VYUŽÍVAJ PRIRODZENÉ HRANICE A OKRAJE.

Nemysli si, že ideš správnym smerom len preto, že je to dobre vychodená cesta. Tiež si nemysli, že ak je to cesta obľúbená mnohými, má byť aj Tvoja obľúbená. Do Santiaga di Compostela tiež vedú mnohé cesty – Francúzska, Aragonská, Severná, Madridská, Strieborná... každá výnimočná a vhodná pre vlastnú cieľovku.

Presne ako ikona pre tento permakultúrny princíp. Slnko zapadajúce za horizontom hôr, odrážajúce sa v plynúcej rieke.

C E S T A

Je to o momente, keď len si a uvedomuješ si, že si súčasťou niečoho väčšieho. Je to o momente žasnutia na tým, aké veci môžu byť... ako sa lesknú listy na stromoch po daždi, ako voda obmýva kamene v rieke, ako sa vznáša pierko vo vetre, ako Ťa unášajú tóny hudby, ako sa mení dym pri jemných poryvoch vánku, ako pod viečkami hrajú farby, keď privrieš oči.

A uvidíš, ako sa zaleskne Tvoja jedinečnosť, ako dokážeš plávať s prúdom, či hoc aj proti prúdu, ako sa vznášajú Tvoje sny, ako Ťa unáša Tvoje tempo bytia, ako dokážeš prijať zmeny, ako vidíš krásu a farebnosť ľudí okolo seba.

A ako je lepšie sa spájať namiesto oddeľovania a súťaženia.

Spolupráca je skvelý nástroj na dosahovanie cieľov, deti u nás nesúťažia, respektíve vyhráva každý... sám nad sebou. Poznáte to, radosť sa spoluprácou násobí, smútok delí. Alebo inak, ak sa s úrodou podelíme so susedom, môžeme byť na zimu bohatší o jeho prebytky. Ak pozdieľame naše vedomosti, skúsenosti, know-how, môžu byť využité v prospech všetkých. Vieme sa obohacovať. Aj čriepky filozofie slobodnej demokratickej školy môžu obohatiť školský systém. Dlhoročná práca učiteľov v škole zas môže obohatiť ponuku slobodných demokratických škôl.

Stretnutia na rozhraní sú prínosom. Skúsme ten prínos uvidieť.

 

Autorka článku: Sylvia KoreňováSylvia je učiacou sa lektorkou v Úplnom kurze permakultúrneho dizajnu.
Zdroj fotografií: Unsplash