harmóniu stvorenia ako celku, zároveň ste mohli pocítiť obrovskú úctu a pokoru pred tou dokonalosťou. Ako človek som pocítila, že nie som toho pánom, ale je mi dovolené byť toho súčasťou. Nechcem zachádzať do filozofie, len sa pokúšam odovzdať pocit. Príroda je stvorená v dokonalej harmónii a má neuveriteľnú schopnosť sa pri narušení znovu do harmónie vrátiť. Skôr či neskôr. Aj za cenu likvidácie človeka, pokiaľ je on tým narušiteľom.

Pre mňa PERMAKULTÚRA znamená niečo ako "zákon zachovania harmónie prírody". A ja vnímam úlohu človeka ako "dobrého hospodára", ktorý ctí a zachováva tento zákon. Všetkým, čo v živote robí túto harmóniu chráni. Všetko okolo seba využíva a spravuje tak, aby zachoval prirodzenosť a nenarušil harmóniu.


Mgr. Dávid Turčáni, PhD.

(lektor)
Včelárstvo

Venujem sa rozvoju včelárstva v občianskom združení kRaj. Nadviazal som na 60-ročnú tradíciu včelárenia v u nás rodine Turčániovcov. V Liešnici pri Kokave nad Rimavicou som založil vzdelávaciu včelnicu. Prostredníctvom našich kurzov sme vyškolili už 300 nových včelárov z celého Slovenska a cez zážitkový program “Jeden deň včelárom” priblížil včelárstvo viac ako 4000 deťom. Projektom neriešime len problém vymierania včiel. Projekt poňal aj ako cestu udržateľného turizmu, a riešenia sociálnych aj ekonomických tém regiónu. Projektom pomáhame hľadať dlhodobo nezamestnaným prácu vo včelárstve, alebo spracovaní včelích produktov. Svoje aktivity realizujeme už vyše 10 rokov v regióne Malohont.

Boli časy, keď skoro každý dvor/záhrada, mala svoje včely. Tie sú neodmysliteľnou súčasťou našich životov, nielen kvôli sladkému medu, ale práve kvôli opeľovaniu zeleniny či ovocia. Túto pôvodnú udržateľnosť treba do našich záhrad vrátiť späť, včely tu majú svoje miesto. Samozrejmosťou ale musí byť ekologický prístup, udržateľnosť a dostatok vedomostí budúceho včelára. Práve to môže zaučiť Škola permakultúry.


Ing. Hedviga Gulová

(Lektorka)
Zeleninárstvo, predaj z dvora, ekonomika fariem

Som pestovateľkou rôznorodej zeleniny a ovocia popri práci učiteľa a realizátora projektov pre mládež a študentov v poľnohospodárskej oblasti. Obe oblasti prepájam v tom, že vediem mladých ľudí k potrebe vedieť si vypestovať vlastnú zeleninu a jedlo a zároveň si vedieť vážiť prácu iných. Pestovanú zeleninu a ovocie ďalej spracovávam do podoby zaujímavých produktov bez konzervantov s potvrdením prirodzenej chuti suroviny. Moja práca je mojim koníčkom a relaxom, teším sa, že moje produkty ľuďom chutia.


Mgr. Barnabáš Kováč

(Lektor, poradca farmy pre chov zvierat)
Chov hospodárskych zvierat, chov netradičných živočíchov

Na univerzite som začínal moju vedeckú prácu s taxonómiou pomaliek (Tardigrada). Nakoniec po zmene témy som sa stal genetikom. Moje získané znalosti som si odskúšal v poľnohospodárstve, kde som riadil živočíšnu výrobu jedného väčšieho slovenského agroholdingu. Aktuálne sa vo väčšine času venujem projektu FeelGreen, pomocou ktorého by sme spolu s kolegami chcel vrátiť mestských ľudí k záhradníčeniu netradičnými novými spôsobmi, ktoré viacej zapasujú do modernej životosprávy. Neustále monitorujem nové trendy v poľnohospodárstve a potravinárstve. Takto som sa zoznámil aj s chovom hmyzu, ako alternatívou konvenčnej živočíšnej výroby.


MVDr. Alexander Kürthy

(Lektor on-line kurzov, aministrátor portálu školy)
Permakultúra a jej princípy, divožijúce zvieratá a vtáctvo

Pochádzam zo Žitného ostrova, vyrastal som v Bratislave a študoval som v Košiciach. Som veterinár no zaoberám sa výskumom divožijúcich zvierat v ich prirodzenom prostredí. Špecializoval som sa na výskum lesných druhov vtákov, ďatlov a sov, pričom využívam zvukové prejavy zvierat. Som propagátorom akustického monitoringu.

Od roku 2010 som začal študovať Permakultúru. Dlho som hľadaľ takýto nástroj na súbežnú ochranu človeka i prírody pochopiteľný pre každého. V roku 2013 som získal certifikát permakultúrneho dizajnéra. V súčastnosti stále pracujem aj pre Štátnu ochranu prírody v oblasti databáz, poskytujem služby vo výskume divej prírody (akustický monitoring, volanie divočiny na permakultúrnom pozemku) a vytváram aj permakultúrne vzdelávacie produkty.


Ing. Klára Mydliarová

(grafické návrhy)
dizajn, grafika, záhradná architektúra
Narodila som sa na Liptove, na  strednej škole som vyštudovala Propagačnú grafiku, na vysokej škole potom Krajinnú a záhradnú acrhitektúru.  V obidvoch odboroch podnikám pod značkou Laruu, kde moja práca je aj mojim koníčkom. Ako záhradná architektka sa teoreticky venujem permakultúre už dlhší čas. Až na úplnom kurze permakultúrneho dizajnu v roku 2017 som sa však naozaj utvrdila v tom, že práve toto je cesta, ktorou sa chcem ďalej uberať, a to nielen profesionálne. Verím, že permakultúra a jej všade aplikovatelné princípy ma s mojou rodinou budú sprevádzať pri každodennom živote a viesť pri budovaní a užívaní si spoločného rodinného projektu. Tým je spojenie nášho minimalistického bývania so záhradou, ale aj spoločným podnikaním v tom, čo nás s partnerom najviac baví.
V Škole permakultúry sa venujem vizuálnemu spracovaniu rôznych propagačných materiálov a teším sa, že tak môžem prispieť k zviditeľneniu tak unikátneho projektu. Dúfam, že ako člen tímu budem mať čo ponúknuť aj naďalej v rámci dlhodobej spolupráce, o to viac sa teším na ďalšie kontinuálne vzdelávanie, ktoré plánujem absolvovať ako študent.

Ing. Jozef Garaj

(Podpora všetkého druhu)
Business development, GTD
Narodil som sa v Novej Bani, takže detstvo som prežil v náručí Pohronského Inovca a Štiavnických vrchov. Prázdniny som trávil na dedine u starých rodičov, pre ktorých bola záhradka a políčko súčasťou života. Múdrosť a skúsenosti starých rodičov sa vtedy brali celkom vážne.
Som vyštudovaný ekonóm a doteraz som väčšinu práce odpracoval v automobilovom, telekomunikačnom a IT biznise. Našiel som motiváciu na zmenu a preto som z presvedčenia skočil do oblasti vzdelávania.
Teraz sa ako business development manager snažím dostať k ľuďom metódu GTD a tým im pomôcť zvládnuť dnešnú informačnú dobu, zbaviť ich stresu, vrátiť kontrolu nad životom, zvýšiť produktivitu a vrátiť do prítomného momentu. 
Ku permakultúre som sa dostal náhodou asi pred piatimi rokmi. Vtedy som si len pozrel nejaké videá z Billom Mollisonom. Po rokoch, zase náhodou, už to bola kniha, respektíve viacero kníh a dnes už mám za sebou "Kurz permakultúrneho dizajnu" a zasadené prvé stromy. Popri práci mi síce na permakultúru, záhradu, prírodu veľa času nezostáva, chcem však pomôcť aspoň svojou troškou zatiaľ tým, čo viem.