Novinky z dielne Školy permakultúry

Január 2022

Ahoj reader !

---

 

Milé čitateľky, milí čitatelia. Prajeme Vám veľa zdravia, lásky, radosti zo života a prekrásny tvorivý rok. Nech tie dvojky, ktoré nás budú v tomto roku sprevádzať, znamenajú spájanie, združovanie, lásku, rešpekt a toleranciu.

Ako je v našich novinkách dobrým zvykom, v tomto newsletteri nájdete odkaz na nový článok, inšpirácie na zamyslenie sa a dobrý nápad na čítanie, film, či video. Pripravili sme pre Vás aj novinku! Rubriku, kde Vám každý mesiac predstavíme pre inšpiráciu a motiváciu jedného permakultúrnika. Prostredníctvom troch otázok sa Vám pokúsime priblížiť cestu a skúsenosti jedného z nás. 

S novým rokom si oblieka nový šat aj náš newsletter. Dajte nám vedieť pomocou dotazníka, ako vnímate naše novinky. Ďakujeme za Vaše nápady a reakcie. 

Tím Školy permakultúry

---

Prihlásiť sa na všetky naše webináre môžete cez prihlasovací formulár.

Vezmime záchranu starých odrôd do vlastných rúk

19.1.2022 17:00 - 19:00

Lektor: Bruno Jakubec

Vegetatívne množenie ovocných drevín - vrúbľovanie, výber materského stromu, odber vrúbľov, uskladnenie vrúbľov, náradie a materiál, základné pravidlá vrúbľovania, výber podpníkov. 4 techniky štepenia pre všetky prípady. Poľné práce po štepení... a ujatí. Sortiment starých odrôd jabloní a hrušiek, s ktorými budete spokojní.

---

Huby v záhrade

26.1.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Katka Horáčková

 Huby sú zložité a veľmi prospešné organizmy, vďaka ktorým sa priemieňa drevitá organická hmota na humus a sú dôležitou súčasťou zdravej a živej pôdy. V prírodných a permakultúrnych záhradách nepálíme vetvy a vážíme si ich rozklad za pomoci húb, protože ich potrebujeme pre tvorbu budúcej úrodnej pôdy. Pozrieme se na to, ako tie "správne" huby do záhrady pozvať a ako ich nenarušovať našim konaním, ako fungujú v komposte aj v kompostovacích kadibudkách. A čo huby pre človeka?  Jednoduché spôsoby pestovania jedlých húb v záhradách preberieme krok za krokom: hliva ustricová a pľúcna, poľnička topoľová, shi-take. A spomenieme aj ďalšie vhodné pre naše podmienky, aby sme si priniesli “divokost” z lesa bližšie k svojim kuchynským dverám.

---

Chodníky, komunikácie

2.2.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Klára Mydliarová

Začínate sprístupňovať svoju záhradu od nuly, alebo máte už hotovú záhradu a pohyb po nej vám príde ťažkopádny, či máte pocit, že nevyužívate jej potenciál naplno? Pripravili sme pre vás seriál na pokračovanie o Drobnej architektúre, kde si krok po kroku ukážeme, navrhneme a zrealizujeme prvky, ktoré z vašej záhrady vytvoria funkčný systém pre oddych aj úžitok. Začneme vytvorením kostry pomocou chodníkov a komunikácií na webinári 2.2.2022. V ďalších dieloch budú nasledovať otázky a odpovede ohľadom spevnených plôch, schodov a rámp, ktoré doplníme plotmi, pecami, mobiliárom a ďalšími štruktúrami, ktoré vás budú zaujímať. Tešíme sa na spoločné kreatívne chvíle.

---

Predprojektová príprava

9.2.2022 17:00 - 19:00

Lektorka: Katarína Trizuliaková

Hľadáte svoje miesto na Zemi? Už ste kúpili pozemok? Už bývate? Na čo všetko treba myslieť predtým, než začneme “kresliť” svoj sen do permakultúrneho dizajnu? Prevedieme vás úskaliami, o ktorých treba vedieť včas. Kataster nehnuteľností, vecné bremená v LV, územný plán obce, inžinierske siete. A čo býva skryté? Limity prírodného prostredia, susedské vzťahy, história miesta, zdroje materialov, sociálne zázemie. ktoré môžu ovplyvniť realizáciu nášho dizajnu a budúcu prevádzku. Pripravili sme pre vás zoznam úloh, ktorý vám pomôže zozbierať dôležité informácie potrebné k uskutočneniu vášho sna.

---

Všetky webináre je možné si zakúpiť aj vo forme ZÁZNAMOV. Spolu s linkom na video dostanete učebné materiály, využívané počas vzdelávania alebo odporúčané.

Objednať záznamy si môžete priamo cez OBJEDNÁVKOVÝ FORMULÁR.

---

Prihlasovanie je otvorené.
(UPOZORNENIE: už len posledných pár miest k dispozícii)

Kurz Ovocinárstvo blízke prírode vás prevedie procesom navrhovania, príprav, realizácie a údržby ovocných drevín a sadov. Kurz je vhodný aj pre úplných začiatočníkov aj pre absolventov Úplného kurzu permakultúrneho dizajnu ako jeho plynulá nadstavba v oblasti trvalo udržateľného ovocinárstva a starostlivosti o zelenú infraštruktúru krajiny.

Harmonogram: 5 on-line webinárov počas februára 2022 a
prezenčná praktická časť 4. - 6. marec 2022

Miesto: Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Lektor: Bruno Jakubec

Cena: 285 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

KURZ VČELÁR 

Kurz Včelár vás prevedie základmi včelárstva. Oboznámite sa s anatómiou včiel, ich správaním a cyklom ich života. zaškolíme vás  do ekologických postupov pri chove včiel, najmä pri prevencii a liečení chorôb a škodcov. Spoločne sa pozrieme aj na výber vhodných rastlín pre včeliu pastvu, tak aby súčasne plnili viaceré úlohy v rámci permakultúrneho dizajnu pozemku. Prakticky si ukážeme jednotlivé pomôcky včelára, oboznámime sa so spracovaním a využitím včelích produktov

Harmonogram: 7 on-line webinárov v priebehu 22.februára – 5. apríla 2022 (vždy v utorok od 17:30 do 20:00) a prezenčná časť 9.apríl 2022

Miesto: Liešnica, okres Poltár

Lektor: David Turčáni

Bližšie informácie o kurze nájdete na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete cez prihlasovací formulár.

Prihlasovanie je otvorené.

Kurz Záhradník je určený pre všetkých, ktorí chcú vedieť pestovať zeleninu, bylinky a kvetiny zdravo a hravo. Kurz je určený nielen pre tých, čo chcú pestovať doma pre svoje potešenie a zdravie svojej rodiny, ale aj pre tých, ktorí sa chcú živiť pestovaním zeleniny pre iných.

Harmonogram: 8 on-line webinárov v priebehu 7. - 31. marca 2022 (vždy v pondelok a vo štvrtok) a prezenčná časť 29. apríl - 1. máj 2022

Miesto: Málaš (okres Levice)

Lektorka: Hedviga Gulová

Cena: 285 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

KURZ MIKROBIOTA PÔDY V RUKÁCH ROĽNÍKA

Kurz je určený pre pestovateľov jedla (i profesionálnych), farmárov, malých záhradníkov, permakultúrnych dizajnérov a každého, kto má snahu riadiť kroky na pôde smerom k regeneratívnym a udržateľným.  Svoje si na kurze nájdu ľudia, ktorí chcú hlbšie poznať pôdne procesy a možnosti ich zveľadenia pomocou doma dostupných preparátov.

Pre kurz je potrebné mať zvládnuté základy o Pôde, zložení pôdy, fungovaní pôdy.

Termín: 20.-22. máj 2022, 

Trvanie: 20 vyučovacích hodín

Miesto: Brdárka, okres Rožňava

Hlavný lektor: Timotej Szabo 

Cena kurzu je 225 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál)

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke. Prihlásiť sa môžete priamo cez prihlasovací formulár.

 

Pre absolventov kurzu permakultúrneho dizajnu

Kurz je učených pre tých, ktorí sa rozhodli ísť dráhou lektora permakultúrnych kurzov alebo chcú získať zručností v lektorovaní pre prednášanie či vedenie workshopov v akejkoľvek téme.

Termín: 25. - 27. február 2022 

Posledné 2 voľné miesta!

Miesto: Prenčov (okres Banská Štiavnica)

Lektorka: Patricia Pavlovská

Cena: 160 € (strava, ubytovanie, lektorné, materiál). Bežná suma tohto kurzu je 250€. Záleží nám na šírení permakultúry, preto kurz dotujeme z iných zdrojov Školy.

Viac o kurze si môžete pozrieť na jeho webstránke

STÁLA PONUKA PRE ABSOLVENTOV  ÚPLNÉHO KURZU PERMAKULTÚRNEHO DIZAJNU

Ponúkame všetkým našim absolventom kurzu Úplný kurz permakultúrneho dizajnu možnosť zúčastňovať sa našich kurzov ako učiaci sa lektori (pomocní lektori).
Máte možnosť získavať zručnosti v lektorovaní ako aj v dizajnovaní.

Ak máte o lektorovanie záujem, napíšte nám na skolapermakultury@gmail.com.

---

Škola permakultúry odporúča 

Ekosystémy měst budoucnosti

Toby Hemenway

Kniha amerického lektora permakultúry a dizajnéra Tobyho Hemenwaya odhaľuje mýtus, že permakultúra môže byť vytvorená a rozvinutá len na vidieku. Naopak, mestá s veľkou koncentráciou ľudí, myšlienok a rozmanitého životného štýlu predstavujú ideálnu oblasť činnosti pre tých, ktorí chcú žiť udržateľnejšie, v harmónii s prírodou, menej konzumné. Kniha prináša množstvo nápadov a riešení pre požadované oživenie miest, od záhrad v blízkosti rodinných domov až po komunitné záhrady a komunitne podporované poľnohospodárstvo až po vízie udržateľných a zdravých miest budúcnosti. Venuje sa aj urbanizmu a architektúre.
Každý čitateľ, ktorý sa túži aspoň čiastočne oddeliť od konzumného spôsobu života, nájde inšpiráciu a veľa konkrétnych nápadov, ako zmeniť svoj život.
S veľkou starostlivosťou a dlhoročnými znalosťami opísaných tém preložila Eva Hauserová, priekopníčka permakultúry v Českej republike. Prenikavé komentáre doplnili Jiří Dlouhý, vedúci Spoločnosti pre udržateľný život, a Petr Gibas, ktorý skúma komunitné aktivity v mestách na Sociologickom ústave.

ISBN: 978-80-908015-2-3, 2021, 328s, český jazyk
Originálny Názov: The Permaculture City, 2015

Knihu na Slovensku kúpite vo výhradnej distribúcii cez e-shop našej partnerskej organizácie Darčeky.sk  

Moja učiteľka chobotnica

Réžia: Pippa EhrlichJames Reed

Určite ste už videli film, alebo aj z vlastnej skúsenosti zažili hlboký vzťah človeka a zvieraťa. Väčšinou však ide o cicavce, výnimočne vtáky, ale je to možné s mäkkýšom?

Po rokoch plávania každý deň v mrazivom oceáne na cípe Afriky sa hlavný protagonista stretáva s nepravdepodobným učiteľom - mladou chobotnicou, ktorá voči nemu prejavuje pozoruhodnú zvedavosť. Keď navštívi jej úkryt a sleduje jej pohyby celé mesiace, nakoniec si získa dôveru zvieraťa a vytvoria nikdy predtým nevídané puto medzi človekom a divokým zvieraťom.

Nechajte sa uniesť a inšpirovať týmto čarovným príbehom.

Celý film si môžete pozrieť tu: Moja Učiteľka Chobotnica

Viac info o filme nájdete tu: CSFD

 

---

Tri otázky pre permakultúrnika

Sylvia Koreňová

Nadšená permakultúrna dizajnérka v zácviku. Hltačka webinárov Školy permakultúry. Radostná a občas frustrovaná realizátorka napozeraných informácií.

Čo Ťa priviedlo na cestu permakultúrneho dobrodružstva?

Moja vlastná záhrada. Zistila som, že vlastne netuším, ako to celé má fungovať, že úplne neviem, čo mám urobiť na jar, čo v lete... Stála som v záhrade a cítila som sa bezradne. Zároveň som držala v ruke permakultúrny dizajn od Patricie Pavlovskej. Človek by si myslel, že ak má dizajn od takej velikánky, samo sa to ďalej zariadi. No a nezariadi sa veru. Tak som sa do toho pustila.

 Aký je Tvoj najnevšednejší či najbláznivejší zážitok z tejto cesty?

Sama som si zážitkom. Ako som bola presvedčená, že kadečo viem a spasím svet, teda aspoň moju záhradu. Ako prvé som nasadila cesnak do čerstvého vyvýšeného záhonu, do ktorého som dala podľa návodu aj konáre, aj kadejaké dobroty, no a prepadli sa veru zasadené strúčiky, a to doslovne. Potom som zistila, že môj manžel drevný popol z pece z celej zimy sype priamo na záhon a jaže prečo nič nerastie. A tak podobne...

Čo Ťa v poslednej dobe najviac potešilo?

Úplne najviac ma potešila ochota mnohých zmeniť sa. Menia seba a možno ani netušia, ako veľmi menia svety ľudí okolo seba. A tiež ma potešila vytrvalosť mnohých, ktorí idú príkladom. Možno si už aj zúfali, že až takým príkladom nie sú, ale teda čítam (a možno si priťahujem), že inšpiráciou predsa len sa stali. A teda ďakujem, v mene začiatočníkov, že zotrvali, ba že napredujú ešte viac.

---

Článok

Pár vecí, ktoré môžeme urobiť pre zdravší a zelenší rok 2022

Psychológovia sa zhodujú v tom, že novoročné predsavzatia nefungujú a preto si nerobme na rok 2022 žiadne tlaky na výkon a neplánujme nesplniteľné záväzky. Môžeme sa pokúsiť o to, čo funguje - malými a nenásilnými zmenami v našom živote sa
posunúť smerom ku zdravším a zelenším zajtrajškom.

Čítajte viac.

---

Zamyslenie

Zmyslami našej lektorky Hedvigy Gulovej

Moje prvé papanie


Ktovie, ako by hodnotili naše drobčiatka svoje prvé papanie, ktoré je iné ako materské mliečko. A čo vlastne obsahuje materské mlieko? Aká by mala byť strava mamičky?
Určite sa nad tým všetkým zamýšľajú maminy, ktorým záleží na tom, aby ich maličkí mali čo najlepšie trávenie a zároveň aby dobre prospievali.
Keďže sa aj v našej rodine udiala krásna udalosť a čakali sme na maličký prírastok, tak sme sa o strave dosť s dcérkou rozprávali. Nemala počas tehotenstva žiadne obmedzenia, všetko znášala výborne, ale maličká sa vypýtala na svet o dosť skôr, takže sme prípravy zrazu zmenili na riešenie konkrétnych starostí. Aj so stravou.
Áno mamička sa chce stravovať čo najvhodnejšie, aby mliečko bolo čo najhodnotnejšie, ale jeho zloženie vytvára telo mamičky a jeho zloženie a vplyv na bábätko vieme vyhodnotiť viac menej na správaní bábätka. Aj tu platí, že je vhodnejšia lokálna strava a suroviny, na ktoré naše telo reaguje najlepšie. Čisté suroviny, z ktorých si mamička pripravuje stravu sú vhodnejšie ako bio produkty privezené z ďalekých krajín. Človek sa vlastne stále učí na vlastných chybách a zároveň je veľmi dôležité pozorovanie a aj zápis zisteného, ak to mamička stíha.
Pri štúdiu ako a kedy zaradiť príkrmy predčasniatku sa dcérka dočítala, aké je dôležité vytvoriť zmeny pri zaradení príkrmov vždy po 3 dňoch. A samozrejme aj poradie jednotlivých zelenín je dôležité. Hovoríme o plne kojených detičkách, ktoré dorástli do svojho plného štvrtého až šiesteho mesiaca. V podstate sa v strave bábätka mieša strava mamičky – v mlieku a prvého doplňujúceho zeleninového jedla. Dcérka prišla k tomu, že je dôležité aj v jej strave klásť dôraz na lokálne suroviny a čo najviac sa snažiť jesť málo rozdielne potraviny. Stávalo sa, že maličká mala problémy s trávením a pozorovaním si odpozorovala, že to bolo po raňajkách alebo večery s paradajkami s mozzarellou (jej obľúbené jedlo). Aj keď boli paradajky lokálne a sezónne vypestované čisto, jednoducho ich surovosť v jedle nebola tou dobrou kombináciou ani pre maličkú. Takto si to vie mamička odpozorovať aj pri iných jedlách, ktoré sú vhodnejšie, a ktoré menej.
Dnes sa už vnučka pohybuje na brušku, hýbe sa oveľa viac, ale pri zaradení aj malého množstva surovej paradajky ju to v mliečku ovplyvňuje. A na druhej strane strukovinová polievka je v pohode. A keďže už nastal ten čas, keď začína vnučka ochutnávať varenú stravu, tak opäť je dôležité dodržať 3 dni s jednou surovinou. Pri kojených deťoch je vhodnejšie začať varenou zeleninou, alebo zeleninou na pare – mrkva, zemiak, maslová tekvica, batát, špargľa, cuketa, hrášok. Ak mamičku nafukuje cuketa, tak pre dieťatko zaradíme cuketu až medzi poslednými. Dôležité je dodržať, že pripravíme jeden druh zeleniny 3 dni. Potom necháme pauzu 2 – 3 dni iba s kojením a pripravujeme iný druh zeleniny ďalšie 3 dni. Sú to všetko sladké zeleniny, prípravou sa sladkosť ešte zdôrazní a pokrm je veľmi chutný.
Odborníci neodporúčajú začínať surovou zeleninou a ovocím. Až po etape varenej zeleniny pokračujeme so zeleninou s pridaním lokálnych za studena lisovaných olejov – pár kvapiek – ľanový, tekvicový, konopný a repkový z overených zdrojov. A potom krátko vareným ovocím – jablko, hruška, slivka, marhuľa – podľa lokálnosti a sezóny v čase príkrmu. Postupne vytvárame pre drobčeka kombináciu zvládnutej zeleniny, ale tiež dodržiavame 3 dňové intervaly. Dôležité je, ako na zmeny reaguje bábätko. Mamička - je veľmi vhodné, ak tiež konzumuje takú istú alebo neutrálnu zeleninu, aby vplyv z mliečka nebol úplne odlišný. Miesto oleja môžeme použiť aj ghee maslo, ale snažíme sa čo najviac využívať rastlinné suroviny.  Od ukončeného šiesteho mesiaca môžeme doplniť aj mäso a žĺtok. Ich výber je ešte dôležitejší a je vhodné si toho svojho dodávateľa, farmára dobre vybrať. My sme zatiaľ sebestační v zelenine pre mamičku aj drobčeka, jej svokrovci chovajú sliepky.

Teraz si ešte viac uvedomujeme, čo všetko ovplyvňuje naša strava. Ako na nás vplýva a ako si ju vyberáme.

Dobrú chuť mamičky a bábätká!

---

O lokálnosti...

Lokálnosť je staronové ľudské hnutie založené na princípoch spojenia a rozmanitosti. Spočíva v nastavení mierky ekonomiky späť na ľudskú úroveň a v posilnení sebestačnosti komunít. 

Lokálne o vodozádržných opatreniach

Po absolvovaní Permakultúrneho dizajnérskeho kurzu som získala úplne nový pohľad na svet. Hneď som doma robila nápravy hospodárenia s vodou a pôdou. To isté som chcela aj na firme v Košiciach, ale akosi sa na to nedostával priestor. Na jednom z ďalších kurzov Školy permakultúry som spoznala Mirku Langerovú a dozvedela sa o jej Dobrovoľníckom centre. Venujú sa budovaniu vodozádržných opatrení v rámci programu obnovy krajiny Košického kraja. Veľmi ochotne sa podujala, že nám prídu odpojiť odkvap od kanalizácie a vybudujú dažďovú záhradu a jazierko.
Všetci si uvedomujeme obrovský význam zadržiavania vody v krajine, mohli ste o tom veľa čítať v našich newslettroch. Mne však tentokrát udrela do očí tá súhra a zladenosť zainteresovaných ľudí. Ten vplyv budovania vodozádržných opatrení na lokálnu spoluprácu a využívanie miestnych zdrojov.
Samotná akcia mala u nás nádherný priebeh: S Mirkou sme urobili jednoduchý návrh umiestnenia a veľkosti dažďovej záhrady, jazierka aj zbernej nádoby. Dohodli sme termín realizácie a vyznačili umiestnenie jednotlivých prvkov značkovacím sprejom. Deň vopred prišiel bagrista, ktorý už vedel, akú hĺbku a kde má kopať. V mieste jazierka narazil na betónovú platňu, o ktorej sme pôvodne nevedeli. Nedalo sa kopať do potrebnej hĺbky. Mirka nezaprela svoje skúsenosti a okamžite do telefónu reagovala, že to nič, že urobíme vyvýšený okraj, aby sme dosiahli potrebnú hĺbku jazierka. Nevedela som si to predstaviť ale v reále to vyzerá fakt dobre. V deň D sa rozbehlo Mirkino manažérske súkolie. Prišiel akurátny počet dobrovoľníkov, medzi nimi aj priatelia z permakultúrnych kurzov. A aj dve dievčiny z Bratislavy, aby sa priučili a ďalej rozvíjali podobné aktivity v ich kraji. Mali sme akurátne množstvo náradia. Zišiel by sa ešte jeden fúrik, ten nám požičali susedia. V pravý čas prišiel náklaďáčik so štrkom a kameňmi. Tu Mirka už vopred rátala s neochotou šoféra a vyslala tých správnych ľudí na vyriešenie zádrhelu. Pomohli aj zamestnanci firmy pri rozmiestňovaní väčších kameňov. V pravý čas priviezli z neďalekého záhradníctva rastliny na výsadbu. Každý v pravý čas priložil ruku k dielu. Akosi prirodzene všetko do seba zapadalo v čase aj priestore. Po piatich hodinách brigády bolo hotovo. Obrovská a veľmi príjemná zmena. V nasledujúcich dňoch sa ešte zastavil klampiar, aby napojil odkvap na nádrž. Všetko sa dialo nádherne hladko. Vtáky a hmyz si dali navzájom vedieť o nových rastlinách a vode a boli tu hneď ako doma. Presne tak, ako to má byť.
Mirka a jej dobrovoľnícke centrum majú môj obrovský obdiv. Ako intenzívne pracujú na obnove krajiny a ako sa im darí. Ako spájajú zainteresovaných pri realizáciách a ako následne ovplyvňujú okoloidúcich k väčšej zodpovednosti. U nás na firme ešte pribudnú informačné ceduľky VODA NIE JE ODPAD a AJ TENTO ODKVAP JE ODPOJENÝ OD KANALIZÁCIE a pribudnú aj lavičky, aby toto malé dielko spájalo okoloidúcich.

S vďakou Sveťa Kuzderová

Viac info tu: Voda nie je odpadManuál pre Program obnovy krajiny Košického kraja

---

Zmysluplný, naplnený, zodpovedný a radostný život v súlade s prírodou a ľuďmi okolo – to je naša vízia.
Vieme, že nie sme sami, kto má takéto chute.
Ak sa vám páči táto vízia v našom podaní, môžete ju PODPORIŤ rôznymi spôsobmi.
Pre podporu prostredníctvom peňazí (napríklad čo i len 1€ mesačne):
bit.ly/skolapermakultury

---

Novinky pre vás pripravujú

Janka Sládečková, Patricia Pavlovská, Jana Šimončičová, Sveťa Kuzderová a tím Školy permakultúry

Tento e-mail ste obdržali, pretože ste sa zapísali na webovej stránke skola.permakultura.sk

Kontaktné údaje:
OZ STRUK
Hrušov 472
991 42 Hrušov
skolapermakultury@gmail.com