Chystáte sa sadiť stromčeky? Nikdy nesaďte do lúky, do trávnika. Tráva odoberá z pôdy dusík a ten potom chýba stromom. Prírastky sú každoročne malé a tenké a stromčeky sa trápia. Ako to urobiť, aby sa vám výsadba podarila a stromčeky plynulo rástli? Pod každým stromom (aj väčším) spravíme kruh, odstránime trávny drn, skypríme, vyhnojíme kompostom a zamulčujeme štiepkou. Na jar vysadíme liečivé a ochranné rastliny: šalvia, mäta, medovka, kocúrnik, levanduľa, chren, yzop, nechtík, echinacea, kapucínka. Tie svojou aromóu odpudzujú škodce, naopak, kvetmi lákajú k ovocninám opeľovače. Na jeseň doplníme do kruhov cibuľoviny: pažítku, cesnakocibuľu, ozimnú cibuľu, ale aj narcisy, snežienky a iné. Cibuľoviny môžu ochrániť koreňový systém pred hryzcami a inými hlodavcami.

Ako to vyzeralo PRED?

Píše sa rok 2018. Pracujeme s trávnatým pozemkom vo svahu naklonenom na juhozápad.

Na pozemku sa nachádzali stromy a kríky v jednom rade - výzvou bola neudržateľnosť trávnika a zrýchlenie už aj tak silného severozápadného vetra a ukladanie závejov dole pri vstupnej bráne.

Časti pozemku zaberal z juhozápadu suchom vypálený trávnik.

Situácia "pred" bola teda definovaná týmito kľúčovými elementami: zo severu vzrastlé tuje ako ochrana pred hlukom a prachom z cesty, po okrajoch ovocné stromy a obťažujúci silný severozápadný vietor.

a čo sa dialo PO...

Na plochu sme dosadili ovocné a okrasné stromy a kríky - vytvárajú bariéru na rozptýlenie a spomalenie vetra.

Posedenie pod orechom a oddelenie výhľadu na kompostovisko sme vyriešili výsadbou arónie s podsadbou astier a nechtíka, ktoré presvetlia podorešný tieň.

Teraz na jeseň 2021 sme na časť pozemku susediacej s lesom vysadili brezy a liesky. Pozemok kosíme dvakrát ročne ako lúku a na okraj trávnika sme vysadili jedlý živý plot s podsadbou byliniek - prirodzene tam rástli tymiány.

Po jednoročnom testovaní geránia ako podsadby pod tujami z južnej strany pokračujeme s výsadbou v celom páse - darí sa mu viac v čiastočne zatiených partiách.

Pre podsadbu pod ovocnými stromami a kríkmi sme zvolili tieto kombinácie: šalvia + medovka + levanduľa + kocúrnik ako odpudzovače škodcov a lákadlá pre opeľovače + cibuľoviny - najmä narcisy proti hryzcom.

Podsadba je v kruhoch. Tie budeme postupne zväčšovať sledujúc zväčšovanie korún stromov a kríkov - zmenšujeme plochu trávnika a zachovávame plynulosť a jednoduchosť mozaikového kosenia.

Uprostred svahu sme vytvorili vyvýšený záhon okrasných drevín so zimozeleňou a pakostom + cibuľoviny a čemerica. Preliačená časť záhonu totiž zachytáva silné stekajúce dažde a pôsobí ako špongia.

Autorka fotoreportáže: Paulína Urdová
Dizajn a realizácia podsadby: Paulína Urdová, Marianna Sabolová a Renáta Pastorová
Fotografie: Antónia Tomková
Ak vás zaujalo dizajnovanie pozemku podľa permakultúrnych princípov, môžete sa prihlásiť na webinár Základy permakultúry s lektorkou Paulínou Urdovou už 3.11.2021.