Vo vzduchu cítiť pokoj. Teda aspoň v rodinke uvoľnených permakultúrnikov.

Minule sme vysiali vymŕzajúce zelené hnojenie, listy sme nechali tam, kde spadli, maximálne teda prihrnuli bližšie ku stromom, kríkom, rastlinám. Trvalkový pór nám stále skrášľuje záhradu, zimná cibuľa tiež, mangold hýri farbami kade tade po záhrade, vysiaty nechtík na nás žiari z neudržiavaných záhonov.

Skracujúce sa dni a chladné noci nás pozývajú popichať do zeme cesnak. Lebo cesnak je všeliek. A tiež patrí do (takmer) každého pokrmu. Prísun vitamínu C zabezpečíme každý deň z hrste trniek či rakytníka. Využívame čerstvo narastenú žihľavu, hríbové poklady a práve tie sa môžu stať výborným výmenným prostriedkom medzi našimi priateľmi.

Či sa ich rozhodneme sušiť, či nakladať. Počuli ste už o bedľovom prášku? Nie? Keďže táto jeseň je na bedle bohatá, dá sa z nich vyrobiť táto kulinárska špecialitka. Bedle necháme poriadne vysušiť, využijeme klobúčiky aj nožičky. Následne ich rozomelieme v kávovom mlynčeku na jemný prášok, ktorý môžeme využiť na dochucovanie polievok, omáčok. Ak k bedľovému prášku pridáme trochu tebi droždia a trochu soli, vyrobíme veľmi chutnú posýpku na chlieb. Tento čarovný prášok vynikne aj ako kulinársky darček.

Keďže nám je milšie viac zbierať ako pestovať, vyberme sa my na šípky. Šípky sa stávajú neprekonanou dekoráciou odstrihnuté len tak, alebo ponavliekané ako korálky na niti. Čaj z nich je výborný, lahodný a z tých istých šípok ho vieme navariť aj dvakrát. A pri jeho pití môžeme napĺňať základné pravidlo permakultúry: p o z o r u j. Pretože v permakultúre uprednostňujeme prvky energiu šetriace, také pozorovanie a nezasahovanie energiu výrazne šetrí... nám aj záhrade.

Pozorovanie, uvažovanie  a až následné rozhodovanie je proces odporúčaný finančnými poradcami aj permakultúrnikmi. Prináša objavné zistenia a výrazne šetrí prostriedky. Môžeme pozorovať prúdenie vody na záhrade práve na jeseň, môžeme pozorovať zvieracie chodníčky vedúce cez našu záhradu, hľadať závetria v záhrade, sledovať náhle zmeny vegetácie, v zime zas môžeme pozorovať hrúbku a rozmiestnenie snehovej pokrývky po celej záhrade. A všetky pozorovania zúročiť v prospech záhrady.

Vo vzduchu cítiť pokoj.

Autorka textu: Sylvia KoreňováSylvia je učiaca sa lektorka. Stretnúť sa s ňou môžete na Úplnom kurze permakultúrneho dizajnu a na kurze Záhradník.
Zdroj fotografií: Unsplash, Pixabay