VYUŽÍVAJ MALÉ A POMALÉ RIEŠENIA

„Želať si byť priateľmi je rýchla práca, ale priateľstvo je pomalé dozrievanie ovocia.“  (Aristoteles, klasický grécky filozof, žiak Plata a zakladateľ západnej filozofie -384 - -321 pred n. l.)

Takto nejako si predstavujem budovanie vzťahu s deťmi využívajúc čas, ktorý je nám na to dopriaty. Vzťah založený na dôvere, na autenticite, schopnosti cítiť.

(Nechcem tu vytvárať predstavu, že nám, dobre teda „mne“, to ide ako po masle, niekedy je to ako sánkovačka v lete a niekedy ako keď skúšate vytiahnuť dážďovku zo zeme... prosto to ide ťažko, ALE! ide)

A to „chodenie“ vzorom, to je niekedy ako práca v bani. Dolujete, dolujete, všade samý kameň, keď tu zrazu natrafíte na zlatú žilu (doslova... viete, nie tú druhú).

Výsledky v slobodnom demokratickom učení sa dostavia za 3-5 rokov, to je dostatočne dlhá doba na výcvik trpezlivosti, aj na zneistenie seba samého, aj na podporu a pomocnú ruku vzniknutej komunity, ktorá vytrvalo odoláva prípadným menej zdarným zážitkom.

V týchto dňoch zažívame prílev vnútornej motivácie pri príprave detí na „ozajstný“ život. Budeme mať stánok počas festivalu Drienok a deti pripravujú rôznorodú ponuku pre okoloidúcich návštevníkov. Od domácej limonády po drobné šperky. Naozaj z každého rožka troška, chvíľu ich baví vyrábať to, chvíľu ono. Pozorovať proces je oná odmena za čakanie na Godota, pardon... výsledok nášho pôsobenia v slobodnej demokratickej škole.

Zážitok prichádza postupne, obrovské ciele nás vedia zahltiť a odradiť. Rozdelenie cesty na niekoľko kratších úsekov a kratšie úseky na ešte kratšie úseky, dáva väčší zmysel a ochotu postupovať vpred. Malé víťazstvá sa stanú veľkými povzbudeniami. Dôkaz, že sa nám už raz niečo podarilo.

Pomaly ďalej zájdeš... korytnačka z Ezopovej bájky by nám o tom vedela porozprávať svoje...

 

Autorka článku: Sylvia KoreňováSylvia je učiacou sa lektorkou v Úplnom kurze permakultúrneho dizajnu.
Zdroj fotografií: Unsplash
Zdroj Aristotelovho citátu: Citáty slávnych