Brdárka je jedným z prezentačných centier, ktoré už dnes sčasti slúžia pre prezentáciu permakultúrnych štruktúr a hosťovanie kurzov.

Začiatky brdárskeho putovania musíme hľadať ešte na sklonku deväťdesiatych rokov minulého storočia. V tej dobe pôsobila skupinka nadšencov permakultúry a komunitného spolužitia v Revúcej a okrem LETS systému, či potravinovej banky obhospodarovala sad zakladateľa permakultúrneho hnutia - Karola Končka. V jeden večer, v roku pána 2002, si dvaja kamaráti Robo a Marcel umienili, že usporiadajú stretnutie ľudí so záujmom o budovanie komunít. A to sa i v auguste toho roku udialo. Asi tridsať ľudí sa stretlo, debatovalo, plánovalo. Vznikla tak Etikomunita a nasledovalo hľadanie miesta pre život mimo hluku miest. Miesta, kde by bolo možné pretaviť myšlienky spolupatričnosti, dôvery a harmónie do každodenného života, v spoločenstve s podobne eticky zmýšľajúcimi ľuďmi do každodenného života. Prešli celé Slovensko a napokon zakotvili v Brdárke, kde pod oficialitami o.z. Alter Nativa pôsobia už 19 rokov. Z pôvodnej tridsiatky nadšencov ostali piati kamaráti, ktorí sa pustili s vervou do práce. A dodnes sa (po roku už iba štyria) nezastavili 🙂

Za tento čas opravili v Brdárke sedem domov, urobili rozsiahly výskum genofondov ovocnín (najmä čerešní), založili a obhospodarujú certifikovanú permakultúrnu prírodnú záhradu. Postavili altánok s vegetačnou strechou, obecnú pec na pečenie chleba, informačnú tabuľu, ale napríklad aj nepostrádateľné separačné záchody.

Prečo Brdárka? Malá vymierajúca koncová dedina na Hornom Gemeri so šesťdesiatimi dušami, umiestnená v slnečnej pasci, zo severu chránená mohutným vrchom, obklopená tisíckami ovocných stromov a bohatými prameňmi živej vody. Krásne miesto na život. Naviac novopríchodzí boli veľmi pozitívne prijatí miestnymi ľuďmi a prívetivou samosprávou. Za dorekonštruovanie si od obce prenajali miestny dom a postupne sa pustili do prác. Ako hovoria, nebolo a nie je to všetko ani ľahké ani jednoduché, ale stojí to za to. Veľkou pomocou pre rekonštrukciu domov, ktoré kúpili pre združenie Alter Nativa a celkový rozvoj, boli dobrovoľníci v rámci európskej dobrovoľníckej služby. Hosťovali ich niekoľko rokov a priučiť sa slovenskej dedinskej robote ich prišlo z celej Európy postupne vyše stovky. Francúzi, Španieli, Nemci, Poliaci, Švédi, Češi... veselé kopy, aj mrzuté indivíduá 🙂 Niekoľko rokov opravovali starý dom, ktorý nesie miestne pomenovanie U Slanskej. Zo zrúcaniny, ktorú všetci zaraďovali do kategórie „to zbúrajte“ sa podarilo urobiť krásny dom, ktorý si dnes fotievajú turisti. Na rekonštrukciu boli používané v čo najvyššej možnej miere miestne materiály: hlina, slama, drevo, kameň. Dom U Slanskej dnes slúži na ubytovacie zázemie pre permakultúrne a remeselné kurzy, ktoré na Brdárke poriadajú.

Pred pár rokmi kúpili najstarší dom v obci, s deravou a prepadnutou strechou, ďalší z tej kategórie To zbúrajte! 🙂 V roku 2019 sa cez Startlab vyzberala časť peňazí na opravu strechy tohto domu „U Jänša“. Tú sa aj podarilo už urobiť a parádne, čapované krovy, bez zbytočného železiva (veď čapované je vždy lepšie), pod vedením miestneho majstra tesára – Tomáša. Pribudli i strešné okná a lokálni majstri práve vyrábajú na domček drevené eurookná podľa vzoru pôvodných.

Ako píšu na webe www.alter-nativa.sk: kopa drobnej a nákladnej roboty nám však práve začína. Už potrebujeme urobiť „iba“ komíny a kúrenie, izolácie strechy, elektrinu obsahujúc rozvodné skrine, ističe, rozvody, zásuvky, svietidlá; vodovodné rozvody, sanitu, havarijné zabezpečenie, schody, vnútorné drevené obklady, vonkajšie omietky... Už iba to - a môžeme vás privítať v nových seminárnych priestoroch a remeselných dielňach – jednej „suchej“, kde sa bude pracovať najmä s drevom a druhej „mokrej“ na prácu s hlinou a keramikou.

Zaujal vás príbeh histórie tohto centra Školy permakultúry?

Na podporu rekonštrukcie prosím použite tento odkaz: Šírime permakultúru.

 

Autor textu a fotografií: Marcel Antal