Psychológovia sa zhodujú v tom, že novoročné predsavzatia nefungujú a preto si nerobme na rok 2022 žiadne tlaky na výkon a neplánujme nesplniteľné záväzky. Môžeme sa pokúsiť o to, čo funguje - malými a nenásilnými zmenami v našom živote sa posunúť smerom ku zdravším a zelenším zajtrajškom.

Chodievajme pešo

Môžeme začať úplne jednoducho - chôdzou. Len pár tisíc krokov denne pomôže nám aj klíme. Osobná doprava sa podieľa vo veľkej miere na vypúšťaných emisiách. Naše auto vypustí ročne približne jednu tonu CO2, čo zodpovedá zhruba 10 000 kilometrom jazdy.  Keď sa pokúsime časť cesty autom absolvovať peši, urobí to výrazný rozdiel v množstve vypustených emisíí aj rozdiel na našej váhe. Povestných zdravotných 10 000 krokov denne môžeme zahrnúť do cesty do práce, do školy s deťmi, alebo na ľahšie nákupy do mesta. Priemerná dĺžka kroku dospelého človeka je od 70 do 80 cm. Keď pracujeme s dĺžkou kroku 70 cm, čo zodpovedá 170 cm vysokému človeku, ušetríme na ceste autom 7 kilometrov denne, ročne je to okolo 2 555 km, čo je až štvrtina ročných emisií auta. Aj keď sa to zdá ako maličkosť, aj malými krokmi prispejeme k zdravšej planéte a za námahu sa nám  odmení aj zdravšie telo.

Kalkulačku vašej uhlíkovej stopy nájdete tu: Kalkulacka

 Nakupujme menej zbytočností

Pre niekoho je pohyb a chôdza úplne prirodzená súčasť života, pre druhého je krokom k šetrnému spôsobu života minimalizmus. Každý z nás zažil vábenie nákupnej horúčky, ale nie všetkým sa mu podarí odolať. Ešte pred tým, ako podľahneme nákupnému vábeniu, položme si  3 otázky, ktoré nám pomôžu pozrieť sa na situáciu reálne: Naozaj to potrebujem? Nemám už podobné doma? Budem to potrebovať aj o mesiac? Dobrovoľná skromnosť, ako odpoveď na lákanie konzumu, môže byť inšpiráciou pre ľudí, ktorým záleží na tom, v akom stave planétu zanecháme.

Recyklujme

Máme za sebou obdobie, kedy sme vytvorili tony odpadu z vecí, ktoré sme použili iba jediný raz. Slovensko patrí v rámci Európy medzi krajiny s najnižšou mierou recyklácie a aj keď pomaly smerujeme k lepšiemu nakladaniu s odpadmi, čaká nás ešte veľa práce. Okrem separovania plastov, papiera, či skla vieme domáci odpad výrazne zredukovať aj tým, že začneme kompostovať. Bioodpad predstavuje skoro polovicu celkového odpadu domácností. Kompostovaním ho zhodnotíme a vrátime naspäť do pôdy. Téma kompostovania je v permakultúre pevne ukotvená a čierne zlato je pre nás synonymom hojnosti a úrody. Pre tých, ktorých táto téma zaujíma viac do hĺbky, odporúčame webináre a kurzy Školy permakultúry.

Separovanie odpadu je prvým krokom ako odľahčiť planéte, ale ideálne by bolo, aby vznikalo odpadu čo najmenej. Druhým krokom by mal byť nákup v bezobalových obchodoch, alebo nákup takých výrobkov, ktorých obaly nezaťažujú životné prostredie.

Viac informácií o odpadoch a čo s nimi ďalej nájdete tu: Inštitút Cirkulárnej Ekonomiky

 Jedzme informovane

Zdravá strava prospieva nielen našim žalúdkom ale aj klíme. Viac zeleniny, ovocia a strukovín znamená menej kilogramov na váhe aj skleníkových plynov v atmosfére. Skleníkové plyny z veľkochovov hospodárskych zvierat pochádzajú nielen zo samotného veľkochovu, ale aj z ich dopravy na pulty obchodov. Podporme lokálnych pestovateľov a zistime si, kto v okolí pestuje zeleninu a ovocie, alebo chová zvieratá udržateľným spôsobom. V každej časti Slovenska je ich viac ako dosť, či už formou debničkového predaja, e-shopov, alebo prostredníctvom farmárskych trhov.

Odporúčame: Rodinná EkoFarma No.5 Galanta, ZeZáhorá, VeggetDebnička od babičky,  Gazdovský trh Kalná nad Hronom, Gazdovský trh BátovcePlatforma organizátorov našich Trhov, Predaj z dvora

Výraznou pomocou pre klímu aj naše zdravie je aspoň jeden bezmäsitý deň týždenne. Zdravá strava spolu s 10 000 krokmi denne nás odmení dobrou kondičkou aj zdravšou planétou.

Starajme sa o prírodu

Príroda je neoodeliteľnou súčasťou našich životov. V období protipadnemických opatrení je pre mnohých pobyt vonku vyslobodením z pobytu medzi štyrmi stenami. Pri prechádzkach prírodou však nezabúdajme aj na starostlivosť - zodvihnime zo zeme odpad, ktorý tam nepatrí, postarajme sa o voľne žijúce vtáctvo a naplňme kŕmidlá, prichýľme uzimené mača. Láskavé činy a starostlivosť o seba a o druhých nám prinesú dobrý pocit a posunú nás k lepšiemu ja a krajším zajtrajškom. Permakultúra je s prírodou a starostlivosťou o zem úzko spojená. Či už budujeme vlastnú farmu, alebo záhradníčime v meste, permakultúra nám ponúka nástroje, ako sa postarať o seba a život naokolo.

Autorka textu: Marianna Piršelová
Zdroj fotografií: Unsplash, Moment is a Gift Photography