Máte radi poriadok, usporiadanosť, uhladenosť?
Tak, prosím, prestaňte teraz čítať.
Toto je určené pre skupinu pankáčov, samorastov, absolútnych naturalistov, záhradníckych povaľačov a životných pôžitkárov. Pre tých, ktorým sa chce len trochu a viacmenej menej ako viac. Ale teda inšpirovať sa môžeme všetci.

Téma vyvstala ako prirodzený dôsledok tvrdení, že záhrada je samoudržateľný a samourdžiavací priestor. No... za istých podmienok je to možné, aj keď... Tak to poďme trošku vysiať a vysadiť na hranu 😉

A o akej to téme to bude?
Všetci ľudia, či si to priznáme, či nepriznáme, hľadáme skratky. Máme radi jednoduchší život a niektoré skratky sú skrátka skvelé 🙂 Začnime ročnými obdobiami. Pokračovať môžeme kvetinovými záhonmi a zavŕšime to plotmi a jednoduchými stavbami.

ČASŤ PRVÁ ALEBO PRESTRAVUJME SA CELÝ ROK S MINIMÁLNYM ÚSILÍM

Na jar je každému jasné, že zozelenie. Z postele natiahneme ruku a materiál na smoothie držíme pevne v ruke. Každá (takmer každá) „burina“ sa dá zjesť, od púpavových listov a lá rukola, cez kapary z púpavových pukov, púpavové pesto, púpavový med až po liečivé púpavové korene.
Ani náznak toho, že by okolo toho bolo potrebné okopávať, polievať, presádzať. Rátame však s tým, že zber je nevyhnutnosťou, ba až otázkou prežitia. Cibuľoviny obohatia nielen náš dych, ale aj jedálniček o ďalšie chutnosti. Trvalkový pór aj zimná cibuľa sa o seba postarajú. Leto je bohaté a farebné. A viete čo? Pridáme vám sem rovno recepty pre inšpiráciu.

Menu lenivej permakultúrnej záhrady

(Zoznam použitých samovýsevných rastlín:
Cibuľoviny, chren, šťavel, púpava, topinambur, kôpor, kaukazský špenát, nechtík, borák, divoké rajčiny - všetky odporúčame vysadiť a vysiať na viac stanovíšť, keďže rastliny si nakoniec samy vyberú, kde budú prosperovať)

Topinambury so šťavelovo-chrenovou omáčkou:
Topinambury si pripravíme podľa vlastnej chuti, či už uvarené vcelku, ako topinamburová kaša, či upečené, na oleji popražíme cibuľku, pridáme najemno nasekané šťavelové listy, zalejeme sójovým mliekom a krátko povaríme, medzitým si najemno nastrúhame chren, ktorý pridáme do už odstavenej omáčky. Ozdobíme pažítkou a divo rastúcimi kvetmi podľa ročného obdobia 🙂

Šalát caprese podľa lenivého farmára: 
Oberieme divoké paradajky, prepolíme, vo vegánskej verzii pridáme nakrájané biele tofu, ak máme kamarátov z kozej farmy, pridáme čerstvý syr, kapary z púpavových pukov, zalejeme lokálnym olejom (najlepšie podľa toho, čo nás trápi, alebo potrebujeme podporiť - dámy napríklad pupalkovým, prípadne ľanovým, repkovým…) a balzamikovou redukciou.

Cestoviny so špenátom: 
Uvaríme cestoviny, ktoré kúpime na gazdovskom trhu od gazdinky, ktorú ich výroba baví. Na oleji speníme cibuľku, pridáme najemno nasekané listy kaukazského špenátu (mangoldu), krátko podusíme, zalejeme rastlinným mliekom a vymixujeme. Zmiešame s cestovinami a podávame ozdobené kvetmi a divokými paradajkami.

Nápoje:
- bylinkové čaje podľa sezónnosti
- domáca limonáda - zužitkujeme napríklad šťavy z kompótov, staršie marmelády a podobne
- v prípade verzie s ľadom, do formy na ľad pridáme borákový kvet, sedmokrásku, či drobné ovocie - bude to okulahodiace prekvapenie

Dezert:
domáci jogurt s púpavovým medom
Dobrú chuť 🙂

Autorka textu: Sylvia KoreňováSylvia je učiaca sa lektorka. Stretnúť sa s ňou môžete na Úplnom kurze permakultúrneho dizajnu a na kurze Záhradník.
Zdroj fotografií: Unsplash, Pixabay