Nápady pre stavby Školy permakultúry z konferencie o Prírodnom staviteľstve

Konferencia o prírodnom staviteľstve, ktorú organizuje OZ Baobaby už niekoľko rokov v Prahe, opäť priniesla veľa zaujímavostí. Hoci som žena  a staviteľstvo nie je mojou doménou, tešila som sa na tento ročník. Keďže sme v rámci Školy v etape výstavby školských budov a  štruktúr farmy, trávim veľa času na Pintereste, kde hľadám inšpiratívne námety na stvárnenie jednotlivých stavieb. Ale o čo čarovnejšie je sa o tých inšpiratívnych stavbách porozprávať s ich tvorcami!

Naša hlavná školská budova bude zo slamy s drevenou konštrukciou. Väčšina vystúpení rečníkov bola práve o slame ako izolačnom materiáli pre stavby na bývanie. Samozrejme bolo tam veľa chválospevov na tento vynikajúci materiál, ale mňa osobne zaujala prednáška Dana Grmeli, ktorý si dal námahu, a robí výskum v ČR o domoch postavených zo slamy. Na rozdieloch, ktoré zaznamenal pri jednotlivých stavbách vykresľuje pochybenia pri výstavbe, ktoré sa neskôr prejavujú zvýšenými nákladmi na kúrenie a chod domu alebo pracnosťou pri samotnej realizácii. Jeho prezentácia tiež zahrňovala náklady na výstavbu či porovnania dĺžky výstavby domu vzhľadom na rôzne okolnosti života budovateľov. Záver prednášky bol jeho vlastným príbehom o vyhorení jeho slamenného domu, ktorý ale nakoniec dopadol celkom dobre 🙂

Najviac som sa tešila na vystúpenie Sun Ray Kellyho z USA. Tento milý starý pán asi prekvapil prízemných technických praktických staviteľov sediacich v obecenstve jemne ezoterickým vystúpením, v ktorom nepadol žiaden technický popis toho, ako sa k svojim neopakovateľným stavbám dopracoval. Každá jeho budova je umeleckým dielom, či už z vonku tak aj zvnútra. Základným bodom, z ktorého vychádza je, že pri návrhu by sme mali pamätať na prírodné živly vody, pôdy, vzduchu a ohňa a tieto správne interpretovať do stavby cez kúrenie, vetranie, stavebné hmoty a konštrukcie. Po prednáške som s ním strávila nejaký čas v rozhovoroch o tom, ako vzniká z inšpirácie hmatateľný artefakt, ale aj o živote u nás a v USA. Nalákali sme ho na pekné dievčatá 🙂 a divokú prírodu, ktorú má zjavne veľmi rád a tak veríme. že naša stavba konferenčnej miestnosti v Škole permakultúry bude niesť raz  aj jeho skutočný, nielen inšpiratívny, dotyk.

Osobne som veľmi túžila vidieť niečo, čo som ešte v živote nevidela. Nejaké úplne nové stvárnenie bežných stavebných prvkov či interiérov. Mnohé ukážky hotových rodinných domov priniesli drobnosti, ktoré ma oslovili - schodiská, stvárnenie omietok apod. ale veľmi ma zaujali najmä ukážky Nitzana Iserovitcha. Tento usmievavý a skromný chalanisko vytvára nádherné hlinené interiéry a to nielen cez omietky. Vbudované osvetlenia v tvare kvetín, alebo akoby čipkované lemy vstavaných ník na knihovničky boli unikátne a prenádherné. Nitzana sme oslovili a je pripravený prísť do Školy vytvoriť a súčasne aj viesť worhshopy o hline a jej stvárnení pre interiéry.

A na záver? Zábavné je, že kamkoľvek ideme, všade samý Východniar! Aj v Prahe. Družstvo chlopov od Popradu - Bývame zdravo - nápad vytvorenia Školy permakultúry oslovil a tešíme sa na to, že sa budú snáď už v blízkej dobe podieľať na stavbe budov, v ktorých privítame aj vás na našich vzdelávacích aktivitách.