Novinky z dielne Školy permakultúry

Marec 2022

Ahoj reader !

---

 

Milé čitateľky, milí čitatelia. 

Jar prichádza hoci pre niektoré oblasti na Slovensku je poriadne neobvyklá. Viac o tom prečo a ako sa s tým vysporiadať, si môžete prečítať v článku Jar prichádza ako každý rok?. Tak ako každý mesiac, aj v tomto newsletteri nájdete odkaz na ponuku aktuálnych kurzov a webinárov. Pred nami sú webináre seriálu Drobná architektúra a aj webinár venujúci sa téme predaja z dvora. V rubrike, v ktorej predstavujeme permakultúru cez ľudí, ktorých inšpirovala a motivovala, si môžete prečítať pohľad jedného z našich kolegov. Zamyslenie je inšpirované zakladateľom permakultúry na Slovensku a v Českej republike - Karolom Končkom. A keďže už 22.3. je DEŇ VODY, v newslettri nájdete aj kvapôčku k tomu.

Nech sa páči! Želáme Vám príjemné a obohacujúce čítanie našich marcových noviniek. 

Budeme radi ak nám dáte vedieť pomocou dotazníka, ako vnímate naše novinky. Ďakujeme za Vaše nápady a reakcie. 

Tím Školy permakultúry

---

Prihlásiť sa na všetky naše webináre môžete cez prihlasovací formulár.

---

Dátum: 30. marec 2022   

Čas: 17:00 - 19:00       

Lektorka: Monika Slížiková       

Cena: 12 €

Ste pestovateľ, chovateľ hospodárskych zvierat, spracováte vlastné suroviny, vyrábate potraviny tradičným spôsobom  a radi by ste vaše produkty ponúkli priamo z dvora, alebo na miestnom trhu, ale neviete ako na to? Ako člen miestnej samosprávy, alebo aktívny občan by ste radi vytvorili férový odbytový priestor pre lokálnych producentov, neviete však kde začať a ako postupovať?Alebo ste niekto, komu záleží na tom od koho  si zabezpečuje poživeň a uprednostňujete lokálne, sezónne a kvalitné potraviny, ale potrebujete poradiť kde ich hľadať a ako si vybrať tie dobré? Ak ste odpovedali aspoň na jednu z otázok kladné, určite je tento webinár, ktorý pre vás pripravila Škola permakultúry v spolupráci s Platformou organizátorov Našich TRHOV, správnou investíciou!

---

Seriál Drobná Architektúra

Začínate sprístupňovať svoju záhradu od nuly alebo máte už hotovú záhradu a pohyb po nej vám príde ťažkopádny, či máte pocit, že nevyužívate jej potenciál naplno? Pripravili sme pre vás seriál na pokračovanie o Drobnej architektúre, kde si krok po kroku ukážeme, navrhneme a zrealizujeme prvky, ktoré z vašej záhrady vytvoria funkčný systém pre oddych aj úžitok.

 

Viac informácií o tejto ponuke, zoznam webinárov, ich obsah a prihlasovací link nájdete na stránke Seriál Drobná Architektúra.

---

WEBINÁR ZDARMA 

ZÁKLADY PERMAKULTÚRY

Neabsolvovali ste ešte žiaden kurz či webinár a zaujíma váš o čom tá permakultúra vlastne je? Čo sa skrýva za slovom PERMAKULTÚRA? Pozrite si webinár o permakultúrnej etike, o postojoch a princípoch permakultúry. 

Popis: Permakultúra nie sú vyvýšené záhony, ani bylinkové špirály, dokonca ani bezúdržbová záhrada. Ani pestovanie bez chémie. Nie je to ani filozofia, ani hnutie. Čo sa skrýva za týmto slovom? Dozvieme sa o permakultúrnej etike, o postojoch, ktoré cez tento priezor meníme. Na príkladoch z praxe si predstavíme 12 princípov permakultúry, ktorými napodobňujeme procesy v prírode.

Lektorka: Paula Urdová

POZRI SI VIDEO

Všetky webináre je možné si zakúpiť aj vo forme ZÁZNAMOV. Spolu s linkom na video dostanete učebné materiály, využívané počas vzdelávania alebo odporúčané.

Objednať záznamy si môžete priamo cez OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁR.

---

PRIHLASOVANIE JE OTVORENÉ

Kurz Kvetiny v permakultúre nás prevedie jednotlivými krokmi potrebnými na navrhovanie kvetinových záhonov. Reč bude hlavne o trvalkách, ale aj o letničkách, cibuľovinách či hľuzovinách. Kurz je určený pre tých, ktorí o budovaní kvetinového záhonu len uvažujú, ale aj pre pokročilejšie záhradníčky a záhradníkov. 

Harmonogram kurzu: 4 online WEBINÁRE (7.4. / 14.4. / 21.4 /28.4. 2022 vždy od 17:00 do 19:00)
a záverečný WORKSHOP 7. - 8. mája 2022

Miesto: Hrušov, okres Veľký Krtíš

Lektorka: Miriam Húšťavová

Cena celého kurzu: 195 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál) - Prihlasovací formulár

Cena on-line časti: 55 € (sprístupnenie záznamov webinárov, učebné materiály) - Prihlasovací formulár

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke.

KURZ MIKROBIOTA PÔDY V RUKÁCH ROĽNÍKA

PRIHLASOVANIE JE OTVORENÉ.

Kurz je určený pre pestovateľov jedla (i profesionálnych), farmárov, malých záhradníkov, permakultúrnych dizajnérov a každého, kto má snahu riadiť kroky na pôde smerom k regeneratívnym a udržateľným.  Svoje si na kurze nájdu ľudia, ktorí chcú hlbšie poznať pôdne procesy a možnosti ich zveľadenia pomocou doma dostupných preparátov.

Pre kurz je potrebné mať zvládnuté základy o Pôde, zložení pôdy, fungovaní pôdy.

Termín: 20. - 22. máj 2022, 

Trvanie: 20 vyučovacích hodín

Miesto: Brdárka, okres Rožňava

Hlavný lektor: Timotej Szabo 

Cena: 225 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

EŠTE STÁLE JE MOŽNÉ SA PRIHLÁSIŤ AJ NA CELÝ KURZ ALEBO IBA NA ON-LINE ČASŤ KURZU - SÚBOR 7 WEBINÁROV

Kurz Včelárenie Blízke Prírode vás prevedie základmi včelárstva. Oboznámite sa s anatómiou včiel, ich správaním a cyklom ich života. zaškolíme vás  do ekologických postupov pri chove včiel, najmä pri prevencii a liečení chorôb a škodcov. Spoločne sa pozrieme aj na výber vhodných rastlín pre včeliu pastvu, tak aby súčasne plnili viaceré úlohy v rámci permakultúrneho dizajnu pozemku. Prakticky si ukážeme jednotlivé pomôcky včelára, oboznámime sa so spracovaním a využitím včelích produktov

Harmonogram: 7 on-line webinárov v priebehu 24. februára – 5. apríla 2022 (vždy v utorok od 17:30 do 20:00) a prezenčná časť 9. apríl 2022

Miesto: Liešnica, okres Poltár

Lektor: David Turčáni

Cena: 195 € (lektorné, študijné materiály, zázmenie kurzu a občerstvenie počas prezenčnej časti)

Bližšie informácie o kurze nájdete na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete cez prihlasovací formulár.

Hoci kurz beží, ešte stále je možné sa prihlásiť. Účastníci majú prístup ku všetkým záznamom webinárov počas celého trvania kurzu.

Kurz Záhradník je určený pre všetkých, ktorí chcú vedieť pestovať zeleninu, bylinky a kvetiny zdravo a hravo. Kurz je určený nielen pre tých, čo chcú pestovať doma pre svoje potešenie a zdravie svojej rodiny, ale aj pre tých, ktorí sa chcú živiť pestovaním zeleniny pre iných.

Harmonogram: 8 on-line webinárov v priebehu 7. - 31. marca 2022 (vždy v pondelok a vo štvrtok) a prezenčná časť 29. apríl - 1. máj 2022

Miesto: Málaš (okres Levice)

Lektorka: Hedviga Gulová

Cena: 285 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

---

STÁLA PONUKA PRE ABSOLVENTOV  ÚPLNÉHO KURZU PERMAKULTÚRNEHO DIZAJNU

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu Úplný kurz permakultúrneho dizajnu možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

Ak máte o lektorovanie záujem, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

---

Škola permakultúry odporúča 

Ľudskosť

Optimistická história človeka

Rutger Bregman

Medzinárodný bestseller Rutgera Bregmana Ľudskosť: Optimistická história človeka ponúka nový pohľad na uplynulých 200 000 rokov ľudských dejín a snaží sa dokázať, že sme od prírody prívetiví, že sme zameraní viac na spoluprácu ako na konkurenciu a že sme náchylní si navzájom skôr dôverovať než neveriť.

Keď si o ľuďoch myslíme to najhoršie, to najhoršie sa v našej politike a ekonomike napokon aj prejaví. Ak však uveríme, že v ľuďoch sú prívetivosť a altruizmus hlboko zakorenené, položíme tým základy pre ozajstné zmeny v spoločnosti.

ISBN: 9788099925381, 144 s.

 

---

Tri otázky pre permakultúrnika

Martin Gavalier

Verím, že akékoľvek ľudské sny majú potenciál stať sa skutočnosťou. Žijeme dnes v dobe kedy sa javí, že všetko máme na dosah a aj Permakultúra nám ukazuje jednu z možných ciest.

Čo ma priviedlo na cestu permakultúry?

Povedal by som, že moja cesta sama. Permakultúra je pre mňa filozofia a životný štýl s dvomi základnými rovinami. Prvá je tá prírodná, druhá je tá ľudská. Je mi už jasné kto by sa mal učiť od koho. Všetko je založené na vzťahoch a vzájomnej komunikácii a ak máme my ľudia voči prírode v niečom navrch, tak je to práve v možnosti rýchlo sa učiť. Myslím si že to je ten najväčší dar, ktorý sme dostali.

Aký je tvoj najnevšednejsi  a najbláznivejsi zážitok z tejto cesty? 

Keď som sa cez kamaráta prvý krát stretol s permakultúrou a s jej alternatívnymi spôsobmi starostlivosti o rastliny, navrhli sme zeleninovú záhradku plnú všakovakých tvarov, kľúčových dierok, bylinkových špirál, okrúhlych záhonov s kompostérmi. Pôda bola čistý íl, to ma ale až tak netrápilo, dôveroval som, že magické tvary záhonov to hravo zvládnu. Chodníky pomedzi sme urobili z dubových klátikov  zakopaných hlboko do tej ílovitej zeme. Po niekoľko týždňovej tvrdej práci to vyzeralo fakt super! Len polievať to s hadicou, pohybovať sa tadiaľ, nebodaj s fúrikom, bolo ako cesta minotaurovým labyrintom. Po pár rokoch blúdenia sme to vzdali a znovu pracne prerobili na pôvodné rovné riadky. A vtedy v noci, „čo sa to deje?“ Celá záhradka svetielkovala, ako by bola plná svätojánskych mušiek. Už sme si skoro mysleli, že to zostúpil Duch svätý, ale to tie vykopané dubové klátiky chytili nejakú hubu či pleseň, čo takto v noci svietila. Bola to odmena za tú „zbytočnú“ namáhavú prácu. Druhý večer sme pozvali známych pozorovať tento úkaz ale už to tam nebolo.

Čo ma v poslednej dobe najviac potešilo? 

Že sa moji malí chalani naučili snoubordovať. Všeobecne ma teší, že stretávam čoraz viac ľudí, ktorých hodnoty smerujú k niečomu zmysluplnému čo má širší dosah ako iba osobný prospech.

---

Článok

Prichádza jar ako každý rok?

Prichádza jar ako každý rok?

Áno, podľa dátumov určite prichádza. Ale....

Veru, tento rok je to Ale akosi oveľa väčšie ako po iné roky. Je v dôsledku toho, že množstvo zrážok a snehu počas zimy bol v južných okresoch veľmi malý a tak vlahový deficit je vysoký. V tomto článku by som Vám rada dala do pozornosti spôsoby ako aspoň trochu zmierniť následky a stav v našich záhradách, ktorý nám vytvoril …

Zistiť viac.

---

22.3.2022 DEŇ VODY

Voda je naša téma :) veď viete. Treba sa o ňu starať a hýčkať si ju. Keď nebude, to bude galiba.

Aby sme vás potešili a motivovali a inšpirovali, počas utorka 22.3. sprístupníme zadarmo záznamy webinárov Celoročného kurzu o vode: Voda, tipy a triky a Prírodné jazerá.

Ak chcete potešiť vy nás, pošlite nám fotky s vašimi vodozádržnými opatreniami. Radi by sme ich použili v našich prísepevkoch na sociálnych sieťach. Nech sa dobré nápady šíria svetom-internetom.

---

Zamyslenie

Zmyslami učiacej sa lektorky Sveti Kuzderovej

Dielo Karola Končka, Projekt Ekoland, začalo kalmi z čističky odpadových vôd

Mnohí to už isto poznáte a môžte mi to aj potvrdiť: keď sa naboso prechádzate po svojej záhrade, kde žijete, začnú tam časom rásť bez vášho zásahu také rastliny, ktoré potrebujete na vaše vyliečenie a podporu vášho organizmu. Ako je to možné? Zem si od nás berie informácie a spätnú väzbu. Spolupracujú biologické a evolučné procesy, ktoré my svojimi ľudskými zmyslami nedokážeme obsiahnuť. Karol Končko vo svojom projekte Ekoland pokladá biologicko-evolučné sily za jednoznačne prioritné a najobjektívnejšie možné pri riešení akéhokoľvek “problému” ľudskej spoločnosti i človeka ako indivídua.

Jeho Projekt Ekoland vznikol v priebehu hľadania riešenia takzvaného problému odpadových kalov z čističiek odpadových vôd, hĺbkový rozbor však odhalil tak závažné súvislosti, že sa z neho nakoniec stal všeobecný rozbor súčasnej biologickej nerovnováhy planéty Zeme.

Citujem len zopár vybraných statí z jeho Projektu Ekoland:

“Každý subjekt ekosystému vylučuje zo seba len tie látky, ktoré slúžia jeho vlastnému prežitiu - keďže sú to nutné elementy práve tých potravín a štruktúr, ktoré sám potrebuje a obsahuje, mínus tie elementy, ktoré sám nepotrebuje, ale bez ktorých by jeho potraviny nemohli existovať a ktoré sú potravinami pre tú časť biosféry, ktorá jeho potraviny vyrába. Takže odpadové produkty vracajú ekosystému všetky základné aj inteligentné polotovary na výrobu tých organizmov, ktoré sú k prežitiu toho ktorého subjektu nevyhnutné. 

Preto je kal z ČOV tým najideálnejším možným hnojivom, aké má ľudstvo k dispozícii, a inteligentné zložky kalu sú riadiacimi činiteľmi prírody na produkciu všetkého, čo človek potrebuje: keď sú vrátené do prírody, tieto inteligentné zložky začnú okamžite hľadať spôsoby, ako čo najrýchlejšie obnoviť vznik zložitých makroštruktúr, ktorých boli predtým súčasťou. Na biologickej úrovni tieto inteligentné zložky ukladajú svoju predchádzajúcu skúsenosť do chemických štruktúr (DNA kód) a v každom kole vytvoria štruktúry zdokonalené o skúsenosti posledných kompletných štruktúr - za predpokladu, že sú vrátené do prostredia, kde sa môžu realizovať a kde nájdu všetky polotovary, ktoré konštrukciu ich kompletných štruktúru umožňujú. 

Ľudský organizmus, ako každý iný biologický organizmus, vylučuje zo seba odpadové látky prirodzene a biologicky zákonite, a ekosystém tieto odpadové látky absorboval prirodzene a biologicky zákonite už po aeóny vekov evolúcie - teda až do čias, kým sa nezjavil človek mestského typu.

Zavedenie kanalizácie, pôsobiacej na ekosystém ako permanentná povodeň, odnieslo najcennejšie zložky ekosystému riekami do morí (najcennejšie zložky vždy žijú vo vode, spomeňme si na krv, spermie, materské mlieko, ovocné šťavy, či výlučky žliaz s vnútorným vylučovaním). Zadržanie týchto látok na čističkách nič nevyriešilo, pretože ako silné koncentráty na smetiskách sú viac jedom, ako úžitkom.“

Uf! Čo poviete priatelia? Separačné toalety podľa tohto nie sú “len” šetrením pitnej vody, ktorú bežne používame na splachovanie. Je to fakt na zamyslenie. Akú spätnú väzbu nechávame ekosystému Zeme o nás ako ľudstve a o nás ako jednotlivcoch?

S obdivom a úctou, Sveťa Kuzderová

---

O lokálnosti...

Lokálnosť je staronové ľudské hnutie založené na princípoch spojenia a rozmanitosti. Spočíva v nastavení mierky ekonomiky späť na ľudskú úroveň a v posilnení sebestačnosti komunít. 

Vraví sa, že vo všetkom zlom je kúsok dobrého. Ale čo je dobré na celosvetovej epidémii, pýtate sa.

V Novom Anglicku (USA) sa práve počas pandémie, ako huby po daždi, rozmnožili lokálne obchodíky s potravinami fungujúce na princípe co-op teda kooperatívnej ekonomiky. Podľa Erbina Crowella, riaditeľa Asociácie susedských predajní (the Neighboring Food Co-op Association) je dôvodom prirodzená ľudská tendencia aktívne niečo podporovať a byť toho súčasťou. Crowell tvrdí, že: "Ľudia rozumejú tomu, že keď nakupuješ v družstevnej predajni (tak to prekladáme my na Slovensku), nekupuješ si iba zdravé jedlo pre seba a svoju rodinu. Rozumieš tomu, že podporuješ dobré zamestnanie, trh pre miestnych dodávateľov a oveľa inkluzívnejší spôsob ako "robiť biznis"."

Myšlienka nie je nová, veď to sa vie, že keď sme do niečoho pravidelne od začiatku zapájaní, tak nám na tom viac záleží. Nenadarmo sa čoraz viac dostáva ľuďom do povedomia a reálnych skúseností niečo ako participatívne rozhodovanie.

Pri amerických komunitných obchodoch s potravinami bola doba pandémie dôvodom, ktorý obmedzil pohyb ľudí. Všetci sa museli spomaliť a začať sa obzerať kde čo zoženú a čo najbližšie pri svojom dome. Začali teda nakupovať v malých obchodíkoch a tým pádom podporili miestnu ekonomiku, ktorá zase na oplátku umožnila obchodom rozvíjať svoje služby a okrem produktov ponúknuť aj spolupatričnosť, hrejivé vzťahy a pocit komunity. Žeby recept na spoločenskú transformáciu ? :)

Celý článok, ktorý inšpiroval tento príspevok, si môžete prečítať tu: How grocery co-ops across New England thrived despite the pandemic

Viac o lokálnosti na Slovensku a v Českej republike nájdete na webstránke lokalnost.org. Na celosvetovej úrovni sa jej venuje platforma Local Futures

---
---

Zmysluplný, naplnený, zodpovedný a radostný život v súlade s prírodou a ľuďmi okolo – to je naša vízia.
Vieme, že nie sme sami, kto má takéto chute.
Ak sa vám páči táto vízia v našom podaní, môžete ju PODPORIŤ rôznymi spôsobmi.
Pre podporu prostredníctvom peňazí (napríklad čo i len 1€ mesačne):
bit.ly/skolapermakultury

---

Novinky pre vás pripravujú

Janka Sládečková, Patricia Pavlovská, Jana Šimončičová, Sveťa Kuzderová a tím Školy permakultúry

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontaktné údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com